Dünya Cannes’da tacize karşı ‘Alo’ hattı

Cannes’da tacize karşı ‘Alo’ hattı

10.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

71. Cannes Film Festivali, İranlı yönetmenin filmiyle başladı. Festivalde, Hollywood’daki skandal nedeniyle cinsel tacize karşı yardım hattı devreye sokuldu ve broşür dağıtıldı.

Cannes’da tacize karşı ‘Alo’ hattı

Sinema sektörünü Fransa’da buluşturan Cannes Film Festivali’nin 71’incisi, önceki gün Penelope Cruz ve eşi Javier Bardem’in başrollerinde yer aldığı, İranlı yönetmen Ashgar Farhadi’nin ‘Everybody Knows’ adlı filminin galası ve kırmızı halıda yürüyüşle başladı. Festivale bu yıl, Hollywood’da ortaya çıkan cinsel taciz iddiaları sonrası festival yönetiminin katılımcılara yönelik acil yardım hattı devreye sokması ve selfie yasağı gibi yenilikler damgasını vurdu.

Haberin Devamı

İhbar ve yardım talebi

Festival yönetimi, Amerikalı film yapımcısı Harvey Weinstein’ın ünlü oyuncuların da aralarında bulunduğu sinema sektöründeki çok sayıda kadına cinsel taciz, cinsel saldırı ve tecavüzde bulunduğunun ortaya çıkması üzerine önlem alındığını açıkladı. 71. Cannes Film Festivali boyunca cinsel tacize karşı ihbar ve yardım taleplerine yanıt verecek bir acil yardım numarasının devreye sokulduğu duyuruldu. Festivale katılanlara ayrıca cinsel tacizlere karşı bilgilendirici broşür dağıtıldı.

Cannes’da tacize karşı ‘Alo’ hattı

Cannes Film Festivali’nin jürisi Chang Chen, Kristen Stewart, Ava DuVernay, Denis Villeneuve, Cate Blanchett, Robert Guediguian, Khadja Nin, Andrey Zvyagintsev ve Lea Seydoux’dan oluşuyor. Jüri başkanı olan Avustralyalı oyuncu Cate Blanchett, israfa karşı 2014 yılında Altın Küre Ödül Töreni’nde giydiği elbisesiyle Cannes sahnesine çıktı.

Haberin Devamı

Prestijli ödül

Cate Blanchett’ın başkanlık ettiği festival jürisinde 8 üye bulunuyor. 21 filmin 20 bin euro değerindeki ‘Altın Palmiye’ için yarışacağı festivale 4 bin gazeteci ve 80 bin sinemasever katılıyor. Prestijli ‘Altın Palmiye’ ödülünü kazanan, 19 Mayıs’ta açıklanacak. 12 bin sinemacının katıldığı festival için 20 milyon euro bütçe ayrıldı. 36 salonda gösterilecek filmlerin dışında festival bünyesinde farklı etkinlikler ve ticari faaliyetler de yer alıyor.

Cannes’da tacize karşı ‘Alo’ hattı

Rus TV yıldızı Elena Lenina, Nikashabashova marka kostümü ve ilginç saçıyla dikkat çekti.

Selfie yasağı

Cannes Film Festivali’ne bu yıl ayrıca selfie yasağı damgasını vurdu. Festival yönetimi, bu yıl festival alanında selfie çekilmesinin yasaklandığını, yasağa uyulmaması halinde bunu yapan davetlilerin alandan uzaklaştırılacağını açıkladı. AA

Cannes’da tacize karşı ‘Alo’ hattı

Julianne Moore ve Isabelle Adjani

Cannes’da tacize karşı ‘Alo’ hattı

‘Ahlat Ağacı’yla festivaldeyiz

71. Cannes Film Festivali’nin ana yarışmasında Türkiye’yi Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi ‘Ahlat Ağacı’ (The Wild Pear Tree) temsil ediyor. Ahlat Ağacı’nın galası 18 Mayıs’ta yapılacak. Başrollerini Doğu Demirkol ile Murat Cemcir’in paylaştığı ‘Ahlat Ağacı’ baba-oğul ilişkilerine odaklanıyor. Ceylan’ın ‘Kış Uykusu’ adlı filmi 2014’te Cannes’da Altın Palmiye ödülünü almıştı. Festivalin projelerin finans bulmasını amaçlayan ‘Frontieres’ bölümünde ise Türkiye’yi yönetmen Can Evrenol’un ‘Perihan’ adlı filmi temsil ediyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin ‘Kondüktör’ adlı belgeseli de festivalde yer almaya hak kazandı.

Haberin Devamı

Film pazarında Türkiye standı

71. Cannes Film Festivali sırasında düzenlenen Avrupa Film Pazarı’nda Türkiye standı da açılacak. Türkiye standının organizasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığınca Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği’ne verildi. Stantta Türk sinemasının tanıtımı amacıyla uzun ve kısa metrajlı filmler ile belgesellerden oluşan kataloglar, Türkiye’de düzenlenen film festivalleri ve faaliyet gösteren yapım şirketlerinin bilgilerini içeren bir katalog ile kısa filmlerin bulunduğu set yer alacak. Türk sineması ve Türkiye hakkında bilgi almak isteyen sinemacılar için de toplantılar da yapılacak.