Siyaset Çapa ve Bezm-i Alem Hasdal’a taşınacak

Çapa ve Bezm-i Alem Hasdal’a taşınacak

24.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çapa Tıp’ın mezuniyet törenine katılan Erdoğan, Çapa ve Bezm-i Alem tıp fakülteleri ile hastanelerin Hasdal’a taşınacağını, Çapa’da sadece poliklinik hizmeti verileceğini belirtti

Çapa ve Bezm-i Alem Hasdal’a taşınacak

umhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hasdal’da bin 100 dönüm araziyi İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne 700 dönümü de Bezm-i Alem Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne tahsis ettiklerini, Çapa’daki bütün bölümlerin 4 yıl içinde Hasdal’a taşınacağını açıkladı.

Erdoğan, dün Haliç Kongre Merkezi’nde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi 184. dönem mezuniyet törenine katıldı. Erdoğan’dan önce kürsüye çıkan dönem birincisi Dr. Sevilay Ertürk, Çapa ile ilgili fiziki şikayetleri dile getirerek, “Amfiler yetersiz, bina labirent gibi” ifadelerini kullandı. Dekan Prof. Dr. Bahattin Çolakoğlu da “Baktığınız zaman sanki gecekonduda oturuyoruz” sözleriyle Çapa’daki binalarla ilgili eleştirisini gündeme getirdi. Ertürk ve Çolakoğlu’nun ardından kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul Tıp Fakültesi’nin 4 yıl içinde Hasdal’daki yeni yerine taşınacağını söyledi. Erdoğan şöyle devam etti:

“Özellikle az önce sevgili öğrencimizin ifade ettiği fiziki imkanlar ve şartlar noktasında, bunu da ben çok yerinde buluyorum ve tabii şu anda attığımız bir adım var. Beklentilerinin artık cevabı inşallah karşılanıyor. Malum Çapa, 110 dönüm bir arazi üzerinde. Şimdiyse biz Hasdal’da bin 100 dönüm bir araziyi tamamıyla İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne tahsis ettik. Çapa’da artık şu bölüm, bu bölüm olmayacak, bütün bölümleriyle tıp fakültesi içerisinde gereken ne varsa, hepsi Hasdal’da olacak. Adeta şehir hastaneleri projelendirmesinin bir farklı uygulamasını, hem üniversite hem hastane olarak orada uygulamaya koyacağız. Yeni dönemde Çapa merkezde sadece poliklinik hizmeti verir hale gelecek. Dolayısıyla artık eğitim-öğretimde öğrencilerimiz Hasdal’daki yerde, inşallah iki tane sağlık bilimlerinde üniversite olacak. Yolun bir tarafında çaprazda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi olurken, diğer tarafta da Bezm-i Alem Sağlık Bilimleri Üniversitesi yapılacak. O da yaklaşık 700 dönüm kadar bir arazi olacak. Öyle zannediyorum ki yani şöyle bir 4 sene sonra filan, oralar bitecektir. Şu anda proje çalışmalarına artık hocalarımızın riyasetinde, sağlık bilimlerinde uzman mimarlarla devam ediliyor. Kısa zamanda bitip, ondan sonra da uygulamaya geçmiş olacağız.”

‘Aynı çatıda topladık’

Sağlık alanında son 14 yılda büyük reformların hayata geçirildiğini belirten Erdoğan açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Hastaneler farklı kurumlar arasında dağıtılmıştı. Kiminde doktor yoktu ama teşhis araç-gereci vardı. Kimindeyse bunlar yoktu, sadece doktor vardı. İlaç ise hiçbirinde yoktu. Doktor reçeteyi yazar, inersiniz hastanenin alt katına ilaçların 5 taneyse ikisi var, diğerleri yok. Ne yapacağım? ‘Git eczaneden al.’ Bu söylenirdi. Biz bu çileleri yaşadık. Dedik ki ‘Artık bu çileler bu ülkede yaşanmasın.’ Öyleyse istediğin eczaneden git, ilaçlarını al. Ödemeyi kim yapacak? Devlet. Çünkü biz şuna inanmıştık; Biz insanımıza yük olan bu saçma sistemi kaldırdık. Kamuya ait tüm kurumlardaki hastaneleri aynı çatı, yönetim sistemi ve personel politikası altında topladık. Milli bütçede, eğitim-öğretimden sonra ikinci sırayı sağlığa verdik. Bu önemli bir adımdı çünkü yatırımlar olmazsa olmazdı. 2002’de bin 156 olan hastane ve diğer yataklı tedavi kurumlarının sayısının 4 bin 636’ya çıkarıldı. Törende dönem birincisi ve ilk 5 dereceye giren öğrencilere Erdoğan, tarafından plaket verildi. Erdoğan programın ardından Bağcılar’daki Medipol Üniversitesi Hastanesi’ne gitti. Erdoğan’ın ziyaret için mi ya başka bir program için mi hastaneye gittiği öğrenilemedi. Hastaneden yaklaşık bir saat sonra ayrılan Erdoğan Ankara’ya hareket etti.

Bayhan’ı yeniden seçti

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyeliği sona eren Taci Bayhan’ı yeniden Danıştay Üyeliği’ne seçti.

‘Zor olan seçmektir’

16 Nisan’da anayasa değişikliğiyle seçilme yaşının 18’e düşürüldüğünü hatırlatan Erdoğan, “Bundan sonra 18 yaşını bitiren her genç seçimle gelinen her göreve aday olabilecek. Zor olan seçmektir. Seçilmek aslında bu noktada şöyle diyorlardı, ‘Taksim Meydanı’na bir dört ayaklı koysam seçilir.’ O zaman bunu halledelim. Şimdi bu halloldu. Gençlere verdiğimiz önemi, Genel Başkanlığı’na seçildiğim Ak Parti’nin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’na alınan gençlerle bizzat gösterdik.”

‘Arena’ları eleştirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Türk Dili Kurultayı’ndaki konuşmasında, “Bir özentidir, gidiyor. Kendi dilimizin zenginlikleri varken, bu özentilerle adeta biraz ağır olacak ama hayvanların yarıştırıldığı malum Avrupa’daki arenaları kalkıp, spor salonlarında isim olarak kullanmak pek de kibar değil, şık değil. Bunlar konuşulmadığı sürece genç nesiller, bunun bedelini farklı şekilde ödüyor” dedi.

“Dilimizle birlikte milli ruhumuzun da zayıfladığı gerçeğini kabul etmeli ve bu konudaki tedbirleri ona göre almalıyız” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Eskiden kıraathane vardı. Şimdi bakıyorsunuz buraların isimleri kulüp, kafeterya olmuş. Ne güzel kıraathanemiz var. Burada kitap, gazete oku. Kahveni, çayını iç. sohbetle beraber zenginleş; ama bunlar yerini bu kafeteryalara, kulüplere terfi etti. O da bizim dilimiz değil; ‘club’. Benim olanı niye kullanmıyoruz? Belediyelerimize diyoruz ki ‘Bunları engelleyin, bu tabelaları sökün’. Bu senin doğal hakkın. Neye müsaade edersen onu asmak zorunda; ama yaptıramıyorsunuz.”

‘İngiliz halkının acısını paylaşıyoruz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan İngiltere’deki terör saldırısına ilişkin olarak şunları söyledi: “İngiltere’nin Manchester şehrinde meydana gelen terör saldırısını ben de şiddetle kınadığımı ifade etmek isterim. Türkiye olarak, saldırıda ilk belirlemelere göre 22 vatandaşını kaybeden, 59 vatandaşı yaralanan İngiltere devletinin ve İngiliz halkının acısını paylaşıyoruz. Terör örgütleriyle mücadelesinde tüm ülkeler gibi, İngiltere’nin de yanında olduğumuzu burada ifade etmek isterim.”

Gül ailesinin diploma sevinci



İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyet törenine 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül de katıldı. Gül çiftinin törene katılmasının sebebi mezunlar arasında gelinlerinin de bulunmasıydı. Gül’ün oğlu Ahmet Münir Gül’le evli olan Dr. Ayşe Zehra Karadere Gül dün mezun oldu.

Çapa ve Bezm-i Alem Hasdal’a taşınacak


Dereceye giren mezunlara diploma ve ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi. Gül çifti de toplu fotoğraf çekimi için sahneye çağrıldı. Bu sırada Dr. Ayşe Zehra Karadere de ön sıraya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan müsaade isteyen Abdullah Gül, gelininin diplomasını bizzat verdi. Hayrunnisa Gül de gelinine sarılıp tebrik etti.