Ekonomi ‘Çarpık kentleşme çok önemli sorun’

‘Çarpık kentleşme çok önemli sorun’

26.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘Çarpık kentleşme çok önemli sorun’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin en büyük problemlerinden birini ‘çarpık kentleşme’ olarak gösterirken, bakanlığı döneminde yapılması gereken en önemli işin; Türkiye’nin mekansal stratejik planının çıkarılması olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

104. dönem kaymakam adayları konferansına katılan Bakan Kurum, şunları söyledi:

“Ülkedeki birinci büyük problemimiz terörse ikinci büyük problemimiz çarpık kentleşme. Bu çarpık kentleşmede, siz bir ülkeye zarar vermek istiyorsanız, terörden daha büyük zarar verebilirsiniz. Çünkü çarpık kentleşmeye meydan verdiğinizde daha sonra bunların altyapısını, sosyal donatısını, ulaşımını çözebilmek adına birçok emek, zaman ve para harcamanız gerekiyor.”

Mekansal plan lazım

Kaymakam adaylarına bu konuda yapmaları gerekenleri anlatan Kurum, “Bakanlık döneminde yapmam gereken en önemli işin, bu ülkenin mekansal stratejik planının yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bununla ilgili üniversiteyle beraber çalışıyoruz. Bütün ülkemizin mekansal planını çıkarmak zorundayız. İlçelere gittiğinizde boş bulunan arsayı herkes bir şekilde ‘şöyle bir proje yapmalıyız’ gibi yaklaşımlarla proje gerçekleştirebilir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kaymakam adaylarına geniş bir vizyonla bakmaları gerektiğini anlatan Kurum, görevli gittikleri şehrin haritasını incelemeleri, istatistik tutmaları ve kaynakları verimli tutmaları tavsiyesini de verdi.

‘Çarpık kentleşme çok önemli sorun’

Karadeniz hazırlığı

İklim değişikliğinin de önemli bir sorun olduğuna dikkati çeken Bakan Kurum, artık metrekareye bir ayda yağması gereken yağmurun bir saatte yağıp, dereleri, altyapıları, kanalizasyonları ve köprüleri zarara uğrattığını söyledi.

Bu konuda tüm Karadeniz’de stratejik bir eylem planı hazırladıklarını anlatan Kurum, şöyle konuştu:

“O gün orada bir milyon para harcarsınız, selden önce harcadığınız bu para belki devletimizi 50-100 milyondan kurtarır.”