Teknoloji Casper VIA F2 inceleme: İlk dört kameralı yerli akıllı telefon

Casper VIA F2 inceleme: İlk dört kameralı yerli akıllı telefon

22.02.2018 - 17:33 | Son Güncellenme:

Casper’ın dört kameralı akıllı telefonu VIA F2, selfie tutkunlarını hedef alan kamera odaklı bir akıllı telefon. Hem önünde hem de arkasında çift lensli kamerayla gelen VIA F2’yi sizler için inceledik.

Casper VIA F2 inceleme: İlk dört kameralı yerli akıllı telefon

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Birkaç yıl önce çoğu üretici, selfie merkezli akıllı telefonlar üretmeye başladı. O zamanlar, birçok kişi bu telefonların başlı başına bir pazar olacağı konusunda şüpheliydi. Ancak gelin görün ki günümüzde bu telefonlar daha çok talep ediliyor. Casper da selfie merkezli akıllı telefonlara odaklananlar arasında ve kısa süre önce dört kameralı akıllı telefonu VIA F2’yi piyasaya sürdü.

İlk 4 kameralı yerliakıllı telefon olan Casper VIA F2’nin rakiplerinden farkı hem önde hem de arkada dört adet kameraya sahip olması. Bu pek sık rastladığımız bir durum değil.

Rakiplerine kıyasla daha düşük fiyatıyla da dikkat çeken VIA F2, kullanıcılara neler sunuyor? Pazarda rekabeti kızıştıracak mı? Öğrenmek için incelememize yakından göz atalım.

Haberin Devamı

Casper VIA F2 inceleme: İlk dört kameralı yerli akıllı telefon

Tek parça metal kasa çekici görünüyor

Casper VIA F2, ailenin diğer üyeleriyle neredeyse aynı görünüme sahip. Kullanması keyifli ve çağdaş bir tasarımla karşı karşıyayız. Cihaz mat metalle sarılı ve elde oldukça hoş bir his yaratan ince profile sahip. Casper VIA F2’nin kalınlığı 8.2 mm, ağırlığı ise 185 gram. Parmak izi sensörü cihazın arka tarafında yer alıyor.

Parmak izi alıcısına telefonu tek elle tutarken kolaycaerişebiliyorsunuz. Verdiği tepki hızlı ve kilidinizin hemen açılmasını sağlıyor.

Güç düğmesi ve ses yükselteci tuşlar sağ tarafa yerleştirilmiş, tek elle kolaylıkla erişebiliyorsunuz. Altta tek hoparlör, microUSB bağlantı girişi, 3.5 mm kulaklık jakı bulunuyor. Sol yanında ise SIM ve microSD kart çekmecesini göreceksiniz.Fiziksel düğmeler oldukça güven verici bir tıklama sunuyor.

Tasarım genel anlamdan ailenin eski üyelerine kıyasla yeni bir şey sunmuyor. Bu tasarımı kötü demek değil. Sadece rakiplerine kıyasla biraz geri kalınmış. Sağlamlık açısından tok bir yapıda. Kullanırken elinizden kayma derdi yok. Siz yine de elden düşürmemeye dikkat edin.

Casper VIA F2 inceleme: İlk dört kameralı yerli akıllı telefon

Dizi ve filmlerinizi mobil olarak izleyin

VIA F2’nin IPS LCD ekranı 6 inç büyüklüğünde ve HD+ çözünürlüğe (1440x720p) sahip. Kasa ekran oranı 18:9. Ayrıca 2.5D cam teknolojisi kullanılan telefonun paneli Corning Gorilla Glass 3 ile korunuyor.

Haberin Devamı

Bu kadar teknik detaydan sonra gerçek kullanıcı deneyime dönelim. Cihazın sunduğu görüntüler keskin ve kullanırken güzel bir deneyim sunuyor. Görüntü ayarlarındafarklı renk profilleri var. Buradan gözünüze en uygun olanı seçebilirsiniz. Aşırı derecede mavi ışığı filtrelemek için görüntü ayarlarında göz konforu modu da bulunuyor.

Ekran ne yazık ki çok parlak değil. 500 nit ekran parlaklığı sunulsa da telefonu direkt güneş ışığı altında kullanmak biraz zor olabilir.

18:9 enboy oranı ve çerçevesiz tasarım, cihazı kullanırken etkileyici bir görsel deneyim yaşatıyor.Fiyatı göz önüne alındığındaekran, dizi veya film izlemek ya da oyun oynamak için oldukça iyi.

Casper VIA F2 inceleme: İlk dört kameralı yerli akıllı telefon

Günlük işlerde yavaşlama yaşamayacaksınız

Donanım bileşenlerine bakarsak VIA F2 gücünü, 8 çekirdekli 2.5 GHz MediaTek Helio P25 işlemci, 4 GB RAM ve 64 GB depolama alanından alıyor Depolama alanına microSD kart ile 256 GB’a kadar ekleme yapabilirsiniz.

Son teknoloji bir donanım değil ama VIA F2günlük kullanımınız için oldukça iyi. Web sitelerinin yüklenmesi ve menü geçişleri akıcı. Çoğu mobil oyun, can sıkıcı düzeylerde giriş gecikmeleri veya buna benzer herhangi bir şey olmadan oynanabiliyor. Canlı efektler ile Snapchat gibi selfie merkezli uygulamalar da takılma veya tıkanıklık olmadan çalışıyor.

Haberin Devamı

VIA F2 kutusundan Android 7.1.2 Nougat ile çıksa da, telefonun 2018 içinde Android Oreo güncellemesini alacağı belirtildi. Bu açıdan endişeniz olmasın.

Casper’ın kendi arayüzünün ilk başta size ağır geldiğini düşünebilirsiniz ama öyle değil, oldukça hafif. Performansınızı hiçbir şekilde etkilemiyor. Arayüz oldukça akıcı ve animasyonlar hoş bir hareketle ilerliyor. Farklı bir launcher yükleyip deneyimi özelleştirmek yine size kalmış.

Casper VIA F2 inceleme: İlk dört kameralı yerli akıllı telefon

Ekranın üstünden tutup aşağı çektiğinizdebildirimlere ulaşabilirsiniz. Hızlı ayarlar için ekranı aşağıdan tutup yukarı çekmeniz gerekiyor. Bildirim ve kısayol tuşlarının iPhone’lardaki gibi birbirinden ayrılması bence güzel.

VIA F2, 4000mAh pille geliyor. Bu değer kağıt üzerinde yüksek gibi görünse de işlemcinin enerji tüketimi yüzünden bir günlük kullanımı iyi bir şekilde karşılıyor.Ayrıca, herhangi bir ihtiyaç durumunda akıllı telefona daha fazla zaman kazandıracak Ultra Güç Tasarruf Modu da var.

Haberin Devamı

Pek ağır olmayan normal kullanım şartlarında telefon bir günü rahatlıkla çıkartabiliyor. Ancak cihaz, hızlı şarj etme özelliğini ne yazık ki desteklemiyor. Diğer orta sınıf telefonların birçoğunda hızlı şarj özelliği olduğundan VIA F2’de bunu görememek biraz hayal kırıklığı yaşatabilir. Batarya iki saate yakınbir sürede tam doluluk oranına erişebiliyor.

Casper VIA F2 inceleme: İlk dört kameralı yerli akıllı telefon

Tam dört adet kamera

Casper VIA F2, hem önde hem arkada çift kameraya sahip. 20+8 MP çift ön kamerayla 120 dereceye kadar geniş açılı selfie’ler çekebilir, 13+5 MP çift arka kamerasıyla da bokeh deneyimini yaşayabilirsiniz. Bokehli fotoğraflar seçtiğiniz odağı net yapıp arka planı bulanıklaştırıyor

Ana kameranın sunduğu ayrıntılar oldukça keskin. Renk üretimi çoğunlukla doğru, ancak bazen çok soğuk olabiliyor. Bulutlu bir günde telefonu kullandığınızda bunu görebilirsiniz.

Optik görüntü sabitlemesinin olmaması,çekim yaparken sabit kalmanız gerektiğinin göstergesi. Bu yüzden telefonla bulanık fotoğraf çekmek oldukça kolay. Bunda kullandığım OIS donanımlı telefonların etkisi de var tabii. Siz çekim yaparken sabit kalmaya özen gösterin. Titreşim önleyici var ama çok etki ettiğini söyleyemem.

Arka planı bokeh yaparken bunun derecesini ayarlayabiliyorsunuz dedim. 7 farklı seviye var. Şunu belirteyim 0-1 arası efekt kendini belli etse de 1-7 arasında farkı yok. Çok bir şey değişmiyor açıkçası.

Cihazda profesyonel, yüz güzelliği, panorama gibi klasik modlar bulunuyor. Bunların telefonun kamera kullanımını az da olsa zenginleştirdiğini söylemek gerek. Profesyonel mod hem renk üretimi hem de kullanım açısından otomatik moddan çok daha iyi.

Ön kameralara geçersek. Telefonun odaklanması biraz zaman alıyor, objektifin biraz geciktiğini fark ettim. VIA F2 ile çekilen selfie’lerin kalitesi ortalama seviyedeydi. Gün ışığında çekim detaylarının biraz eksik olduğu fark edilebiliyor.Zum yaptığınızda suluboya benzeri bir etki görebilirsiniz. Portre modu etkin haldeyken, akıllı telefon özneleri ön plana çıkartmak için arka planı dijital olarak bulanıklaştırıyor. Arka plan ve özne arasında ayrımın iyi olduğunu söyleyebilirim.

Gece çekimleri çok kullanışlı değil. Telefon gürültüyü kontrol altında tutsa da karelerde kendini belli ediyor. Güzellik modu fotoğrafları geliştirebilir. Selfie flaş ise düşük ışıkta çekim yapmayı kolaylaştırır. Işığın ayarını da siz belirleyebiliyorsunuz.

Video kaydı 1080p'de 30fps'de maksimum seviyede ve elektronik video sabitleme var, ancak çok etkili olduğunu söyleyemem.

Casper VIA F2 inceleme: İlk dört kameralı yerli akıllı telefon

Sonuca bağlıyorum

Casper VIA F2 ile başarılı selfie’ler çekebilirsiniz. Kullanıcılar bu telefonla iyi de bir ön kamera satın alıyor.

Fiyatına göre cihaz, iyi bir donanıma sahip ancak arka kameranın performansı ortalamanın altında.Telefonun donanımı gündelik performansın düzgün olmasını sağlıyor. Akıllı telefonda önceden yüklenmiş gereksiz uygulamalar yok, bu da hoş bir özellik. Pil konusunda endişeniz olmasın çünkü cihaz 1 günü rahatlıkla çıkartabiliyor.

Kullanıcı arayüzü pürüzsüz ve özelleştirmeleri gerçek anlamda eğlenceli. İnce profili ve metal yapısı, birinci sınıf bir telefon gibi görünmesini, hissettirmesini sağlıyor.

Bunların dışında düşük ışık koşullarında çekilen fotoğraflarda çok fazla gürültü oluşuyor. Ekranın güneş ışığı altında okunabilirliği daha iyi olabilirdi.

VIA F2, kendi fiyat aralığında selfie odaklı akıllı telefon yarışında kendine iyi bir yer edinebilir.

Uygun fiyata kamera odaklı bir akıllı telefon satın almak isteyenler Casper VIA F2 modeline göz atabilir.

Casper VIA F2’nin fiyatı 2299 TL.

ARTILARI

Çekicitasarım, iyi yapı
Hızlı arayüzü
İyi pil ömrü

EKSİLERİ

Renk seçenekleri az