Ekonomi Çatıya paneli kur taşınırsan devret

Çatıya paneli kur taşınırsan devret

20.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çatı tipi güneş enerjisi santrallerine yönelik düzenleme, yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren STK’ları sevindirdi.

Çatıya paneli kur taşınırsan devret

EPDK’nın enerji fazlasının şebekeye satılmasına ilişkin kararının Resmi Gazete’de yayınlanmasını, “Artık evinizin çatısında elektrik üretip fazlasını da şebekeye satabileceksiniz” diye yorumlayan Troya Çevre Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oral Kaya, düzenlemeyle uzun zamandır beklenen çatılarda bireysel elektrik üretiminin yasal bir yapıya büründüğünü söyledi.

Haberin Devamı

AB’nin verdiği destekle Enerji Kooperatifleri El Kitabı’nı hazırlayan Kaya, şunları söyledi:

Üretim fazlası halloldu

“Bugüne kadar kendi evinizin çatısında sadece kendi ihtiyacınızı karşılamak amacıyla elektrik üretebiliyordunuz. Ama üretim fazlasını ne kadar ve ne şekilde değerlendirebileceğinizi size açıklayan bir hüküm yoktu. Şimdi bu karar ile buna bir düzenleme getirildi. Genel şart tabii ki abone olmanız ve abonelik üzerinden üretim yapabilmeniz.” Kaya, düzenlemenin ayrıntılarına dair de şu tespitleri yaptı:

“Kurul kararı sadece çatı ve cephe uygulamalarını kapsayıcı bir şekilde yayınlandı. Yani sadece bu alanlarda üretim tesisi kurabileceksiniz. Aynı zamanda sadece güneş enerjisi sistemleri ile üretim yapma hakkı tanıyor. Rüzgar gücünden yararlanarak elektrik üretimi yapmak veya hibrit sistemler için geçerli değil.

Haberin Devamı

Üretim ve tüketim aynı tesiste gerçekleşmek zorundadır. Farklı üretim ve tüketim adreslerini kurul kabul etmiyor.

Fatura kesilecek

Her abone, bir tek üretim hakkına sahip olacaktır. Farklı yerlerde üretim hakkı var ise (ikinci konut, işyeri veya kooperatif gb.) bu durumda sadece birini tercih etmek zorunda olacak.

Her abone sadece sözleşme gücü kadar ve 10 kW’ı geçmeyecek şekilde üretim yapabilir. Abone olduğunuzdaki sözleşme gücü bu aşamada karar vericidir.

Ev sahibinin değişmesi halinde, yani çatı veya cephesinde üretim tesisi olan konutun abonesi değiştiğinde, yeni abone sadece bir bilgilendirme ile tesisi üzerine alacaktır. Tesis aynı koşullarda üretime devam edecek.

Tüketim fazlası elektrik şebekeye dağıtım şirketi üzerinden satılabilecektir. Bunun için üretici abone çift taraflı sayaçla belirlenen miktarı diğer üreticiler gibi faturalandırarak tahsil edebilecek.”