Siyaset Çavuşoğlu’nun kritik ABD ziyaretine rötar

Çavuşoğlu’nun kritik ABD ziyaretine rötar

16.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’ın Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile görevden aldığını açıklaması, Türkiye ile ABD arasında Menbiç sorunu nedeniyle ilişkilerin normalleştirilmesi için başlatılan görüşme trafiğini de etkiledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’ye 19 Mart’ta yapacağı ve acil gündemini Menbiç sorunu ile terör örgütü YPG’nin oluşturduğu ziyaretini, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki değişim üzerine erteledi.

Çavuşoğlu’nun kritik ABD ziyaretine rötar

Zeytin Dalı Harekâtı ve Menbiç sorunu nedeniyle iyice gerilen Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin üzerindeki gerginliğin hafifletilmesi için şubat ayı içinde başlatılan diplomatik görüşme trafiğinin ikinci turundaki teknik düzeydeki görüşmeler, 8-9 Mart tarihlerinde Washington’da yapıldı.

Haberin Devamı

Bu görüşme turunun siyasi ayağını, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun 19 Mart’ta ABD’ye yapacağı ziyaretin oluşturması planlandı. Çavuşoğlu’nun Washington ziyaretinde Tillerson ile yapacağı planlanan görüşmenin ana gündem maddesini YPG’nin Menbiç’ten Fırat’ın doğusuna çekilmesi oluşturacaktı.

Ancak ABD Başkanı Trump, Tillerson’ın yerine Dışişleri Bakanlığı’na CIA Direktörü Mike Pompeo’yu atadığını duyurdu.

Bu gelişme üzerine Türkiye ile ABD dışişleri bakanlıkları arasında yapılan görüşmelerde, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Washington ziyaretinin ertelenmesi kararı alındı. Dışişleri Bakanlığı’ndan dün sabah saatlerinde yapılan bilgilendirmede, Çavuşoğlu’nun Washington ziyaretinin ertelendiği belirtildi.