Gündem Çayın faydaları

Çayın faydaları

17.04.2018 - 15:41 | Son Güncellenme:

Çay, günün her saatinde tüketilebilen bir içecektir. Özellikle kahvaltıların vazgeçilmezidir, keyifli sohbetlerin aranan içeceğidir. İşte milli içeceğimiz hâline gelen çayın faydaları…

Çayın faydaları

Çayın faydaları nelerdir

Haberin Devamı

Çay, Karadeniz’de yetişen, Türkiye’de en çok tüketilen içeceklerden birisidir. Çay, taze ya da kuru şekilde kullanılabilir. Çay, yaz kış fark etmeksizin oldukça fazla tüketilir.

• Çay, zihinsel ve bedensel yorgunluğu alır.
• Mideye oldukça iyi gelir, kuvvetlendirir.
• Diş ve diş eti rahatsızlıklarını gidererek ağız kokusunu da engeller.
• Kolon kanseri başta olmak üzere pek çok kanseri önleyicidir. İçeriğindeki bir madde kanser ile mücadele eder, kanserli hücrelerin yok olmasına yardımcı olur.
• Çay antioksidan kaynağıdır, bu özelliği ile hastalıklara karşı savaşır.
Siyah çay tüketimi kalp sağlığını koruyarak kalp krizi riskini azaltır. Bunun yanı sıra siyah çay tüketimi kan pıhtılaşmasını azaltır ve felç geçirme riskini en aza indirger.
• Kemik sağlığınızı korumak için düzenli çay tüketmenizde fayda var.
• Çay, bağışıklık sistemini korumada yardımcıdır, hastalıklara karşı direncinizi arttırır.
• Antioksidan kaynağı olduğu için kansere karşı korur.
• Çayı şekersiz tüketmek sindirim sistemine oldukça yararlıdır. Bağırsak hareketlerinizi arttırmada yardımcı olur.
• Çay kalori içermediği için kilo aldırma gibi bir tehlikesi yoktur. Tam tersi düzenli tüketilirse sindirim sistemini düzelteceği için kilo vermenize yardımcı olabilir. Etkisini arttırmak için limon suyuyla birlikte tüketilebilir, demir eksikliği sorununu da giderebilir.
• Çay metabolizmayı hızlandırır ve güçlendirir.
• Siyah çay tüketimi stresi alır ve depresyonla baş etmenizde yardımcı olabilir, sinir sistemi üzerinde etkisi olan bir içecektir.
• Siyah çay zihninizi diri tutarak yorgunluğu ve harareti alır.
• Plak ve çürük oluşumunu azaltan çay, ağızdaki bakteri gelişimini de engeller.
• Çay ile yapılacak yüz maskeleri, cildin kendini onarmasında yardımcıdır ve cildi yeniler. Bunun yanı sıra melanin pigmentini azaltarak cildi beyazlatır.

Haberin Devamı

Çay nasıl ve ne zaman tüketilmelidir

Koyu ve bayat çayların tüketilmemesinde fayda vardır. Çayı yemekten hemen sonra tüketmemelisiniz. Hamileler, yaşlılar ve çocuklar çayı az demli yani açık içmelidirler. Hatta limon eklemekte de fayda vardır. Günlük tüketim 4-5 bardağı geçmemelidir ve çok sıcak içilmemelidir. Çay, çok tüketildiği takdirde uyku kaçırır ve mideyi rahatsız eder; aşırıya kaçmamakta fayda vardır.