Gündem ‘Celalettin Can’ın acil ameliyat olması gerekiyor’

‘Celalettin Can’ın acil ameliyat olması gerekiyor’

22.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘Celalettin Can’ın acil ameliyat olması gerekiyor’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi üyesi ve 78’liler sözcüsü Celalettin Can, terör örgütü üyeliği iddiasıyla 7 Şubat’tan bu yana Silivri Cezaevi’nde. Önümüzdeki hafta hakim karşısına çıkacak Can’ın hukuki durumuna ilişkin dün 78’liler Girişimi Taksim Hill Hotel’de bir toplantı düzenledi.

Haberin Devamı

Toplantıya Prof. Dr.Şebnem Korur Fincancı, Prof.Dr.İbrahim Kaboğlu Prof. Dr. Tahsin Yeşildere gibi insan hakları alanında çalışan akademisyenler ile gazeteci Mehveş Evin, tarihçi Erdoğan Aydın ve İnsan Hakları aktivisti Nimet Tanrıkulu katıldı.

‘Rehin durumunda’

Toplantıda konuşan Anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, “Celalettin Can ve diğer siyasi tutuklular açısından Anayasa’nın 19. maddesi açık. Celalettin Bey’e görüşleri nedeniyle, yazdıkları konuştuklarıyla değil, niyet sorgulamasında bir yorum yoluyla suç iddiası ihdas edilmesi söz konusu. Neden sadece yargının 19. maddeyi uygulamadığını sorgulayamıyoruz, çünkü burada yürütmenin sorumluluğu önde. Onların müdahalesi olmasa, Celalettin Can ve diğerleri şu anda tutuklu olmayacaktı. Bu bir Anayasa, AİHS problemi değil, insani bir problemdir” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye İnsan Hakları Vakfı(TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı da, “Yargı bağımsızlığı ortadan kalktı. Düşündüğü, ürettiği, farklı sesleri hayatımıza soktuğu için Celalettin rehin durumundadır” diye konuştu.

Can’ın sağlık durumuyla ilgili bilgi veren Nimet Tanrıkulu ise şunları söyledi: “Dışarıdayken de ağır bir kalp ameliyatı geçirmişti, tedavi oluyordu. Çok zorlamalarla ilaçlarını aldırdık. Revire çıkarılmadı, kampüs hastanesine götürdüler. Kelepçeyle, asker gözetiminde muayene edildi. Ya gitmeyecekti ya da biraz mazur görecektik. Dışarıda biyopsi olması gerekiyordu, 3 Mart’ta olması gerekirken 7 Haziran’da oldu. O günden bu yana o sonucu alacağız. Doktoru, acil şekilde ameliyat olması gerektiğini söyledi.”