Antalya Çelebi Sultan Mehmed Camii Arefe Gün İbadete Açılıyor

Çelebi Sultan Mehmed Camii Arefe Gün İbadete Açılıyor

16.08.2018 - 15:56 | Son Güncellenme:

.

Çelebi Sultan Mehmed Camii Arefe Gün İbadete Açılıyor

ANTALYA (AA) - Kepez Belediyesi tarafından yaptırılan Çelebi Sultan Mehmed Camii, Kurban Bayramı arefesinde 20 Ağustos Pazartesi günü öğle namazında ibadete açılacak.

Haberin Devamı

Kepez Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, avizesiz Antalya'nın tek, Türkiye'nin ikinci camisi olan Çelebi Sultan Mehmed Camii, Kepez ilçesi Yeni Mahalle'de inşa edildi.

Çevresinde Kepez Kent Meydanı'nın, demokrasi müzesinin, yeşil alanların, eğitim kurumlarının olduğu cami, 11 bin metrekaresi yeşil alan, 2 bin metrekaresi ibadet alanı ve 4 bin metrekaresi avlu bölümleri olmak üzere toplamda 17 bin metrekarelik alan üzerine kuruldu. İki tarihi çeşmenin yer aldığı caminin bahçesine zeytin ağaçları yer alıyor.

5 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği caminin dış cephesinde Manavgat taşı, iç cephesinde ise kadifemsi dokusuyla Finike limra taşı kullanıldı. Caminin mukarnas işlemeli minberi, mihrabı ve ana bölüme girişi olan Taç kapısı ise Marmara mermerinden yapıldı.

Haberin Devamı

Çelebi Sultan Mehmed Camii, el işçiliği ile yapılan nakkaş, hat, kündekari, çini, taş, mermer, vitray ve çıtakari gibi sanatsal çalışmalarıyla da adeta Türk-İslam sanatları müzesi oldu.

Açıklamada ayrıca, camideki son kontrolleri yapan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'nün, 5 yıllık bir emeğin ürünü olan Çelebi Sultan Mehmed Camii'ni, Kurban Bayramı arefesinde açacak olmanın mutluluğu içerisinde olduklarını belirterek, Tütüncü, "Cenabı Allah'a hamd ediyorum ki, bizlere böyle kalıcı bir eser meydana getirmeyi nasip etti. 20 Ağustos Pazartesi günü sabah namazında caminin minarelerinden Ezan-ı Muhammediler yükselecek. Öğle namazıyla birlikte hacıların Arafat dağına vakfeye çıktıkları o en mübarek anda camimizin açılışını öğle namazıyla birlikte gerçekleştireceğiz." dediği aktarıldı.

Çelebi Sultan Mehmed'in İstanbul'un feth eden Fatih Sultan Mehmet'in dedesi olduğunu anımsatan Tütüncü, şöyle devam etti:

"Ankara Savaşı'ndan sonra yaşanan fetret döneminde dağılan siyasi birliği yeniden sağlayan ve tarihe Osmanlı Devleti'nin ikinci kurucusu olarak geçmiş bir isimdir. Çelebi Sultan Mehmed, Türk tarihinin en önemli kırılma noktalarından birinde görev yapmış bir Osmanlı Padişahı olması bakımından çok önemli bir isimdir. Bu camiyi, Çelebi Sultan Mehmed ismiyle isimlendirerek bir anlamda tarihe ve ecdadımıza vefamızı da yerine getirmiş olduk."