Ekonomi Cep’ten ihbar tuttu

Cep’ten ihbar tuttu

09.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, haksız fiyat artışlarına yönelik yapılan denetimlerin olumlu sonuçlarını gördüklerini  belirterek, “Bu artışlar ilk furyada çok fazlaydı, denetimlerle azaldı” dedi.

Cep’ten ihbar tuttu

Pekcan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Haksız fiyat artışlarıyla ilgili firmalardan savunma istiyoruz. Fiyat artışlarını bir sebebe dayandıramayanlardan savunma istiyoruz. Bu kapsamda 81 ilde ticaret il müdürlüklerimiz aracılığıyla 6 bin 611 firmanın toplam 86 bin 282 ürünü denetlendi, 132 üretici firmadan bu yönde yazılı savunma talep edildi. Fiyat etiketleriyle ilgili de cezalarımız oluyor. Bazen etiketler aynı kalsa da gramajıyla oynamış oluyorlar.”

4.500 şikayet

Vatandaşın da söz konusu denetim mekanizmasına dahil olduğuna dikkati çeken Pekcan, “Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi (HFA Bildirim) Mobil Uygulaması”nı yaklaşık 38 bin 950 kişinin indirdiğini bildirdi.

Pekcan, uygulama üzerinden bugüne kadar toplam 4 bin 500 başvuru aldıklarını aktardı.

Haberin Devamı

Cep’ten ihbar tuttu

‘Gerekirse soğan ithalatı yaparız’

Bakan Pekcan, soğan fiyatları artarsa ithal kapısını açacaklarını belirterek, şunları söyledi:

“Soğanda hastalık olduğu için ‘fiyatları artacak’ beklentisi oluştu. Yaptığımız operasyonlarda sadece 3 deponun piyasaya mal gönderdiğini, bunların da az sayıda verdiğini, diğerlerinin hiç vermediğini tespit ettik. Bu normal bir durum değil. Elimizde ticari enstrümanlarımız var, gerekirse bunun ithalatını da yaparız. Elimizde her türlü imkan var.”

‘Yılbaşı indirimleri tamamen aldatmaca’

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yılbaşı indirimlerinden bir çoğunun tamamen aldatmacadan ibaret olduğunu belirterek, “Büyük mağazaların yeni yıl indirimleri vatandaşı tuzağa düşürecek türden. Birçok marka ve büyük mağaza, birkaç ay önceden fiyatları şişirip ‘yeni yıl indirimi’ diye ya eski fiyatına düşürüyor ya da normal fiyatın üzerine yapıştırdıkları indirim etiketine zamlı fiyatı yazıyorlar” dedi.

Yazarlar