Çeşitlilik yaşamın tadıdır!

Çeşitli besinleri tüketin! Vücudunuz her gün besin öğelerine ve diğer sağlıklı öğelere gereksinim duymaktadır. Yiyecek ve içeceklerin çoğu birden fazla besin öğesi içermektedir.

Fakat hiçbiri hepsini içermemektedir. Dolayısı ile tüm besin gruplarından doğru oranlarda faydalanmaya çalışın.


Tahıl ürünleri, sebze ve meyveden zengin bir beslenme uygulayın! Bu yiyeceklere diğerlerinden daha çok ihtiyacımız vardır. Bu besinler, pek çok besin öğesinin iyi bir kaynağıdır; vitamin-mineral-posa-kompeks karbonhidratlar ve diğer sağlıklı besin öğelerini içermektedir. Kuru baklagiller ayrıca bitkisel proteinler bakımından da zengindir.


Yağ, doymuş yağ ( hayvansal yağlar) ve kolesterolü az olan bir beslenme uygulayın! Yağ, sağlık için gerekli olan bir besin öğesidir. Elzem yağ asitlerini içerir ve kanda A,D,E ve K vitaminlerinin taşıyıcısıdır. Ama unutulmamalıdır ki doymuş yağ ve kolesterol tüketimi sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir. (özellikle kalp damar hastalıklarına, kandaki lipit profilin bozulmasına zemini hazırlamaktadır)

Haberin Devamı


Orta düzeyde şekerli bir beslenme uygulayın! Besinlerdeki şeker, iki kaynakta sağlanmaktadır. Doğal şeker ( sütteki-laktoz, meyvedeki fruktoz, tahıllardaki amiloz ve amilopektin..) ve sonradan eklenen şeker( çay şekeri olarak bildiğimiz şekerdir; lezzet için ya da işleme hazırlanma sırasında besine eklenmektedir.


Orta düzeyde tuz ve sodyum içeren beslenme uygulayın! Sodyum, pek çok yiyeceğin doğal bir parçasıdır. Tuz; sodyum-klor bileşeninden oluşmaktadır ve bu bileşen vücudumuzun sıvı dengesinin sürdürülmesi ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcıdır. Birçok kişide fazla sodyum vücuttan atılmaktadır. Fakat bazılarında kan basıncı sodyuma duyarlıdır. Bu kişilerde fazla sodyum tüketimi, şişmanlık, kalıtım veya yaşlılıkla birlikte yüksek kan basıncı riskini azaltabilmektedir. Sodyumun fazla tüketimi Kalsiyum gereksinimini arttırabilmektedir. Çünkü böyle durumlarda ( fazla tuz tüketildiği durumlarda) daha çok kalsiyum idrarla atılmaktadır.
Alkollü içecek tüketiyorsanız, aşırıya kaçmadan tüketin! Alkol doğada bulunun bitkisi olan veya bir bitkinin doğal besini değildir. İnsanoğlu tarafından çeşitli işlemler yapılarak ortaya çıkartılan yapay bir içecektir. Dolayısı ile alkolün elzem besin öğesi bulunmamaktadır ve vücut için besleyici bir değeri yoktur. Fazlası kesinlikle zararlıdır, ayrıca değerli olan besin öğelerinin vücut tarafından kullanılmasını engellemektedir. Kadınlar için günde 1 kadeh, erkekler için 2 kadeh olarak günde sınırlandırılmalıdır.

Haberin Devamı


Yediklerimizi fiziksel aktivite ile dengeleyin! Kilonuzu sağlıklı aralıkta tutmaya çalışın! Tükettiğimiz besinlerin kalori değerine dikkat ederek, aldığınız kalori veya enerjiyi; yapabilirseniz haftanın her günü veya en azından çoğu günlerde 30 dakikalık egzersizle dengeleyin.

Güvenli bir şekilde egzersiz yapabileceğiniz ürün seçenekleri için tıklayınız!