Siyaset CHP’de ‘ikinci grup’ adaylar belirlendi! 11 ilin başkan adayı açıklandı

CHP’de ‘ikinci grup’ adaylar belirlendi! 11 ilin başkan adayı açıklandı

15.11.2018 - 08:30 | Son Güncellenme:

Geçen ay 105 belediye başkan adayını ilan eden CHP Parti Meclisi, dün de biri büyükşehir olmak üzere 11 il, 105 ilçe ve 31 belde belediye başkanını belirledi. Açıklanan adaylardan 33’ünün mevcut başkan olduğu belirtildi

CHP’de ‘ikinci grup’ adaylar belirlendi 11 ilin başkan adayı açıklandı

Yerel seçimlerde yarışacak 105 adayını 24 Ekim’de açıklayan CHP, dünkü Parti Meclisi (PM) toplantısının ardından 52 ili kapsayan 147 belediye başkan adayını belirleyerek, kamuoyuna açıkladı. CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Yalova, Burdur ve Giresun’da mevcut belediye başkanlarını yeniden aday gösterdiklerini açıkladı. CHP Ankara’daki iki belediyesi olan Çankaya ve Yenimahalle’nin mevcut başkanlarıyla devam kararı alırken, toplamda 33 CHP’li belediyede aynı isimlerin yeniden aday gösterilmesi kararlaştırıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne de milletvekili Ahmet Akın aday gösterildi. CHP, 24 Ekim’de 105 belediye başkan adayını açıklamıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hem parti içi çalışmalar hem de kamuoyu araştırmalarının sonuçları ışığında üzerinde “tam mutabakata varılan” adayları belirlemek için dün PM’yi olağanüstü topladı. PM toplantısından önce ise aday listesine son şeklinin verildiği MYK toplantısı gerçekleştirildi. MYK’nın, PM’ye sunduğu 147 adaydan oluşan liste toplantıda tek tek oylanarak kabul edildi.

Haberin Devamı

Balıkesir’e Akın

Listede, biri büyükşehir olmak üzere 11 il, 105 ilçe ve 31 belde belediyesi yer aldı. Buna göre, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi için milletvekili Ahmet Akın aday gösterildi. Parti kulislerinde adaylığı uzun süredir konuşulan Akın, Balıkesir’deki seçim çalışmalarına da bir süre önce başlamıştı.

İnce istemiyordu

CHP, yönetimde olduğu Yalova, Burdur ve Giresun’da mevcut belediye başkanlarını yeniden aday gösterdi. Yalova’da Vefa Salman, Burdur’da Ali Orkun Ercengiz ve Giresun’da Kerim Aksu bir kez daha CHP adayı oldu. CHP’nin 24 Haziran seçimlerindeki Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin memleketi Yalova’da Vefa Salman’ın yeniden aday gösterilmesine sıcak bakmadığı öğrenildi. Ancak İnce’nin bu tavrının bilinmesine rağmen Salman’ın yeniden aday gösterilmesi dikkati çekti.

Haberin Devamı

Ankara Çankaya’da Alper Taşdelen, Yenimahalle’de ise Fethi Yaşar yeniden aday gösterildi. Eskişehir’de de Tepebaşı ve Odunpazarı belediye başkanları yeniden aday oldu. Buna göre CHP, üç il, 20 ilçe ve 10 belde olmak üzere toplamda 33 belediyede mevcut belediye başkanlarını yeniden aday gösterdi.

Ön seçim yok

Parti üyelerinin Yüksek Seçim Kurulu gözetiminde oy kullanarak aday belirlediği ön seçim yönteminin, “süre sıkıntısı” nedeniyle uygulanmaması kararlaştırıldı. Ön seçim yerine yine parti üyelerinin oy kullandığı ancak YSK gözetiminde olmayan ve sonuçlarının kesin olarak bağlayıcılığı bulunmayan eğilim yoklaması yönteminin uygulanmasına karar verildi.

PM sık sık toplanacak

Kılıçdaroğlu’nun toplantıda yaptığı değerlendirmede, “Gerçekten çok detaylı çalışmalar yaparak en doğru adayları belirlemeye çalışıyoruz. Bundan sonra PM’yi sık sık toplayarak adaylarımızı belirleyeceğiz. Eğilim yoklamalarından çıkacak sonuçları da PM’ye getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Açıklanan büyükşehir ve il başkanı adayları

Balıkesir Büyükşehir: Ahmet Akın Yalova: Vefa Salman Burdur: Ali Orkun Ercengiz Giresun: Kerim Aksu Karabük: Mehmet Durum Erzincan: İsmail Taş Gümüşhane: Bedri Ağaç Bingöl: Vahdettin Uzunyayla Batman: Enver Erdem Artvin: Demirhan Elçin Uşak: Asım Kalelioğlu.

Haberin Devamı

İstifa tartışması

Alınan bilgilere göre, Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ile PM üyesi Gaye Usluer arasında tartışma yaşandı. Usluer ve arkadaşlarının, ön seçim yönteminin uygulanmayacağı ve eğilim yoklamasında MYK’nın yetkilendirileceği önergeye itiraz ettiği ve 13 kişi ile karşı bir önerge verdiği öğrenildi. Verilen karşı önergenin kabul edilmemesi üzerine Usluer’in, MYK’nın aday belirlemede yetki almak istediğini ifade ettiği ancak Muharrem Erkek’in de buna itiraz ederek “yetki istemiyoruz” ifadesini kullandığı belirtildi. Usluer’in, “Ben böyle bir suça ortak olmak istemiyorum” çıkışı yapması üzerine Erkek’in, “O zaman istifa edebilirsiniz” dediği kaydedildi. Usluer’in ise, “Herkes kendi istifasıyla ilgili kendi kararını verir” yanıtını verdiği öğrenildi.

İnce ne yapacak?

CHP’de genel başkanlık iddiasını sürdüren Muharrem İnce, İstanbul’da ön seçim yönteminin uygulanması halinde aday olacağını söylemişti. İnce, bazı açıklamalarında da İstanbul adayının belirlenmesinde parti üyelerinin oy kullanmasını talep etmişti. CHP’nin ön seçim uygulamasından vazgeçmesi üzerine İstanbul’da eğilim yoklaması yönteminin uygulanıp uygulanmayacağı ve İnce’nin bu konudaki tavrının ne olacağı merak konusu oldu.

Haberin Devamı

‘Adaylarımız rozetli olur’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, düzenlediği basın toplantısında, yaptırdıkları araştırmalarda iktidara alternatif bir değişim isteğinin görüldüğüne işaret ederek, “Her partiden CHP’ye kayma var” dedi. Torun, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile yaptığı görüşmeyle ilgili olarak, “Genel başkanlar, Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu genel olarak değerlendirdiler. Adaylar ve iller gibi konuların üzerinde durulmadı” diye konuştu. Torun, Ankara adaylığı tartışılan Mansur Yavaş’ın, “Ankara rozetsiz yönetilmeli” açıklamasının sorulması üzerine, “Seçimlere katılan adaylarımız rozetli olur. Seçimden sonra rozetini çıkarır” dedi.