Siyaset CHP’den 81 kentte OHAL açıklaması

CHP’den 81 kentte OHAL açıklaması

13.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP dün 81 ilde düzenlediği ortak basın açıklamasıyla OHAL’in kaldırılması için çağrı yaptı. CHP’li belediye başkanları ve milletvekillerinin de katıldığı eylemlerde genel merkezin hazırladığı ortak metin okundu..

CHP’den 81 kentte  OHAL açıklaması

CHP teşkilatları dün olağanüstü hal (OHAL) uygulamasına karşı 81 ilde düzenlenen ortak basın açıklamasıyla “OHAL kaldırılsın” çağrısı yaptı. Ortak açıklamanın okunduğu basın açıklamalarına milletvekilleri ve belediye başkanları da eşlik etti.
CHP Ankara İl Başkanlığı’nın Kızılay’daki binası önünde toplanan CHP’liler adına ortak açıklamayı Ankara İl Başkanı Adnan Keskin okudu. Ankara’da 15 Ocak’ta düzenlenecek, “OHAL’de Yeter Forumu” için çağrı yapan Keskin, “Toplumun tüm kesimlerini doğrudan etkileyen, iş dünyasından sivil topluma, emekçilerden yargıya, medyadan eğitime kadar, herkese dokunan OHAL’in bir kez daha uzatılması gündemdeyken, CHP olarak bir çağrı yapıyoruz. 15 Ocak 2018 günü Ankara’da düzenlenecek ‘OHAL Forumu’ ile demokrasiden yana tüm kesimlerin kendilerini ifade edeceği bir buluşmayı sağlayacağız” dedi.
CHP Genel Merkezi’nin il örgütlerine gönderdiği yazı özetle şöyle:
SİNDİRME OPERASYONU: Ülkemiz 18 aydan bu yana OHAL rejimi ile yönetilmektedir. 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen hain darbe girişimi ardından 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL, milli iradeye, demokrasiye, insan haklarına ve özgürlüklere yönelik bir karşı darbe halini almıştır. Darbe ve darbecilerle mücadele bahanesi ile başlayan OHAL, gelinen süreçte iktidar partisinin karşısında duran tüm muhalif kesimlere yönelik bir sindirme operasyonuna dönüşmüştür.
HUKUK ASKIYA ALINDI: İktidara gelirken OHAL’i kaldırma vaadiyle yola çıkanlar, bugün OHAL’den beslenen ve bir baskı rejimini KHK’lar eliyle kuran bir yapı haline gelmiştir. Türkiye’de Anayasa fiilen lağvedilmiş, hukuk askıya alınmıştır.
BİR KILIÇ GİBİ: OHAL KHK’ları, toplumun üzerinde sallanan bir kılıç olarak, seslerini yükseltmek isteyen tüm kesimlere yönelik bir silah halini almıştır. Kış lastiği ve epilasyon merkezleriyle ilgili düzenlemeler dahi KHK konusu yapılırken, demokratik kitle örgütlerinin, gazetelerin kapatılması iktidarın övündüğü icraatları olmuştur.
OHAL’E ARTIK YETER: Toplumun tüm kesimlerini doğrudan etkileyen, iş dünyasından sivil topluma, emekçilerden yargıya, medyadan eğitime kadar, herkese dokunan OHAL’in bir kez daha uzatılması gündemde iken, CHP olarak bir çağrı yapıyoruz. 15 Ocak 2018 günü Ankara’da düzenlenecek OHAL Forumu ile sivil darbenin ülkemizde açtığı derin yarayı bir kez daha haykıracak ve tek adam rejimine karşı duran, demokrasiden yana tüm kesimlerin kendilerini ifade edeceği bir buluşmayı sağlayacağız. Bu olağanüstülüğü normalleştirmeye çalışanlara karşı CHP, Demokratik Kitle Örgütleri ve Sendikalar olarak bir kez daha ifade ediyoruz; OHAL’e artık yeter, OHAL kaldırılsın, demokrasi istiyoruz!

İptal edilen hatlar için araştırma talebi

CHP, İstanbul Büyükşehir Belediyesince iptal edilen metro hattı ihaleleriyle ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM’ye sunulan önergede, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın göreve gelmesinin ardından, 6 metro hattı ihalesinin iptal edildiği anımsatıldı. İhalelere ilişkin cayma bedelleri ödeneceği belirtilen önergede, fizibilite ve ihale protokol metinlerinin incelenip değerlendirilerek, tarafların görüşlerine de başvurulması, İstanbul Metro Hatları Ulaşım Planı kapsamında, ihale mevzuatı ve ilgili sözleşme protokollerinin incelenmesi ve araştırmaların yapılması amacıyla Meclis Araştırması açılması talep edildi. l ANKARA Milliyet

Yazarlar