Siyaset CHP’den UBER raporu: Kimseyi mağdur etmeyecek yasal düzenleme yapılmalı!

CHP’den UBER raporu: Kimseyi mağdur etmeyecek yasal düzenleme yapılmalı!

18.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na sunulan raporda, UBER’in yasaklanmasına dönük bir yaklaşımdan kaçınılması, hem taksi şoförlerini hem de UBER sürücülerini mağdur etmeyecek yasal düzenleme yapılması gerektiği kaydedildi.

CHP’den UBER raporu: Kimseyi mağdur etmeyecek yasal düzenleme yapılmalı

Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na sunulan raporda, UBER’in yasaklanmasına dönük bir yaklaşımdan kaçınılması, hem taksi şoförlerini hem de UBER sürücülerini mağdur etmeyecek yasal düzenleme yapılması gerektiği kaydedildi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, mobil uygulama üzerinden ulaşım hizmetine aracılık eden UBER şirketinin Türkiye’deki faaliyetleri konusunda yaşanan tartışmalar ve ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik öneriler içeren bir rapor hazırladı. CHP Merkez Yönetim Kurulu’na (MYK) sunulan UBER faaliyetlerine ilişkin tartışmalar, UBER hizmetinin nasıl kullanıldığı ve neden tercih edildiğinin anlatıldığı raporda, CHP’nin bu konuda nasıl bir politika izlemesi gerektiğine ilişkin öneriler de yer aldı. Raporda, şunlar kaydedildi:

‘Yasaklama çalışmaz’

- Yalnızca, 15-30 yaş arası 3,5 milyondan fazla gencin yaşadığı İstanbul gibi bir metropolde özellikle gençlerin yoğunlukla kullandığı ve tercih ettiği bir platformun, yasak temelli bir açıdan ele alınmasından kaçınılmalı. Bu sistemin, yasaklamanın çalışmayacağı bir sistem olduğu unutulmamalı.

Haberin Devamı

- UBER’in başta Kuzey Amerika ve Avrupa olmak üzere 650’den fazla şehirde hizmet verdiği göz önünde bulundurulmalı. Dünyada birçok yerde UBER’in başta taksi şoförleri olmak üzere yerel dinamikler tarafından protesto edildiği yasaklanmaya çalışıldığı unutulmamalı. Ancak birçok ülkenin bu soruna yasaklamadan çözüm ürettiği düşünüldüğünde, dünyadaki diğer örneklerin de incelenerek, hem taksi şoförlerini hem de UBER sürücülerini ve kullanıcılarını mağdur etmeyecek bir yasal düzenleme yapılmalı.

‘Boşluk giderilmeli’

- Yanlış ve eksik bilgi üzerinden yürütülen tartışmalara dahil olmaktan kaçınılmalı.

- Son dönemde, bütün taksicileri zan altında bırakan şiddet ve nefret söylemi içeren, UBER şoförlerini ve kullanıcılarını hedef alan açıklamalar sert bir şekilde kınanmalı.

- UBER’in ulaşım sektörüne etkisine yönelik etki analizi çalışmaları yapılmalı.

- UBER’in, mevcut herhangi bir yasal boşluktan yararlanıp yararlanmadığına ilişkin detaylı bir araştırma yapılmalı. Yasal boşlukların giderilmesine yönelik çalışma yürütülmeli.

‘İnisiyatif almalıyız’

- Dünyada paylaşım ekonomisi denilen, büyük ölçüde elimizdeki akıllı telefonlardan erişim sağlayabildiğimiz, uçtan uca; ürün, yer, araç, uzmanlık, hizmet, personel paylaşımı sağlayan yeni bir ekonomik düzen tartışmaları mevcutken, bizim bu konuya eğilmemiz ve ivedilikle yeni politikalar geliştirilmesi konusunda inisiyatif almamız gerekli.

Haberin Devamı

- Booking.com örneğinde olduğu üzere, Türkiye de dahil olmak üzere milyonlarca kullanıcıya hizmet veren platformların yasaklanmasına tepkisiz kalınmamalı. Bu noktada, yasaklamak yerine uluslararası şirketlerin, yasal boşluklardan yararlanmamaları için gerekli çalışmalar yapılmalı.