Siyaset CHP’den ‘yerel yönetim’ atağı

CHP’den ‘yerel yönetim’ atağı

17.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP, Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler öncesinde seçmenin karşısına yeni bir yerel yönetim modeliyle çıkmaya hazırlanıyor.

CHP’den ‘yerel yönetim’ atağı

Çalışmayı yürüten ekibin başında bulunan Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, detayları Milliyet’e anlattı. Şu anda taslak halinde bulunan çalışmanın 1-2 aya kadar tamamlanarak Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na sunulacağını kaydeden Torun, şunları söyledi:

‘Köyler boşalacak’

“Akademisyenler, belediye başkanları ve alanında uzman isimlerle yeni bir model ortaya koyuyoruz. Büyükşehir Yasası köyden kente göçü hızlandırdı. Artık maalesef köylerde üretim de çok azaldı. Biz köydeki yaşamı özendirmek, büyükşehirlere göçü azaltmak, kentlerin de sorunlarını çözecek bir yönetim yapısını ortaya koyabilmek amacıyla çalışma yürütüyoruz. Çünkü bunu yapamazsak maalesef köylerde kimse kalmayacak. Kent ile köy belediyeciliğini mutlaka ayıracağız. Sadece bir örnek vermek gerekirse, kentte yaşayan insandan ton başına aldığınız su parasının aynısını köyde yaşayan insandan da alırsanız nasıl olacak? Köyde insanların tarlası, bahçesi var, dolayısıyla daha çok suya ihtiyacı var. Bunu ayırmak gerekiyor. Kent ve köyün ihtiyaçlarının ayrı ayrı vergilendirilmesi, yönetimin ve vatandaşın sorumluluklarının ayrı olması gerekiyor.

AKP’nin Genel Başkanı, ‘bütün yetki bende olsa sistem hem sağlıklı hem hızlı işler’ diyor. Bu yaklaşım doğru değil. Sistemin güvenilir ve sürdürülebilir olması gerekiyor. Yerel yönetimler için bu çalışmayı yaparken, ülke yönetimi için de amacımız, demokratik parlamenter sistemi hayata geçirmek ve güçlü bir Meclis’e sahip olmaktır.”