Siyaset CHP-İYİ Parti’de gündem ilçeler

CHP-İYİ Parti’de gündem ilçeler

17.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

21 büyükşehir için işbirliği kararı alan CHP ve İYİ Parti kurmayları şimdi de bu kentlerin ilçelerinde nasıl bir strateji izleyeceklerini masaya yatırdı. CHP’li Torun, İYİ Parti Genel Merkezi’nde İYİ Partili kurmaylarla dört saat ilçeleri konuştu

CHP-İYİ Parti’de gündem ilçeler

CHP ve İYİ Parti’nin 21 büyükşehirde işbirliği uzlaşmasının ardından gözler, hem bu kentlerin ilçeleri hem de ittifak kapsamı dışında kalan bazı büyükşehir ve iller için yapılacak müzakerelere çevrildi. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun önceki gün İYİ Partili kurmaylarla yaklaşık dört saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, 21 büyükşehirde yer alan iki partinin de aday çıkarmadığı 294 ilçe için nasıl bir strateji izleneceğe ilişkin çalışmalar tamamlandı.

Haberin Devamı

İlk temas yapıldı

Hazırlanan listeler üzerinden iki parti arasındaki ilk temas önceki gün kuruldu. Edinilen bilgilere göre CHP’li Torun, İYİ Parti Genel Merkezi’ne giderek, İYİ Partili kurmaylarla dört saati bulan bir görüşme gerçekleştirdi. Torun, dün de parti genel merkezinde Kılıçdaroğlu’na görüşmeye ilişkin bilgi verdi, yarın düzenlenecek PM toplantısında belirlenecek adaylara yönelik de sunum yaptı. CHP lideri de dün makamında, aday listesini çalıştı, bazı aday adaylarıyla görüşmeler gerçekleştirdi.

Ankara’da 10 ilçe

Kulislerde, Ankara’nın yaklaşık 10 ilçesinin İYİ Parti’ye bırakılmasının gündemde olduğu ancak İstanbul ve İzmir’de CHP adaylarıyla seçime girmenin “başarı getireceğinin” değerlendirildiği belirtildi. Buna karşın İYİ Parti’nin İstanbul ve İzmir’den de “ilçe” talep ettiği, bu çerçevede yapılacak müzakerelerde İzmir’den iki ya da üç, İstanbul’dan ise bir ya da iki ilçede İYİ Parti adaylarının desteklenebileceği ifade edildi.

Haberin Devamı

CHP, yarın düzenlenecek PM toplantısında, “dördüncü grup” adaylarını belirleyerek, kamuoyuna açıklayacak. Toplantıda Adana, Antalya, Bursa ve Mersin adaylarının yanında, yaklaşık 10 il ile bir kısım ilçe ve belde adaylarının açıklanması bekleniyor. İstanbul adaylığı neredeyse kesinleşen Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki resmi açıklamanın yarın yapılıp yapılmayacağına ise CHP lideri karar verecek. Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun, PM toplantısı öncesinde, aday listesine son şeklinin verileceği MYK toplantısına bu ismi getirebileceği belirtiliyor. İmamoğlu’nun, adaylığının yarın açıklanması halinde, kendisi yerine Beylikdüzü’ne aday olacak ismin de ilan edilmesini talep ettiği kaydediliyor.

Yerli ilaçların ham maddesi ithal

Türkiye’deki ithal ilaç harcamalarının son 10 yılda yüzde 7.3 oranında arttığı, tüketilen 100 kutu ilaçtan 26’sının ithal olduğu, yerli ilaçların yüzde 80’i için kullanılan ham maddelerin de yurt dışından temin edildiği vurgulandı.

Türkiye’deki ruhsatsız ilaç sayısının yüzde 400 oranında arttığı tespitine yer verilen notta, sadece 2016’da bir milyondan fazla sahte ve kaçak ilacın ele geçirildiği belirtildi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fethi Açıkel başkanlığındaki Arge-Bilim, Yönetim Kültür Platformu tarafından hazırlanan “AKP Sağlığa Zararlıdır: İlaç ve Tıbbi Cihaz Sektöründe Kriz” başlıklı politika notunda şu ifadelere yer verildi: “ AKP, Türkiye’de ilaç sektörünü ithalata dayalı ve dışa bağımlı hale getirmiştir. Son 15 yılda ithal ilaç yerli ilaç dengesi ithal ilaçlar lehine bozulmuştur. Ülkemizde tüketilen 100 kutu ilaçtan 26’sı ithal, 74’ü ise yerli ilaçtır. 2002’de Türkiye pazarında yerli ilaçların değersel büyüklüğü yüzde 66’lık bir pay tutarken, bu oran 2016’da yüzde 42’ye kadar gerilemiştir. Ülkemizde ilaç sektöründe gerçek anlamda yerli üretim yüzde 10’un dahi altındadır. Bunun sebebi, yerli ilaçların yüzde 80’i için kullanılan ham maddelerin ithal olmasıdır... Bu durum, ülkemizin ilaç ve tıbbi cihazlar sektöründe sadece tüketici konumuna geldiğini ve yüksek teknoloji gerektiren, yenilikçi ilaç üretme konusundaki yetersizliğini gözler önüne sermektedir.”