Siyaset CHP metropollere yüklenecek

CHP metropollere yüklenecek

24.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yerel seçim hazırlıklarına start veren CHP, İstanbul, Ankara ve İzmir için “özel” bir strateji izliyor. Bu üç metropolde aday belirleme yöntemini netleştirmek ve seçmenin istediği “aday profili”ni saptamak için araştırma üstüne araştırma yapılıyor

CHP metropollere yüklenecek

Yaklaşan yerel seçimlere yönelik hazırlıklarını sürdüren CHP; İstanbul, Ankara ve İzmir’de nasıl bir strateji izleyeceğini belirlemek için diğer illerden bağımsız olarak “özel” bir çalışma yürütüyor. Hem anketler hem de parti örgütleriyle yapılan toplantılardan çıkacak sonuca göre stratejisini belirlemeyi amaçlayan CHP’nin, her il için farklı bir çalışma planıyla sahaya ineceği bildirildi. CHP’nin İstanbul ve Ankara’daki adaylarını kasımda açıklamayı planladığı ancak İzmir için “acele” edilmeyeceği öğrenildi.

Haberin Devamı

CHP Genel Merkezi’nde yapılan analizlerde, üç büyük il, ayrı bir kategoride değerlendiriliyor, seçmen davranışları üzerine diğer illerden daha fazla kamuoyu araştırmaları yapılıyor. Bu illerdeki parti örgütleri de hem partililerin hem de vatandaşların uzlaşabileceği adayları belirleyebilmek için art arda toplantılar gerçekleştiriyor.

Milliyet’in edindiği bilgilere göre üç büyükşehir için CHP’nin yürüttüğü çalışmalar şöyle:

İstanbul’da ‘aday profili’ analizi

CHP İstanbul İl Başkanlığı, kentin 39 ilçesinde yürüttüğü çalışmalar kapsamında, adayların belirlenmesi için ön aşama olarak adlandırılan “profil analizi” yaptırıyor. Hem parti örgütleri hem de seçmene, nasıl bir belediye başkanı görmek istediğine yönelik sorular yöneltilerek, talep edilen “aday profili” saptanmaya çalışılıyor. Bu çalışmanın eylül sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Daha sonra ise 39 ilçe ve büyükşehir aday adaylarıyla görüşülmesi ve aday belirlemede izlenecek yöntemin netleştirilmesi planlanıyor. İstanbul’da adayların tek bir yöntemle belirlenmeyeceği, önseçim, eğilim yoklaması ve merkez ataması yöntemlerinin tümünden faydalanılacağı ve parti örgütünün görüşünün de süreçte etkili olacağı ifade ediliyor. Ayrıca bu sürede aday adaylarıyla ilgili hemen her ilçede kamuoyu araştırmalarının yapılacağı belirtiliyor. Bu çalışmadan çıkacak sonuç doğrultusunda İstanbul Büyükşehir ve ilçe adaylarının kasımda açıklaması planlanıyor.

Haberin Devamı

Başkentin ilçeleri ‘erken’ açıklanacak

25 ilçesi bulunan Ankara’da iki belediyeye sahip olan CHP, belediye sayısını artırmayı ve büyükşehir belediyesini kazanmayı hedefliyor. Bu çerçevede yürütülen çalışmalar, Ankara örgütü ile genel merkez yönetimi ile koordinasyon halinde devam ettiriliyor. Ankara İl Başkanlığı, aday belirlemede uygulanacak yöntemleri belirlemek için ilçe örgütleriyle toplantılar gerçekleştirerek, partililerin görüşünü alıyor. Bunun dışında, vatandaşlara, “nasıl bir belediye başkanı istersiniz?” sorusunun yöneltildiği anket çalışmaları yürütülüyor. Ankara adaylarının belirlenmesinde de tüm yöntemlerden yararlanılacağı, “demokratik katılımın” sağlanmasında “hassasiyet” gösterileceği kaydediliyor. CHP, Ankara’da özellikle belediyesi olmayan ilçelerin adaylarını diğer illere göre daha erken açıklamayı hedefliyor ancak büyükşehir belediye başkan adayının açıklanması için İstanbul’da olduğu gibi kasım ayı işaret ediliyor.

Haberin Devamı

İzmir adayları için acele edilmeyecek

Büyükşehir ve 22 ilçede yönetimde olan CHP, hem belediyelerini korumayı hem de 7’si Ak Parti’de 1’i MHP’de bulunan 8 belediyeyi kazanmayı hedefliyor. Bu çerçevede, CHP İzmir örgütü, Kılıçdaroğlu’ndan, farklı partilerde olan 8 belediye başkan adaylarının erken açıklanmasını talep etti. İzmir’de de farklı aday belirleme yöntemlerini kullanmayı planlayan CHP’nin, 23 belediye başkanından hangileriyle devam edeceği ise merak konusu. Kulislerde, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yeniden aday gösterilmeyeceği belirtiliyor. Kocaoğlu’nun dışındaki belediye başkanlarında ise “dar kapsamlı” bir revizyon yapılacağı, bu başkanların çoğunluğunun yeniden aday gösterileceği ifade ediliyor. İzmir’de belediyesi olmayan ilçelerdeki adaylarını kasımda açıklamayı planlayan CHP, diğer ilçeler ve büyükşehir adayı için ise “acele” etmeyecek.