Siyaset CHP’nin ‘Fındık yürüyüşü’

CHP’nin ‘Fındık yürüyüşü’

19.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP, fındık fiyatlarına ve üreticinin sorunlarına dikkat çekmek için üç gün sürecek “Fındık Yürüyüşü” başlattı.

CHP’nin ‘Fındık yürüyüşü’

Ordu’dan dün başlayan yürüyüş, yarın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılacağı Giresun’daki mitingle sona erecek.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve bazı milletvekillerinin yanı sıra yaklaşık 3 bin fındık üreticisi dün sabah Ordu Büyükşehir Belediyesi önünde toplandı. Torun, burada yaptığı açıklamada şunları söyledi:
‘Maliyeti karşılamıyor’
“Gerçekten fındık üreticisi mağdur. Üretici Sayın Bakan’ın 8.75 lira olarak açıkladığı maliyetin altında fındığını 7.5 liradan satmak durumunda. Üreticimiz bir yıllık emeğinin karşılığını alamıyor. Maalesef bir yıl emek verdiği ürünüyle şu anda borçlarını dahi kapatamıyor. Çocuğunu okula gönderemiyor, üniversiteye gönderemiyor. Büyük bir acziyet içerisinde.”
Torun, bunu protesto etmek ve üreticinin sesini duyurabilmek için yürüyüş gerçekleştireceklerini ifade ederek, “Yürüyüşe katılan ancak katılamayıp da gönlü burada olan herkese teşekkür ediyoruz. Ne kadar korkuturlarsa korkutsunlar, ne kadar baskı kurarlarsa kursunlar inanıyorum ki üretici ürününe sahip çıkacak ve biz hep birlikte fındık için yürümeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Üç gün sürecek
Avrupa’daki bir alıcıya ürünlerinin teslim edildiğini savunan Torun, “Şu anda hiç kimsenin ağzını bıçak açmıyor. Hiçbir yetkiliden ses yok. Biz ancak yürüyüş ifademizi kullanınca Sayın Bakan özellikle TMO’nun aldığı fındığın ödemelerinin daha kısa sürede gerçekleştirileceğini ve belli iyileştirmeler yapılacağını açıkladı. Demek ki biz talebimizi iletince, sesimizi yükseltince, biz hükümete uyarımızı yapınca sonucunu alıyoruz” dedi.
Torun, üç gün sürecek yürüyüşün ilk gününde yaklaşık 20 kilometre, ikinci ve üçüncü günler yaklaşık 15’er kilometre yürüyeceklerini her 5 kilometrede dinleneceklerini söyledi. Torun yaklaşık 50 kilometrelik yürüyüşün ardından çarşamba (yarın) akşamı saat 18.00’de Giresun Atatürk Meydanı’nda düzenlenecek mitingde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun halkla buluşarak konuşma yapacağını ifade etti.
Konuşmaların ardından kalabalık Karadeniz Sahil Yolu üzerinden geniş güvenlik önlemi alınarak yürümeye başladı. Yürüyüşe katılanların sayısının her geçen saat arttığı gözlendi. İlk anda CHP’li milletvekillerine yaklaşık 3 bin kişi eşlik etti.