Siyaset 'Ciddi tehdit oluşturacak ölçekte...' İş birlikleri giderek artıyor!

'Ciddi tehdit oluşturacak ölçekte...' İş birlikleri giderek artıyor!

22.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İsrail’in, Yunanistan’ın Girit Adası’na 600 kilometre menzilli radar yerleştirmeyi gündeme alması, gözleri Mavi Vatan’a çevirdi.

Ciddi tehdit oluşturacak ölçekte... İş birlikleri giderek artıyor

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, kurulması planlanan bu sisteme karşı Türkiye’nin kendi tedbirlerinin olduğunu belirterek, “2000’li yıllardan itibaren başlayan “Uzun Ufuk” projesi şu anda Deniz Kuvvetleri’ne, Ege ve Doğu Akdeniz’de ciddi katkı sağlıyor. Benzer projeler de sürüyor” dedi.

Haberin Devamı

Yunan basını, İsrail’in Girit Adası’na 600 kilometre menzilli bir radar yerleştirmeyi gündeme aldığını yazdı. Uzun Ufuk (Long Horizon) adı verilen radar, kurulduğu takdirde İsrail’in Akdeniz’deki izleme kabiliyetini iki misline çıkaracağı belirtiliyor.

‘Türkiye’ye tehdit’

Radarın kurulmasıyla, İsrail; Kıbrıs, Ege’nin Çanakkale’ye kadar olan bölümü, Türkiye’nin Ege ve Akdeniz bölgelerini yakından izleyebileceği değerlendiriliyor.

Konuyu Milliyet’e değerlendiren emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Yunanistan ve İsrail arasında giderek artan askeri iş birliğine dikkat çekti. Gürdeniz, şöyle devam etti: “Bu radar projesi, Yunanistan ve İsrail arasındaki askeri iş birliğinin ne kadar ileri seviyeye eriştiğinin bir göstergesidir. Zira bu radar, Ege ve Doğu Akdeniz’de çok büyük bir bölgeyi ama en önemlisi Türkiye’nin deniz yetki alanlarının tamamını kapsayacak ve su üstü durumsal farkındalığını artıracak bir olanak sunuyor. Benzer bir radarın Güney Kıbrıs’ta yapılması da sürpriz olmayacaktır. Bu radarların elde ettiği bilgiler tabi ki bir merkezde değerlendirilecek ve bu bilgiler ışığında oluşan taktik resme göre kriz ve savaş zamanlarında her türlü reaksiyon göstermeye yönelik en doğru kararlar alınabilecektir. Kısacası bu sistemler, Türkiye’nin denizdeki savunma ve güvenliğine ciddi tehdit oluşturacak ölçektedir.”

Haberin Devamı

Türkiye’de de var

Türkiye’nin de benzer radar sistemlerinin olduğunu belirten Gürdeniz, “Yunanistan ile İsrail’in ve gelecekte Güney Kıbrıs’ın ortak kuracağı bu sisteme karşı Türkiye’nin kendi tedbirleri mevcuttur. Türkiye’nin gerek Ege’de gerek Doğu Akdeniz’de keşif gözetleme ve tanımlanmış taktik resim oluşturma yetenekleri son 20 yılda son derece geliştirilmiştir. Bu çerçevede merhum Oramiral Güven Erkaya’nın başlattığı ve ilk faaliyetlerinin 2000’li yıllardan itibaren başladığı “Uzun Ufuk” projesi şu anda Deniz Kuvvetleri’ne, Ege ve Doğu Akdeniz’de ciddi katkı sağlamaktadır. Türkiye’nin de benzer projeleri devam etmektedir. Bunun sayesinde de Türkiye, gerek Ege’deki adalar nedeniyle engel çıkaran alanları, gerekse geniş Doğu Akdeniz alanlarını gözetleyebilecektir. Bundan öte Türkiye’nin bilindiği üzere hava erken ihbar uçakları ile güçlü bir insansız hava araçları, gözetleme sistem yetenek birikimi vardır” dedi.

Haberin Devamı

İş birliği dikkat çekici

Güvenlik kaynakları, radarların gözetleme amaçlı kullanıldığını belirterek, Türkiye’nin güvenliğine bir tehlike oluşturmayacağını belirtti. Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri, yüksek teknolojili sistemlerle takip ettiğini vurgulayan kaynaklar, İsrail ile Yunanistan arasındaki artan iş birliğine dikkati çekti.