Ekonomi ‘Çiftçi gelirleri’ sigortalanacak

‘Çiftçi gelirleri’ sigortalanacak

24.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Başkanı İsmail Kemaloğlu, 2017’de toplanan tarım sigortası primlerinin 1.6 milyar liralık primin 765 milyon lirasınn çiftçiden geldiğini 865 milyon lirasının devlet katkısı olduğunu söyledi. Kemaloğlu, “Çiftçi 765 milyon lira prim ödemiş, 850 milyon lira hasar almış” dedi.

‘Çiftçi gelirleri’ sigortalanacak

Kemaloğlu, sigorta kapsamındaki risklere ilişkin şöyle konuştu: “Devlet Destekli İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası’nın geçtiğimiz yıl buğday ürününde uygulamaya alınmasını sistem açısından bir dönüm noktası. Bu yıl yeni tahıl ürünleri de kuraklık sigortasında teminat kapsamına alındı. Yenilikler bununla sınırlı değil. Hayvan hayat sigortalarında üreticilerimizi sevindirecek gelişmeler var. Büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanları hayat sigortaları kapsamında olan hastalık teminatına epidemik ve ihbarı mecburi hastalıkların büyük bir çoğunluğu ilave edildi.”

Haberin Devamı

Kemaloğlu, TARSİM, birkaç yıl içinde çiftçinin gelir risklerini sigortalayabilen bir yapıya kavuşacağını da söyledi.

Hasar ödemisi 4 milyar

İsmail Kemaloğlu, son 11 yılda tarım sigortalarında 2 milyon adet hasar ihbarı bulunduğunu, 4 milyar lira hasar ödemesi yapıldığını bildirdi.

Kemaloğlu, hasar nedenlerine bakıldığında, bitkisel üründe, dolu, don, fırtına, sel ve su baskınının, hayvan hayat sigortasında ölüm ve zorunlu kesimin etkili olduğunu söyledi. En çok hasar ihbarı alan illerin ManiKemaloğlu, en çok hasar ihbarı alan ürünlerin fındığın bir numara olduğunu, fındığı buğday, üzüm, kayısı ve elmanın takip ettiğini ifade etti.