Sağlık Cildinizdeki lekeler sağlığınıza dair neler söylüyor

Cildinizdeki lekeler sağlığınıza dair neler söylüyor

17.01.2018 - 14:50 | Son Güncellenme:

Cildinizde oluşan bazı renk farklılıklarına güneş lekesi ya da fondöten lekesi deyip geçiştirmemeniz gerekmektedir.Cildinizde gelişen renk farklılıkları vücudunuzda oluşan bir değişimin habercisi olabilir.

Cildinizdeki lekeler sağlığınıza dair neler söylüyor

Hem kadınlar hem de erkeklerde görülen ciltteki renk değişimleri uyarıcı olabilmektedir. Bazı hastalıklar kendilerini ciltte oluşan bu renk değişimleriyle belli edebilirler. Bu renkleri hafife almayıp hemen doktora gitmenizde fayda var.

Haberin Devamı

Beyaz lekeler

Cildinizde beyaz lekeler oluştuysa öncelikle vücut mantarı ve vitiligo olarak adlandırılan rahatsızlıklardan birini yaşıyor olabilirsiniz.Vücut mantarının bir belirtisi daha mevcuttur, beyaz yerleri kaşıdığınızda kepekleniyorsa kesinlikle bir doktora başvurmalısınız. Vitiligoda ise deriye rengini veren hücreler yok olmaktadır. Bunu kendiniz teşhis edemeyeceğiniz için cilt uzmanına danışmalısınız.

Sarı lekeler

Ciltte sarı lekeler mevcutsa halk dilinde bilinen adıyla sarılık olmuş olabilirsiniz. Sarılık,safra salınımınız bazı nedenlerden dolayı engellendiğinde ya da karaciğerinizin zarar gördüğü zamanlarda oluşabilecek hastalıklardan bir tanesidir.

Pembe ve kırmızı lekeler

Cildinizde gördüğünüz pembe ve kırmızı lekelerin belirtisi olan hastalıklar; kurdeşen, vücut mantarı, gül hastalığı ve sedef hastalığı olarak bilinmektedir.Lekeleriniz bir kaybolup bir yerine geliyorsa ve bu lekeler kaşıntıyla birlikte kabarıyorsa kurdeşen döküyor olabilirsiniz. Diğer hastalıklar için kendiniz teşhis koymaya çalışmak yerine bir doktora danışmakdaha faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Mavi ve mor lekeler

En ciddi tehlike belirtisi olan lekeler mavi ve mor lekelerdir. Bu lekeler kalp hastalıklarının habercisi olabilirler. Özellikle kalp yetmezliği sonucu ortaya çıkan bu lekelere dikkat etmenizde fayda vardır.

Eğer KOAH hastasıysanız dudağınızda ve dudak çevrenizde morluklar oluşabilmektedir.

Travma ise darbe sonucu oluşan morluklara denmektedir. Darbe alındığı anda deri altın cilt kanaması oluşmaktadır ve genellikle mor renkte gözükmektedir.

Mor ve mavi lekelerle karşı karşıyaysanız ve ateş, halsizlik, karın ağrısı, eklem ağrısı gibi şikayetleriniz de varsa vaskülit hastalığına yakalanmış olabilirsiniz.

Son olarak da bu lekeler bazı kanser türlerinin de belirtisi olmaktadır. Bu nedenle mutlaka uzman bir doktora başvurup kendinizi kontrol ettirmenizde fayda vardır.

Kahverengi lekeler

Kahverengi lekeler güneş etkisiyle oluşabileceği gibi bunlarla birlikte cildinizde kuruluk, pullanma ve şiddetli kaşınma varsa böbrek yetmezliğinden şüphelenilebilir. Bu yüzden tüm bu lekeleri fark ettiğiniz anda size en yakın hastaneye gitmeniz gerekmektedir.

Haberin Devamı

Cildinizdeki lekeler sağlığınıza dair ip uçları verebilir. Ancak kesin teşhisin sadece uzman bir doktor tarafından konulabileceği unutulmamalıdır.

Yazarlar