Otomobil Çin'den milyar dolarlık süper otoyol! Güneş enerjisiyle çalışan yol sürücüsüz arabaları otomatik şarj da edecek

Çin'den milyar dolarlık süper otoyol! Güneş enerjisiyle çalışan yol sürücüsüz arabaları otomatik şarj da edecek

01.03.2018 - 14:35 | Son Güncellenme:

Çin, güneş ışığı sayesinde elektrik üretecek ilk güneş enerjili süper otoyolu açmaya hazırlanıyor. 100 mil (160 km) uzunluğundaki otoyol, doğu Çin'deki üç büyük şehri birbirine bağlayacak. Bu otoyol, elektrikli otomobilleri şarj edebilir ve sürücülerin durmadan yola devam etmesine izin verebilir. Karayolunun ilk kısmı 2021'de açılacak.

Çinden milyar dolarlık süper otoyol Güneş enerjisiyle çalışan yol sürücüsüz arabaları otomatik şarj da edecek

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Çin, otonom araçlar için 'akıllı süper otoyol' inşa etme planını açıkladı. 100 millik otoyolun, dünyanın en büyük otoyol ağlarından birine sahip olduğu söyleniyor. Otoyoluyn aynı zamanda Çin'deki üç büyük şehri birbirine bağlaması bekleniyor. Çin medyasına göre projenin maliyeti 17.4 milyar yuan (2 milyar euro) olacak.

Güneş panelleriyle donatılan son teknoloji otoyol, hareket halindeyken elektrikli arabaları şarj edebiliyor. Sürücüler böylece durmadan ilerleyebilir. Aynı zamamnda para ödemek zoruna da kalmayacaklar.

Altı şeritli Hang-Shao-Yong Expressway, Zhejiang eyaletinin başkenti olan Hangzhou'yu aynı ilin Shaoxing ve Ningbo'daki iki orta büyüklükteki şehirle bağlantılandırmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Karayolunun ilk bölümünün Çin'in Xinhua Haber Ajansı'na göre 2021'de halka açılması bekleniyor .

Zhejiang Ulaştırma Bakan Yardımcısı Reng Zhong, raporun uzun vadede karayolunda ve araçlarda akıllı bir trafik kontrol sisteminin kurulacağını ve böylece otonom araçları destekleyebileceğini söyledi.

Şanghay Tongji Üniversitesi'nden profesör Sun Zhang, Global Times'a şunları söyledi, "Otomatik sürüş elle sürüş moduna kıyasla nispeten güvende. Araçlarda ve yolda bulunan sensörler, acil durumda insandan daha hızlı tepki verebilir ve yol güvenliğini sağlamak için arızaları tespit edebilir."

Çinden milyar dolarlık süper otoyol Güneş enerjisiyle çalışan yol sürücüsüz arabaları otomatik şarj da edecek

Görünüşe göre trafik sıkışıklığını azaltmak için otoyol için kapsamlı bir algılama, izleme ve erken uyarı sistemi tasarlandı. Sürücülerin ücretlerini ödemek durmaları gerekmiyor. Otomobillerine yerleştirilen bir yonga, 'süper otobana' girdiklerinde otomatik olarak faturaları ödeyecek.

Otoyolda maksimum 120 km / s (75 mil / saat) hız yapılabilecek. Buna ek olarak, gelişmiş trafik ve araç yönetim sisteminin bir aracın ortalama sürüş hızını yüzde 20 ila 30 oranında artırabileceği bekleniyor.

Çin dünyanın en hızlı büyüyen karayolu sistemine sahip. Çin Devlet Konseyi'ne göre ülke, 2011 yılından beri 10.000 kilometrelik (2023 mil) otoyol inşa etti.

Çin, Shandong Eyaleti, Jinan'da ülkenin ilk güneş enerjili otoyolunu açtı. İki kilometre uzunluğundaki (1,2 mil uzunluğundaki) karayolu, güneş panelleri ve 'şeffaf beton' ile inşa edildi. İki şeritli yol, üzerinde seyahat ederken elektrikli otomobilleri şarj edebilir ve üstteki karı eritmek için sıfırın altındaki havada kendisini ısıtabilir.