Ekonomi ‘Çin ve Hindistan özel hedefimiz’

‘Çin ve Hindistan özel hedefimiz’

25.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

‘Çin ve Hindistan özel hedefimiz’

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Asya Pasifik Bölgesi’nin, Türk ekonomisi ve Türk ihracatçısı için stratejik bir öneme sahip olduğunu, özel hedef olarak belirledikleri Çin ve Hindistan’a yönelik stratejiler hazırladıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) işbirliğiyle düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Pekcan şunları söyledi:

“Asya Pasifik ülkelerinin küresel ekonomi içerisindeki payı 2001’de yüzde 23.1 iken 2017’de yüzde 29.7’ye yükselmiştir. Aynı dönemde küresel ihracattan aldıkları pay ise yüzde 25.8’den yüzde 33.7’ye yükselmiştir. Bu veriler, Asya Pasifik Bölgesi’nin küresel üretim ve ticaret açısından yeni bir ağırlık merkezi haline geldiğini açıkça göstermekte.”

Denge sağlanacak

Pekcan, “Rekabetçi, sanayileşmiş, kentleşmiş bir Asya yakın gelecekte mutlaka, tüketim ekonomisi haline gelmek zorunda. Önümüzdeki yıllarda Asya Pasifik Bölgesi, Türk ekonomisi ve Türk ihracatçısı için stratejik bir öneme sahiptir. Türkiye olarak, bu trende göre politikalar üretiyoruz.” Pekcan, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“2017’de Asya-Pasifik bölgesine 9.1 milyar dolarlık ihracat gerçekleş-tirirken, bu bölgeden 56.4 milyar dolarlık ithalat yapmış bulunmaktayız. Yani Asya-Pasifik Bölgesi’nden Türkiye 47.3 milyar dolar ticaret açığı vermekte. Asya Pasifik ile böyle bir ticaret yapısı sürdürülebilir değil, bunun dengelenmesi gerek. İş konseylerimizi güçlü şekilde desteklemeye hazırız.”

Zirvede konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da, “Asya bizim için ‘Uzak Doğu’ değil gönül coğrafyamızın yakın sınır komşusu” diyerek, zirvenin ticari ilişkilerin gelişmesine destek vereceğini kaydetti.

Hisarcıklıoğlu yeniden CACCI Başkan Yardımcısı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yürütmekte olduğu Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) Başkan Yardımcılığına yeniden seçildi. Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen seçimlerde CACCI’nin yeni başkanı ise Hindistanlı işadamı Samir Modi oldu. Modi, CACCI Başkanlığı görevini Jemal Inaishvili’den devraldı. Hisarcıklıoğlu, yeni dönemde de Asya-Pasifik ülkeleri ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmek için çalışacaklarını söyledi.