Ankara ÇİNLİ YAZAR MO YAN İSTANBUL’DA

ÇİNLİ YAZAR MO YAN İSTANBUL’DA

20.02.2014 - 11:01 | Son Güncellenme:

.

ÇİNLİ YAZAR MO YAN İSTANBUL’DA

2013 Çin’de Türkiye Kültür Yılı etkinlikleri çerçevesinde başlatılan 100 Çinli entelektüelin ülkemizde ağırlanması projesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Nobel ödüllü yazar Mo Yan, İstanbul ziyaretine başladı.
Ünlü yazar, İstanbul ve Ankara olmak üzere iki ayaktan oluşan ziyaret programıyla ülkemizin kültürünü ve tarihi güzelliklerini yakından tanıyacak.
İnsanlık tarihinde önemli dönüm noktalarına tanıklık eden İstanbul’da kültürümüzü yaşamaya başlayan Mo Yan ilk olarak Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultan Ahmet Camii'ni ve Yerebatan Sarnıcı'nı gezdi. Boğazın eşsiz manzarasının keyfini çıkaran Mo Yan, Türk mutfağına büyük ilgi gösterdi. Mo Yan, İstanbul turunun ilk gününde Metrelik Adana Kebabı yiyerek hem göz hem damak ziyafeti yaptı. Türk mutfağının dünya çapında isim yapmış baklavası ve Türk kahvesi de keşfettiği lezzetler arasında yerini aldı.
Mo Yan ve eşi yarın gerçekleştirecekleri Boğaz turu ile martı kanadında, vapur düdüğünde belki de bir sonraki kitabında betimleyeceği iki kıtanın eşsiz güzelliklerini yaşayacak.
Dolmabahçe Sarayı, Kapalıçarşı, Galata Köprüsü, Taksim ve İstiklal Caddesi de Nobelli yazar Mo Yan ve eşinin gezeceği yerler arasında yer alıyor.
2012 Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan Mo Yan, 2006 yılında kendisi gibi Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Türk yazar Orhan Pamuk ile bir araya gelecek.
Programı kapsamında Mo Yan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından kabul edilmesi planlanıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Bakan Çelik’in talimatıyla 2013’te başlattığı ‘100 Çinli Entelektüel’ projesi, Nobel ödüllü yazarın ziyaretiyle son buluyor.
Hemen her platformda kültürel diplomasinin önemine işaret eden Bakan Ömer Çelik, daha önceki açıklamalarında 100 Çinli entelektüel projesinin başka ülkelerle süreceğini, böylece en üst düzeyde Türkiye’nin tanıtımının sağlanmasına katkı vermeye devam edileceğini bildirmişti.