Siyaset Çocuk istismarına caydırıcı cezalar

Çocuk istismarına caydırıcı cezalar

21.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çocuklara yönelik cinsel istismar olaylarında artış gözlenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun ‘taammüden öldürme’den farksız bir suç olduğunu ve en ağır müeyyidelerin uygulanacağını açıkladı

Çocuk istismarına caydırıcı cezalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemdeki cinsel istismar olaylarının artışı nedeniyle yeni bir çalışma yapıldığını açıklayarak, “Caydırıcı olması bakımından en ağır cezai müeyyideler neyse bunlar da alınacaktır. Bunun adımlarını da atacağız. Aynı şekilde bu tür konuların beklemeye, uzatmaya, uzun uzun toplantılarla sürdürülmeye tahammülü yoktur” dedi. Erdoğan, düzenleme yapılırken zina konusunun da yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Erdoğan, grup toplantısında çocuk istismarına ilişkin dikkati çeken mesajlar verdi. “Masum olan çocuklarımız Rabbimizin bize emanetidir. Canımızdan birer parça olan masumların sadece yaşatılması yetiştirilmesi değil, her türlü tehdit ve tehlikeden korunması da sorumluluğumuzdur” diyen Erdoğan, “Son günlerde ardı ardına çıkan çocuklara yönelik alçakça saldırılara dair haberler bizi sorumluluklarımız konusunda düşünmeye kendimizi sigaya çekmeye yöneltmelidir. Her ne kadar istismar sözüyle ifade ediliyorsa da bu alçaklıklar istismar değil alenen izmihlaldir. Toplumu çöküşe götürecek dinamittir. Böyle duruma asla kayıtsız kalamayız, göz yumamayız” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Derhal uygulama

Bu konuyu etraflıca ele aldıklarını kaydeden Erdoğan, “Adana ve Antalya da cereyan eden olaylar bizler için onarılmaz yaralar açmıştır. İnsanı yaradılışların en şereflisi olarak gören çocuklar konusundaki hassasiyetimizi mutlaka eğitimden yasaların uygulanışına kadar her düzeyde ortaya koymak mecburiyetindeyiz. Kanunlarda ve uygulamada olan boşluk giderilmesi ailelerden okula kadar tüm kanalların kullanılarak bilincin oluşması için çalışma başlatıldı. 6 bakan arkadaşımız hemen çalışmaya başladı. Yaptıkları değerlendirmeler ışığında çözümleri Başbakan ve şahsıma sunacaklardır. Meseleyi ilk bakanlar kurulunda tekrar görüşüp idari tedbir ve yasal düzenlemeleri derhal hayata geçireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

En ağır müeyyide

Erdoğan, cezaların caydırıcı olmasının önemine de dikkat çekerek düzenlemeye dair şu işareti verdi:

“Caydırıcı olması bakımından en ağır cezai müeyyideler neyse bunlar da alınacaktır. Bunun adımlarını da atacağız. Aynı şekilde bu tür konuların beklemeye uzatmaya uzun uzun toplantılarla sürdürülemeye tahammülü yoktur. Hızlı ve etkin çözüm peşinde olmalıyız. Mesela bu suçları işleyenlerin infaz sistemindeki tüm indirim ve kolaylıkların dışında tutulması da şarttır. Milletimizin gözünde; bir çocuk bedeni ve ruhunda açılan yaralar bir insanı taammüden öldürmekle aynıdır bu böyle bilinsin. Bu tür suçlara verilen cezaların da hissiyatımıza uygun olması gerekir. Hem inancımız gerekleri ve milletin değerleri ve beklentileri ile mütenasip şekilde çözüme kavuşturacağız.”

‘Zina da ele alınabilir’

Erdoğan, grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. “İdam talepleri var” denilmesi üzerine Erdoğan, “Şu anda tabii mevcut yasalar içinde idam yok. Böyle bir değişikliğin yapılabilmesi için ana muhalefetin de buna destek vermesi gerekir. Tabii idamla ilgili konu özellikle terör suçlarıyla ilgili de bizim açımızdan büyük önem arz ediyor. Bu konu üzerinde çalışıp gerek terör, gerek buna benzer konular yani bunlar bir anayasal düzenleme ile gündeme gelebilir” dedi. “Hatta hatta bu kapsamın dışında zina konusunun da yeniden ele alınmasının çok çok isabetli olacağı düşüncesindeyim” diyen Erdoğan, “Çünkü bu toplumun manevi değerler noktasında farklı bir konumu var. Avrupa değerleri konusunda da bu bir öz eleştiridir, bu konuda bir yanlışımız oldu. Zina konusunda düzenlemeyi de yapmak suretiyle bu tacizler vesaireyi de belki de aynı kapsam içerisinde değerlendirmemiz lazım. Türkiye’nin batı ülkelerinin pek çoğundan farklı bir konumda olduğunu gündeme getirmesi bakımından önemli. İdam konusunun tabi terörle ilişkisi önemli ama çocuk tacizleri asla bağışlanabilir, görmezden gelinebilir konular değil” ifadesini kullandı. Zina düzenlemesine ilişkin yeni bir soruya Erdoğan, “Bunlar bizim zaten daha önceki yasal düzenlemelerimizin içinde vardı ama Avrupa Birliği vesaire derken yanlış yapmışız” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

‘Kastrasyon dahil’

“Kimyasal hadım”ın gündeme olup olmadığına dair de Erdoğan, “Bu konularla ilgili olarak aklımıza, aklınıza ne geliyorsa hepsinin bilimsel anlamda çözüme kavuşturulması çok önemli. Buna Kastrasyon deniliyor. Bu tür bir uygulama veya çok daha farklı cezai müeyyide yapılması gereken ve cezai müeyyideyi öne taşıyan düzenlemeyi yapmamız şart ve gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Afrika turuna çıkıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki hafta Afrika turuna çıkacak. Afrika’nın 4. büyük ekonomisi olan Cezayir, Erdoğan’ın ilk durağı olacak. Erdoğan, buradan Moritanya’a ve Senegal’e geçecek. Erdoğan’ın son durağı ise Mali olacak. Erdoğan’ın dört ülkeyi kapsayan Afrika tutunun ana gündemini ise ekonomik ilişkiler oluşturacak. Geziye iş dünyası temsilcileri de katılacak. KIVANÇ EL-Ankara

‘Cumhur ittifakı’nda mutabakat

Erdoğan, grup toplantısının ardından Ak Parti-MHP ittifakına dair bir soruya “Bu üçlü grubun içinde başkanlarımız konuyla ilgili açıklamayı yapacaklar. Mustafa Şentop, o da bugün veya yarın açıklamayı yapacak. Artık bu bitmiştir, genel başkanlar olarak bu konuda mutabık kaldık. Detaylar hakkında da bu üçlü grup arkadaşlarımız kamuoyunu bilgilendirecekler. İttifakın adına Cumhur İttifakı diyebilirsiniz. Mutabık kaldığımız Cumhur ittifakı. Şu andaki görüntü iki partili gibi görünüyor ama hiç olamaz diye bir şey yok. Biz Ak Parti ve MHP olarak kesinleşmiş olan bu” yanıtını verdi.