Aile Çocuk sahibi olmayı ertelerken bir daha düşünün

Çocuk sahibi olmayı ertelerken bir daha düşünün

26.01.2018 - 14:03 | Son Güncellenme:

İleri yaşta çocuk sahibi olmak kötü sonuçlar doğurabiliyor. Yaş ilerledikçe hem gebe kalmak zorlaşıyor hem de kadın sağlığında çok ciddi sıkıntılar ortaya çıkabiliyor.

Çocuk sahibi olmayı ertelerken bir daha düşünün

Uzman doktorlara göre kadınlardaki yumurtalıklar yıllar geçtikçe özelliklerini kaybetmekte ve gebe kalan kişinin doğumu zorlaşmaktadır. Çağımızda kadınların öncelikleri kariyer olduğu için gebe kalmak ikinci planda kalıyor ve bu durumda da kadınlar sağlıklarını kaybetme aşamasına adım adım daha da yaklaşıyor.

Haberin Devamı

Yumurtalıklara dikkat

Günümüzde kariyer adına gebeliğini erteleyen kadınlarınhamile kalmadan önce kesinlikle yumurtalık rezervlerine baktırması gerekmektedir. Bir kadının vücudunda doğduğunda 1 milyon civarında yumurta bulunurken bu sayıyaş arttıkça azalır.Bu süreçte hiçbir şekilde yumurta üretimi gerçekleşmez. Ergenlik döneminde her ay bir yumurta olgunlaşmaya başlarken diğer bir iki tanesi ise işlevlerini yitirmektedir. Bu doğal bir süreç olmakla beraber yaş ilerledikçe yumurta rezervlerinin de sayısı giderek azalmaktadır. Örneğin yaşı 38 olan bir kadının vücudunda 25.000 civarı yumurta bulunur ve bu durum da gebe kalmayı oldukça güçleştirir.

Yumurtaları olumsuz etkileyen faktörler nelerdir?

Haberin Devamı

Yaş ilerledikçe gebe kalmak zorlaşmaktadır. Bunun en büyük nedeni, yaşla ters orantılı olarak yumurtalık sayısının azalmasıdır. Bu yüzden,gebe kalmak isteyen kişilerin yumurta rezervlerine baktırmaları gerekir. Sonrasındaysa yumurtalıklarını korumak adına bazı gerekli adımları atabilirler.

1.Sigara içen bir kadın, günde 10’dan fazla sigara içiyorsa yumurta rezervi sayısını önemli ölçüde azaltıyor demektir.
2.Radyasyona veya kemoterapiye maruz kalan kadınların yumurta rezervinde ciddi azalmalar görülmektedir.
3.Kişide çikolata kisti varsa veya kişi, yumurtalıklarla ilgili bir ameliyat geçirmişse yumurta sayısı azalmaktadır.
4.Kişinin ailesinde erken menopoz varsa yine yumurta sayısı önemli miktarda azalmaktadır.
Yabancı ve zarar verici madde kullanımının kadınlardaki hormon ve yumurtalık sayısını oldukça azalttığı gerçeğini de unutmamak gerekir. Örneğin kullanılan uyuşturucu maddeler,kadınlar da gebe kalmayı ve çocuk doğurmayı çokça etkilemektedir.

Yazarlar