Çocuk Temelli Okul Fikrinin Kurucusu Güzel Yürekli Kalbi Kendinden Güzel Adam Evrensel Kamil

ÇOCUK TEMELLİ OKUL dediğimde çok anlaşılır değil ama hikayenin tamamı çok umut verici ve heyecanlı…

Yeni Bir Eğitim Sistemi…

Güzel Yürekli Kalbi Kendinden Güzel Adam

EVRENSEL KAMİL bu başarı hikayesinin kahramanı o…

O çok normal değil yani sıradan değil. Mesela Balat’ta oturma hayali varmış şu an Balat’ta oturuyor. Şimdinin gençleri yüksek yüksek binalarda oturup lüksü yaşamayı tercih ederken o yaşanmışlıktan besleniyor. Balat’taki yani ÇUKUR’daki ara sokak esnafla eş dost olmuş. Balat’taki her insanın hikayesi var diyor Emre bu beni çok etkiliyor diyor. Çok insanlı hayatı çok lüks hayata tercih eder yargısı oluşturdu bende mesela. Çok rahat hissediyorsunuz onun yanında kendinizi çünkü sizi dinleyen bakışları var. Çocuklarda bunu keşfettiği için onunla aynı yolda yürüyor galiba. Ben devlet memuruyum hiçbir şeyi değiştiremem deyip köşesine çekilen milyonlarca insanlardan değil o. Çok kez hayır cevabı almıştır eminim ama o vezgeçmemiş... Bence çok normal insanlar yaratıcı insanlar olamıyorlar zaten. Benim hayallerim arasında yer alan bir gün Türkiye’de eğitim sistemini değiştirenler arasında yer alacağımdı. Bu güzel yürekli kalbi kendinden güzel adam umutlarımı tekrar yeşertti.

Haberin Devamı

Hadi biraz onunla sohbetimizi okuyalım. Haaa bu arada ancak bir kısmını paylaşıyorum çünkü sistem bir derya deniz ...

Bir yer düşünün ki çocukların ilgi ve ihtiyaçlarına göre tasarlanmış. Düşünün ki çocuklar birlikte keşfedip, üretim yapıyorlar. Hayal Gücü Merkezi’ne Hoşgeldiniz!

Eğitime farklı bakan bir öğretmen Emre Alettin Keskin. Gelenekselleşmiş eğitim uygulamalarının çocuklar üzerindeki hayal gücünü kısıtlayıcı etkisini en aza indirmek için çıkmış bu yola.’’ Daha üretken, mutlu, kendi ihtiyaçlarının farkında olan bir toplum ve dünya hayal ediyorum.Böyle bir toplum ve dünyanın soran, keşfeden, üreten çocuklar sayesinde olacağına inanıyorum.’’ diyor.

Çocuk Temelli Okul Fikrinin Kurucusu Güzel Yürekli Kalbi Kendinden Güzel Adam  Evrensel Kamil

Canım siz hayırdır desem JHadi anlatsana bize. Nereden başlamak istersen oradan başla. Çünkü burada kurallar yok burası HAYAL GÜCÜ MERKEZİ …

2011 yılında, Van Dumlupınar Ortaokulu’na atandım. O sene büyük bir deprem gerçekleşmişti. Benim için sarsıcı bir olaydı, çocuklar elimden tuttu. Çocukların en çok neleri merak ettiklerini, neler hakkında soru sorduklarını öğrenmek istememle başladı her şey. Kendi merak ettiklerimi onlara anlatmaya başladım, ben anlattım onlar ilgiyle dinlediler. Bir gün içlerinden biri kendi merak ettiklerini anlatmaya başladı. Böylece çocukların soru ve meraklarını toplayarak Soru, Merak Kütüphanesini kurduk. Buradaki amacımız aslında bu okuldaki çocuklar en çok neleri merak ediyor’u öğrenmekti.Soruları ve merakları başlıklar altında incelemeye başladım. Çocuk soru ve meraklarından oluşan ‘Kamil ve Luna’nın Seyir Defteri’ adlı bir kitap yazdım. Rastlantılar sonucu Van’dan ayrılıp Gaziosmanpaşa Ortaokulu’na atandım. Van’da başlayan hikayem, Gaziosmanpaşa Ortaokulu’nda devam ediyor.

Haberin Devamı

Çocuk Temelli Okul Fikrinin Kurucusu Güzel Yürekli Kalbi Kendinden Güzel Adam  Evrensel Kamil

Sen komik, eğlenceli genç bir adamsın gecen gündüzün neden burası?

Benim dünyam burası. Çocuklarla kurduğum bağ çok başka geliyor bana. Benden bir sürü belge doküman bekleyen insan var ama mesai dışında her anımı burada geçirmekten çok keyif alıyorum. Burada benimde her gün öğrendiğim şeyler olduğu için beni buraya çekiyor galiba. Aslında dışarıda daha çok bildiğim ve girişimcilik ödülü de aldığım bir sektör var hali hazırda orası da dönüyor ama benim kalbim burada yaşıyor.

Haberin Devamı

Çocuklar burada nasıl bir gelişim sağlıyor?

Çocuklar burada çok güzel oluyorlar. Burası öğrenmeyi dayatan ödevler veren bir yer değil. Ama buna rağmen gayet bilimsel ve büyük adam işlerine merak sarıyorlar. Bilim insanı davranışları sergiliyorlar. Bunlar çocukların merak edince doğalarında var ben çok garipsemiyorum. Ama benim en çok önemsediğim bu çocuklar zorba değiller. Burada bir arkadaşımız vardı teşbihle gezer ve kabadayı hareketleri sergilerdi. O yada bu şekilde yolu buraya düştü. Şimdi o çocuk kendi elektriğini üreten motor yapmış evde onu getirecek buraya ve arkadaşlarına anlatacak. Yani o artık zorba değil ve her geçen gün üretiyor. Elinde teşbihi hala var ama o artık arkadaşlara gayet nazik davranıyor. İşin en güzel tarafı ailesi gelip siz bizim oğlumuza ne yaptınız dediler. Ne yaptığımızı anlatamam çünkü onlar kendileri yapıyorlar bunu ama çok güzel oldular. Burada çocuklar onlara güvenildiklerini hissettikleri için farklılaşıyor. Ayrıca hatalarından öğrenmeyi çok seviyorlar burada.

Çocuk Temelli Okul Fikrinin Kurucusu Güzel Yürekli Kalbi Kendinden Güzel Adam  Evrensel Kamil

Ebeveynler okul sonrası çocukların burada kalmasıyla ilgili sorun çıkartıyorlar mı?

Burası geçim seviyesi düşük olan bir semt. Burada çocuklarını kurstan kursa gönderen idealist anneler pek yok. Nereye giderse gitsin başımda olmasın diye düşünen bir kesim de var. Ama buna rağmen buraya gelen çocukların anneleri buraya sırf meraktan geldiler. Çocukları evde başka şeyler konuşur olmuşlar. Aileleriyle aralarında olumlu değişimler olmuş. Hatta bir gün bir anne geldi ve bana şunu dedi ‘ SİZ BENİM OĞLUMA NE GÜZEL ŞEYLER YAPTINIZ’ . Bu cümle benim için dünyalar bedel … Sonra bana soruyorsun genç adamsın gezip tozmak varken neden buradasın diye. Sen nerede olmayı tercih ederdin Gonca?

Hayal Gücü Merkezi’ni çocuklar nasıl kullanıyor?

Hayal Gücü Merkezi’de çocuklar kendi ilgi ve isteklerine göre bir şeyler öğreniyorlar. Çocuklar öğrendikleri şeyleri birbirleriyle paylaşıp, üretim yapıyorlar. Aynı şeyleri öğrenmek isteyen çocuklar varsa bir araya gelip birlikte çalışıyorlar. Mesela 5 kişi kodlama öğrenmek istiyorsa bir kodlama topluluğu kuruyorlar ve isteyen onlara dahil olabiliyor. Hayal Gücü Merkezi’nde farklı disiplinlerde çalışan birçok topluluk mevcut. İstanbul Şahinleri, Evrenin Çaylakları, Macera Birliği, Hayal Gücü Orkestrası çocukların kurduğu topluluklardan sadece bir kaçı. Çocuklar ihtiyaçlarının çok iyi farkında. Kendi istekleri doğrultusunda sadece çocukların yazdığı kitapların olduğu bir Astro Kütüphane kurdular. Kendilerini anlatan, kendilerinin tasarladıkları bir web sitesi bile kurdular.

Çocuk Temelli Okul Fikrinin Kurucusu Güzel Yürekli Kalbi Kendinden Güzel Adam  Evrensel Kamil

Astro Kütüphane dedin, Astro Kütüphane tam olarak nedir bize anlatır mısın?

Çocukların soru ve meraklarını topladığımızda her 10 çocuktan 7sinin uzayı merak ettiğini fark ettik.En çok ilgi duydukları bu alana karşı onlarda kayıtsız kalmayıp bir şeyler yapmalıyız dediler ve astro kütüphaneyi kurdular. Çocukların meraklarıyla oluşan bilgileri yine çocuklar için bir hazineye dönüştürdüler. Uzayla ilgili daha önceden var olan şeyleri okumak yerine herkes öğrendiği bilgileri kitap haline getiriyor. Birbirlerinin kitaplarını okuyarak detaylı sohbet etmeye bayılıyorlar. Yüzlerce kitabımız oldu şimdiden. Hep eğlenip hep öğreniyorlar diyebilirim. Hayal Gücü Merkezi, daha fazla devlet okuluna astro kütüphanesi kurulması için Crowdfunding Academy ve imece’nin desteğiyle kitlesel fonlamaya hazırlanıyor. Amacımız daha fazla çocuğun astro kütüphaneden yararlanabilmesi.

Hayal Gücü Merkezi’nin kuralları var mı peki , burda süreç nasıl işliyor?

Hayal Gücü Merkezi’nde kurallar buranın bir parçası olan herkes tarafından ortak alınıyor. Tabiki sert kurallar yok, esnetilebilir kurallar var. Hayal Gücü Merkezi’ni en iyi şekilde nasıl kullanabilirizi konuşup kuralları ona göre belirliyoruz. Hayal Gücü Merkezi’nde bir öğretmen masası yok mesela. Çocukların isteğiyle bu kuralı koyduk.

Çocuk Temelli Okul Fikrinin Kurucusu Güzel Yürekli Kalbi Kendinden Güzel Adam  Evrensel Kamil

Peki Hayal Gücü Merkezi’nde tüm bunları yaparken hangi metodolojileri kullanıyorsunuz?

Bilim, tasarım ve sosyalleşmeyi temel alarak çocuğun yaratıcılığını destekleyen ‘Sor, Keşfet,Üret’ adını verdiğimiz bir eğitim yöntemi tasarladık. Bu yöntemle çocukların kendilerini ve dünyayı keşfetmelerini kendi soruları üzerinden gerçekleştirmesini sağlıyoruz. Çocukların soruları, merakları ve yapabilirim dediği becerilerini temel alarak, eğitimin, okul ve öğrenmenin çocuk merkezli bir şekilde yapılandırılmasını, geliştirilmesini ve uygulanmasını sağlıyoruz.Türkiye’den doğan, dünyada iz bırakacak olduğuna inandığımız bir eğitim yöntem ve tekniği ‘Sor, Keşfet, Üret’. Hayal Gücü Merkezi’nin Türkiye’ye eğitim alanında büyük katkısı olacağına inanıyoruz.

Çocuklar burada nasıl bir gelişim gösteriyorlar?

Burası öğrenmeye dayalı ödevler veren bir yer değil. Çocuklar soru sorarak kendilerini, çevrelerini ve dünyayı keşfediyorlar. Çocukları yetenekleri değil ‘yapabilirim’ dedikleri şeyler önemli bizim için. Hayal Gücü Merkezi’nde ‘Yapabilirim Haritaları’ var . Aynı şeyler için yapabilirim diyen çocuklar bir araya gelip onun üzerinde çalışmalar yapıyorlar. Böylece anlamlı bir sosyalleşme ortamı oluşuyor.,

Çocuk Temelli Okul Fikrinin Kurucusu Güzel Yürekli Kalbi Kendinden Güzel Adam  Evrensel Kamil

Peki bu sistem sadece bu okulda mı kalacak , nasıl yayılmasını sağlıyorsunuz?

Türkiye’nin dört bir yanından gönüllü öğretmenlerle oluşurduğumuz Hayal Gücü Merkezi eğitimci topluluğumuz var.Bu süreç boyunca teorize ettiğim öğrenimlerimi,Hayal Gücü Merkezi’ndeki eğitim ekibiyle paylaştım, topluluğumuzdaki diğer öğretmenler öğreniyor ve kendi okullarında deneyimliyorlar. Bu deneyimlerden çıkardıkları sonuçları benimle paylaşıyorlar. Böylece sistemi her geçen gün hayata daha çok bağlamış oluyoruz. Nesin Vakfı’nda yapacağımız bir deneyim kampı olacak. Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğretmenlerle bir çocuğun Hayal Gücü Merkezi’nde geçirdiği beş günü deneyimleyeceğiz . Sizde eğitimde fark yaratmak istiyorsanız , başvurunuzu yapmayı unutmayın. Başvuru formunu sosyal medya hesaplarımızda bulabilirsiniz.

Hayal Gücü Merkezi aynı zamanda bir sosyal girişim. Girişimcilik yolculuğunuz nasıl başladı?

Bir sosyal inovasyon platformu olan imece’nin hibe verdiği takımlardan biri olduk. Hikayemizin Türkiye ölçeğinde büyümesi bu süreçte gerçekleşti. TedxReset’te Hayal Gücü Merkezi’ni anlattığım rastlantıları disipline etmek adlı konuşmayla da ivme kazandı. Türkiye’de eğitimle ilgili önemli konferanslarda yer aldık. Eğitimde gelecek konferansı, eğitimde reform girişimini örnek verebilirim. Khan Academy, Maker Çocuk ve Hayal Gücü Merkezi’nin ortak tasarladığı Yeni Nesil Öğrenme adlı bir konferans düzenliyoruz her ay. Bugün Hayal Gücü Merkezi birçok özel kurum ve özel okulla sistemi entegre etmek üzere görüşmeler yapıyor. Birçok özel kuruma danışmanlık, eğitim ve deneyim tasarımları yapmaktadır. Mesela Borusan Holding için eğitimler ve deneyimler tasarlıyoruz. Hayal Gücü Merkezi bir okuldan çıktı ve Bugün Türkiye’de eğitim ve deneyim tasarımı yapabilen bir sosyal girişim ve eğitimci topluluğu haline geldi.

Biraz da Hayal Gücü Merkezi’ndeki çocuklara soralım. Hayal Gücü Merkezi sizin için ne ifade ediyor?

Hayal Gücü Merkezi’nde her şey bizim ihtiyaçlarımızı göre tasarlandı.
Burada kendimizi özgür ve mutlu hissediyoruz.
Bazen tüm günümüzü burda geçiriyoruz.
Burada birlikte üretiyoruz. Ben Eceme, Ecem Ahmet’e anlatıyor ve her şeyi birbirimizden öğreniyoruz.
Her soru, her fikir, her merak burada çok değerli.
İyiki varsın Hayal Gücü Merkezi!

Güzel Yürekli Kalbi Kendinden Güzel Adam

EVRENSEL KAMİL bu başarı hikayesinin kahramanı o…

Demiştim…

Çok yakın zamanda Türkiye’nin eğitim sistemini değiştirecek ekibin içinde olacağına gönülden inanıyorum.

Onu yakından takip edin derim. Hatta gidin sohbet edin. Çünkü onun gibi eğitimcilerden ilham almaya ihtiyacımız var.

Güzel Yürekli Kalbi Kendinden Güzel Adam

Yolun açık olsun…

https://www.facebook.com/eakeskin?ref=br_rs

https://www.instagram.com/evrenselkamil/?hl=tr