Ebeveyn Çocuğunuz için doğru bildiğiniz yanlışlar

Çocuğunuz için doğru bildiğiniz yanlışlar

13.03.2018 - 11:40 | Son Güncellenme:

Anne ve babalar çocuklarının sağlığı ve beslenmesi için ellerinden gelenin en iyisini yapmaktadır. Ancak yararlı olarak bilinen bazı besinlerin doğru tüketilmediğinde zararlı da olabileceğini biliyor musunuz? Aslında birçok besinin fazlası ne yazık ki çocuğunuz için zararlı olabiliyor.

Çocuğunuz için doğru bildiğiniz yanlışlar

Çocuğunuza faydalı olarak yedirdiğiniz çoğu besinin miktarını iyi ayarlamanız gerekiyor. Kendiniz için yola çıkacak olursanız brokoli en önemli sebzeler arasında yer almaktadır fakat fazla tüketildiğinde vücudunuzun dengesini bozacaktır. Çocuğunuz için de geçerli olan bu besinlerin birkaçını paylaşıyoruz.

Haberin Devamı

Süt

Süt hem sizin hem de çocuğunuzun tüketebileceği en önemli içecekler arasında yer alsa da fazla tüketilmesi iştahsızlık ve kabızlık gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Genellikle anne ve babalar bir yaşından büyük çocuklarına sürekli süt içirmektedir. Bunun nedeni ise kemiklerinin güçlenmesi ve vücudunun kuvvetlenmesi olarak bilinse de bu durum hatalı beslenme örnekleri arasında yer almaktadır. Çocuklar için süt tüketimi günde en fazla 4 su bardağı ile sınırlandırılmalıdır.

Et ve kemik suyu

Et ve kemik suyu tüketimi çocuk beslenmesinde en çok düşülen yanlışlardan biridir. Et suyu ve kemik suyu çocuklar için önemli olsa da çocukların etin kendisini yemesi daha faydalıdır, bu şekilde çocuklar daha fazla vitamin alacaklardır. Çocuğunuzun et yemesini istiyorsanız sebze pürelerinin içine koyabilir ya da kıyma şeklinde verebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bebe bisküvisi

Çocuğunuz yemek yemediği zamanlarda tadını çok seviyor diye sütün içine bebe bisküvisi katmaktasınız. Ancak bisküvi, içindeki yağ ve şeker oranı oldukça yüksek olduğu için yarar sağlamaktan çok zarar veren besinlerden biridir. Bebe bisküvisi günde en fazla iki adet verilmelidir.

Meyve suyu

Çocuğunuz meyve yemediği için birkaç meyveyi karıştırarak ona meyve suyu karışımları hazırlıyorsunuz, fakat çocuğunuza zarar verdiğinizi bilmiyorsunuz. Özellikle meyveler karıştırıldığında vitamin açısından aynı etkiyi yaratmamaktadır ve meyve suyu hazırladığınızda çocuğunuzun tüketeceği şeker oranını arttırmış olursunuz. Bu da çocuklarınızın dişlerinin çürümesine neden olabilir.

Mutfak robotu kullanımı

Mutfak robotunun yemek hazırlarken sıkça kullanımı, son zamanlarda yapılan en önemli hatalar arasında yer almaktadır. Bebeklerin yemekleri püre olarak yemesi ilk 8 ay gerekli olurken bazı anneler neredeyse 1,5 yaşına kadar tüm besinleri mutfak robotuyla öğütmektedirler. Mutfak robotu kullanıldığı için bebekler, taneli bir yemeği nasıl yiyeceklerini öğrenemeyerek yutma problemi yaşamaktadırlar. Bu yüzden ilerleyen dönemlerde taneli olduğu için bazı besinleri kabul etmeyeceklerdir. Bunun önüne geçmek için ise 9. aydan itibaren bebeğinize taneli besinler de yedirmeniz gerekmektedir.