Doğa Uğur böceğini yakından tanıyalım?

Uğur böceğini yakından tanıyalım?

19.08.2020 - 12:36 | Son Güncellenme:

“Uç uç böceğim, yarın düğün olacak! Annem sana terlik pabuç alacak.” şarkısını biliyor musun? Bu şarkının başrolünde uğur böceği var! Uğur böceği hakkında neler neler anlatacağız neler…

Uğur böceğini yakından tanıyalım

Uğur böceği, böcekler aleminin en sevimli hayvanlarından biri… Hem görüntüsü hem de zararsız olması onu sevimli yapan özelliklerinin başında geliyor. 

Haberin Devamı

Bunlar zaten bildiğin bilgilerdi. Şimdi sıra bilmediklerinde…

Uğur böcekleri zararsız bir hayvandır evet ama yararları da varmış. Mesela bitkilerin üzerinde yer alan zararlı bitleri yerlermiş. Bir uğur böceği hayatı boyunca ortalama beş bin adet böcek yermiş. Bu böcekler bitkilere zararlı olanlarmış.

Kırmızı üzeri siyah benekleriyle tanıdığımız uğur böcekleri turuncu, pembe ve sarı renkte de olurmuş.

Tehlike algıladığında ya da rahatsız edildiğinde kötü bir koku salgılar, düşmanlarını uzaklaştırırmış. Ayrıca parlak rengi düşmanlarının onun zehirli olduğunu sanmalarını sağlarmış.

Kış uykusuna  yatmayı seven türleri de varmış. Bazı uğur böcekleri kışın yaprakların altında uykuya dalar bolca dinlenirmiş.

Haberin Devamı

Uğur böcekleri insan olsaydı kesin oyuncu olurlardı bizce. Neden mi? Kendinden güçlü bir hayvan onu rahatsız ettiğinde bacaklarını vücuduna çekerek, ölü taklidi yaparmış.

Yumurtlayarak çoğalan uğur böcekleri senede en az bir kere yavrularmış. Yavrular doğduklarında yapraklara tutunarak büyürlermiş.