Ebeveyn Çocuklarda kardeş kavgası ve kardeş kıskançlığı nasıl giderilir?

Çocuklarda kardeş kavgası ve kardeş kıskançlığı nasıl giderilir?

09.12.2020 - 09:57 | Son Güncellenme:

Anne babalarını, hayatı, oyuncaklarını hatta yiyeceklerini bile paylaşmak durumunda olan çocukların kavga etmesi her ebeveynin başına gelen bir durumdur.

Çocuklarda kardeş kavgası ve kardeş kıskançlığı nasıl giderilir

Kavga nedeni aynı sandalyeye oturmayı istemek, mavi bardağı kullanmayı istemek, annesinin kucağında oturmak istemek, babasına kapıyı açmak istemek gibi yüzlerce nedenden biri olabilir. Bu durumla karşı karşıya kalan bir ebeveyn neler yapmalı? Üstelik birbirlerini çok kıskandıkları belli olan kardeşler arası dengeyi nasıl kurmalı?

Haberin Devamı

Öncelikle iki kardeş arasında kavgayı yüzde yüz önlemek mümkün değildir. Bunu kabullenerek işe başlayabilirsiniz. Burada yapmanız gerek bu krizi iyi idare etmek olabilir. Öncelikle her durumda müdahale etmemelisiniz.

Eğer kavga atışma, bağrışma şeklindeyse karışmamalı ama gözlemlemelisiniz. Durum itişme, vurma, tekme atma gibi bir hal aldıysa müdahale etme zamanı gelmiştir.

İki tarafı ayırıp evinizde şiddete yer olmadığını, anne ve baba olarak ne kadar iyi anlaştığınızı anlatmalısınız.

İkisi de sakinleştiğinde tek tek karşınıza alıp onları dinlemelisiniz. Burada dikkat! Taraf tutmamalı ve yaptıklarının yanlış olduğunu belirtmelisiniz.

Kıskançlık nasıl önlenebilir?

Her çocuk kardeşiyle kendini kıyaslama eğilimindedir. Bu durumda anne ve baba olarak ikisini de eşit sevdiğinizi belirten cümleler kurmalısınız.

Haberin Devamı

Hiçbir zaman iki kardeşi kıyaslamamalısınız.

Kavga anlarında birine hak verip, diğerine sürekli ceza vermek kıskançlığı tetikleyebilir.

Her ikisinin de farklı özellikleri olduğunu, bu özellikleriyle hayata hazırlanmaları gerektiğini hissettirin. Aynı okula gitmeyebilirler, aynı sporu yapmayabilirler hatta aynı şeylerden hoşlanmayabilirler.