Ebeveyn Sünnet hakkında en çok merak edilen sorular

Sünnet hakkında en çok merak edilen sorular

04.07.2017 - 15:10 | Son Güncellenme:

Sünnet hakkında en çok merak edilen soruları Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran’a sorduk.

Sünnet hakkında en çok merak edilen sorular

Sünnet hakkında en çok merak edilen soruları Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran’a sorduk.

Haberin Devamı

Sünnet nasıl yapılır?

Sünnette penis başını örten sünnet derisi ufak bir cerrahi operasyon ile alınır. Sünnet sırasında tercihe göre lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. İşlem sırasında sünnet derisi penis başından çıkarılır ve fazla sünnet derisi kesilerek alınır. Ortalama 15 dakika arasında süren bir operasyonla sünnet işlemi tamamlanır. Operasyondan hemen sonrahasta evine gidebilir. Birkaç gün içinde iyileşme süresi tamamlanır.Dünyadaki birçok erkek gerek dini gerekse sağlık ve sosyalnedenlerden sünnet olmuş durumdadır.

Sünnet için en uygun zaman nedir?

Hemen her yaşta ve douğum sonrası sünnet yapılabilir. Ancak, yenidoğan dönemi ve çocuğun psikososyal algılamasının sorun olabileceği 3-4 yaş döneminde çocuğa özgü olarak ayrıca değerlendirilmelidir

Haberin Devamı

Sünnet neden yapılır?

Sosyal ve dini nedenlerin yanı sıra; sünnet derisinin ucunda gerçek darlık olması (gerçek fimozis), sünnet derisine bağlı idrar yolu enfeksiyonu veya lokal enfeksiyon gelişmesi, sünnet derisinin geriye dönüp penis ucunu boğması (parafimozis) ve başka idrar yolu problemleri bulunması gibi tıbbi gerekçelerle de sünnet yapılması gerekli olabilmektedir.

Sünnetin yararı var mı?

Prof. Dr. Fatih Andıran; sünnet, idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini düşürebilir. Ayrıca yetişkin çağlarda cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklara yakalanma riski düşer. Glans iltihabı (balanitis), glans ve sünnet derisinin iltihabı(balanoposthit) önlenir. Gerçek fimozisin önlenmesive sünnet derisinin orijinal yerine geri getirilmesi(parafimoz) sağlamak için uygulanır. En önemlisi sünnet, penisin ucunun hijyen kalmasını sağlar.

Sünnet sonrası ne gibi riskler olabilir?

Sünnetten sonra oluşabilecek olası riskler arasında sünnet bölgesinde kanama, enfeksiyon, ağrı, sünnet hattı iyileşirken kabuklanma, tahriş ve yaralanma bulunur. Alanında uzman bir cerrah tarafından uygun bir ortamda uygulandığında bu sorunların oluşma riski oldukça düşüktür. Aksi takdirde çok daha büyük ve ciddi sorunlar, riskler ve nadiren geri dönüşümsüz problemler oluşabilmektedir.

Haberin Devamı

Sünnet hakkında en çok merak edilen sorular