Çocuklar ve Sizin İçin Harika Bir Aktivite: Taş Boyama

Yarıyıl tatilinde çocuklarla başbaşayız. Özellikle soğuk havalarda evden dışarı fazla çıkamayınca yapacak aktivite sıkıntısı çekiyor muyuz gençlik? Heveeeeet! diye höyküren sesleri duyabiliyorum. İtiraf edelim, çocuk oyunlarının bazıları biz ebeveynlere sıkıcı gelebiliyor. Ancak bu sefer değil! Size ufaklıkları ve sizi hiç sıkılmadan saatlerce oyalayacak harika bir önerim var: Taş boyamaya ne dersiniz? Öyleyse kolları sıvayalım ve taş boyama için gerekli malzemelerle işe başlayalım.

Malzemeler

Sizi bu soğuk havalarda gerçekten dışarı çıkarmak istememiştim. Ancak taş boyamaya gerekli malzemeleri almak için bir seferlik favori kırtasiyeniz ya da hobi mağazanızın yolunu tutmalısınız. Ama söz, gerekli altyapı yatırımlarını yaptıktan sonra alacağınız malzemeler sizi uzun süre idare edecek ve çok eğleneceksiniz. Ha online sipariş de verir de “Ben malzemelerin ayağına neden gideyim, malzemeler bana gelsin!” diyebilirsiniz, işte onu bilmem :) Bu malzemeleri Türkiye’de büyük kırtasiyelerde, hobi mağazalarında ya da online olarak bulabileceğinizi tahmin ediyorum.

Haberin Devamı

Çocuklar ve Sizin İçin Harika Bir Aktivite: Taş Boyama

  1. Değişik boy ve şekillerde taşlar: (Pffff, elbette!) Bu taşları bahçenizden toplayabilirsiniz. Hatta geçen yaz tatilinde kumsaldan araklayıp, eve gelince cazibesini yitiren, ancak evdeki küçük efendinin höt demesi yüzünden bir türlü atamadığınız ve ne yapacağınızı bilmediğiniz o taşları değerlendirmenin belki sırası gelmiştir. Elbette yapacağınız modele göre taşın şeklini seçmelisiniz. Ancak genellikle avucun içine sığacak kadar büyük, yuvarlak kenarlı ve düz zeminli taşlar taş boyama yaparken daha güzel duruyor. Alternatif olarak satın da alabilirsiniz. Bana göre satın almak gereksiz. Kuzey ve Can bahçede biraz dolaşarak bu etkinlikte kullandığımız taşları buldular.
  2. Değişik renklerde boyalar: Taş boyama aktivitesi için toksik olmayan, yağlıboya kıvamında, suluboya parlaklığında akrilik boyalar aldık. Craft Smart markasının siyah(black), beyaz(white), sarı(bright yellow), yeşil(apple tart), mavi(neon blue) ve kırmızı (bright red) renklerini tercih ettik. Aslında mavi ve sarı karıştırılarak yeşil de elde edilebilir. Ancak mavi ve sarıyı hemen bitirmek istemediğimizden ve belli bir renk tonu yakalamak istediğimizden yeşili de aldık. Siyah ve beyazı hem olduğu gibi kullandık, hem de diğer renkleri koyulaştırmak ve açmak için kullandık. Boyalar 59 ml’lik (2floz) plastik şişelerde. Dışından ne kadar bittiği gözükmüyor ama ağırlığından anladığım kadarıyla yaptığımız çalışmayla 1/3’ü bile bitmedi. Yani bir kere alınınca rahatlıkla birkaç aktivite için kullanılabilir. Boyama işlemi yaparken boyaları sulandırmadık. Böylece renkler tüm canlılığıyla ortaya çıktı. Suluboya mantığıyla azıcık sulandırmak da mümkün. Kimileri taş üzerine keçeli kalemle de boyama yapıyormuş. Belki bir dahaki sefere bunu deneriz. Akrilik boyalar yıkanarak elden kolayca çıkıyor.
  3. Mod podge: Plaid marka mod podge’ın mat(matte) ve parlak(gloss) olmak üzere iki cinsini aldık. Mod podge su bazlı olmasına rağmen toksik bir madde. O nedenle çocuğunuzun uygulamasına ya da koklamasına izin vermeyin. Siz uygulayın. Taşların boyaması bittikten sonra en üst tabaka olarak yine fırçayla sürülüyor. Renklerin daha canlı ve kalıcı olmasını sağlıyor. Görünümü şeffaf, rengi beyaza yakın. Uygulayınca da önce beyaz gibi duruyor ama kuruyunca şeffaf oluyor. Gözünüzü seveyim bunun Türkçesi nedir diye sormayın. Birkaç yerde dekupaj tutkalı dediklerini duydum ama aynı ürün mü cidden bilmiyorum.
  4. Değişik boyutlarda fırçalar: 10’lu pakette, değişik uçlarla satılan fırça seti işimizi gördü. Mümkünse her renk için bir fırça olmasında ve dar alanda çalıştığınız için fırçaların ince uçlu olmasında fayda var. Bir adet yassı fırça da edinin. Taş yüzeyini tamamen tek bir renge boyarken hızlı çalışmanıza yardımcı oluyor. Yeterince fırçanız yoksa renk değişimi yaparken fırçaları suyla yıkamak gerekiyor.
  5. Mıknatıs: Taşlar bittikten sonra buzdolabının üzerine yapıştırabilmek için mıknatıs aldık. Ancak taşlar küçük olmalarına rağmen ağır gelince bu yuvarlak mıknatıslar işe yaramadı. Bir dahaki projemizde daha güçlü mıknatıslar kullanmayı düşünüyoruz. Bu mıknatıslar sticker gibi kullanılıyor. Arkalarındaki yapışkan yüzeyi kaplayan kağıdı sıyırarak, düz yüzeylere kolayca yapışıyor. Ayrıca taşın arkasının zemini de mümkün olduğunca düz olmalı.
  6. Damgalar: 4’lü damga pakedinde bu tür projelerde çok kullanılan kelebek, uğur böceği, arı gibi resimler var. Bunların taş üzerinde güzel durması için üzerine sürdüğünüz boyayı fazla kaçırmamanız ve güzelce bastırmanız gerekiyor.
  7. Oynar gözler: Oynar gözleri (googly eyes) daha önce başka bir aktivite için almıştık. Çocuklarla yapılan elişi pek çok aktivitede kullanılıyor. El altında bulunmasında fayda var.
  8. Boş çikolata kutusu: Sivri zekamın ürünü. Boyaları karıştırmak için palet olarak kullandık. Bitince mis gibi yıkanıp tekrardan kullanılabilir. Pek de şirin değil mi?
  9. Tutkal: Oynayan gözler gibi süslemelerin taşın üzerine yapıştırılması için Aleene’s Tacky Glue kullandık.
  10. Örtü: Boyama yapacağınız zemine boya damlamasını engellemek için bir örtü üzerinde çalışmakta fayda var. Biz eski usül gazete kağıdının üzerinde çalıştık. İşimiz bitince de örtü yıkama derdi olmadı.
  11. Kağıt havlu: Elleri arada silmek, fırçalardan fazla boyaları almak için el altında birkaç yaprak kağıt havlu bulundurmakta fayda var.
  12. Bardak: O an boyama yapmadığınız fırçaları içine koymak için faydalı oluyor. Aksi halde üzerinde boya olan fırça oralara buralara sürülüyor. Hele de bir yuvarlanıp halıya giderse aklınızı yersiniz.

Taş Nasıl Boyanır? – Adım Adım Açıklama

  1. Temizleme: Taş boyama etkinliğine başlamadan önce ilk yapmanız gereken taşları iyice yıkayarak toz, çamur ve diğer pisliklerden arındırmak. Daha sonra kağıt havluyla yüzeyini kurulayıp, kağıt bir havlunun üzerine sererek iyice kurumasını bekleyin. Yarım saatte kupkuru oluyor.
  2. Renkleri hazırlama: Kullanacağınız renkleri paletin (ya da bizim kullandığımız çikolata kutusu gibi bir yüzeyin) üzerine dökün. Eğer elinizde olmayan ara renkler kullanacaksanız, ana renkleri karıştırarak ara renkleri elde edin. Ara renkleri hatırlıyorsunuz değil mi? Şşş! ortaokuldaki resim dersi canım: Kırmızı+beyaz=pembe, mavi+sarı=yeşil, kırmızı+sarı=turuncuvs. vs.
  3. Astarlama: Tüm taşlar için yapacağınız eserin özelliklerine uygun bir renkle astarlama yapmak (priming) mantıklı oluyor. Altta uygun bir astar rengi olunca, taşın üzerindeki ufak delikler kapanıyor, daha pürüzsüz bir yüzey haline geliyor. Böylece üsteki boyaların rengi daha güzel duruyor. Örneğin aşağıda göreceğiniz kaktüs çalışması için taşları beyazla astarladım. Siyah ile de astarlama yapılabilir.
  4. Zemin rengini boyama: Astarlama yaptıktan ve astar kuruduktan sonra, önce taşın bir yüzünü seçtiğiniz düz renkle tamamen boyayın. Kurumasını bekleyin. Daha sonra çevirerek altını boyayın. Kaktüs çalışması için zemin rengini yeşil olarak seçtim. Fotoğrafta çok belli olmuyor ama koyu ve açık yeşil olmak üzere 2 tip zemin rengi boyadım.
  5. Desen çizme: Zemin rengi kurduktan sonra artık modelinizdeki ince detayları oluşturmanın vakti geldi. Taşın üzerine boyamak istediğiniz deseni kurşun ya da pilot kalemle çizin ve sonra içini boyayın. El beceriniz yüksekse ve çizerken az hata yapıyorsanız desen konturlarını çizmeden direkt üst rengi de boyamaya başlayabilirsiniz.
  6. Üst rengi boyama: Kurumuş zemin rengi üzerine modelinize uygun üst renkleri boyayın. Kaktüs modeli için siyah, beyaz ve turuncu üst renklerini kullandım.
  7. Cilalama: Boyama işleminiz bittikten ve boya kuruduktan sonra en üste mod podge’dan bir tabaka geçerek taşlarınızın pırıl pırıl parlamasını sağlayabilirsiniz.
  8. Süslemelerin eklenmesi: Taşların cilası da kuruyunca en sonunda oynayan gözler gibi süsleri tutkalla üzerine yapıştırabilirsiniz.

Çocuklar ve Sizin İçin Harika Bir Aktivite: Taş Boyama

Çocuklar ve Sizin İçin Harika Bir Aktivite: Taş Boyama

Boyanmış Taşları Nasıl Değerlendirebilirsiniz?

Bizim ilk denememizde yaptığımız objelerin basitliğine bakmayın, boyanmış taşlarla harika objeler yapılabiliyor. İşte taş boyayarak hazırlanan harikalara dair fikirler:

  • Kağıt ağırlığı olarak
  • Yeterince sağlam ve büyük bir mıknatıs bulup, buzdolabı süsü olarak
  • Düğününüzde masa süslemesi olarak ya da adınızın baş harfleriyle süsleyerek davetlilerinize hediye olarak
  • Büyük bir cam kavanoza ya da kaseye koyup, salonunuzda süs olarak
  • Yukarıdaki kaktüs örneğinde olduğu gibi saksıya dizip, yapay çiçek olarak
  • Minyatür bir bahçe yaparak
  • Büyük taşları boyayıp, raftaki kitaplar düşmesin diye kitap ağırlığı yaparak
  • Kolye ucu, küpe ya da bilezik gibi takılar olarak

Ne dersiniz? Yarıyıl tatili bitmeden çocuğunuzla beraber denemeye değer mi?

Sevgiler,
Tanla
Facebook>> Bebek ve Ben
Twitter>> @Bebek_ve_Ben
Pinterest>> bebekveben
Google+>> bebekveben