ÇOCUKLARDA SKOLYOZA DİKKAT

Vücudun temel yapısı olan omurga, çocuk yaşlarda gövdeye şeklini vermeye başlar. Anne karnındaki pozisyonu nedeniyle yeni doğan bebeklerde henüz gelişmedikleri için hafif kamburluk görülür. Çocuğun ilk ayağa kalkması ile beraber omurgada oluşmaya başlayan eğrilikler vücut ergonomisi için çok önemlidir

Skolyoz sıklıkla ergenlik döneminde belirgin hale gelir. Omurga diziliminde bozukluk, omuz dengesizliği, belde asimetri ve kalça kemiklerinin birinde öne çıkıklık en sık saptanan bulgulardır. Daha küçük yaşlarda görülen skolyoz genellikle doğumsal problemlere bağlıdır ve hızlı ilerler. Bu çocuklarda, sırtta görülen gamze ve renk değişiklikleri ve sırtta kıllanma en sık görülen bulgulardır.

Haberin Devamı

Aileler Skolyoz konusunda bilinçleniyor

Skolyozda erken teşhis için en çok görevin ailelere düştüğünü söyleyen Doc. Dr. Çağatay Öztürk, sözlerine şöyle devam ediyor.Son yıllarda çocuklarda skolyoz artış gösterdi. Aslında bunu ailelerin bilinçlenmesine bağlıyoruz. Bu hastalığın bilinirliği arttıkça aileler daha dikkatli oluyor. Skolyoz tedavisinde erken teşhisin büyük önemi var. Erken teşhis omurgadaki eğriliği derecesi artmadan kontrol altına alabilmeyi sağlayabilir. Böylelikle hem ağrılı süreçler başlamadan hem de ameliyata gerek kalmadan hasta sağlına kavuşmuş olur. Ancak alınabilecek her önleme rağmen skolyozun ilerleme gösterebileceği unutulmamalıdır ”

Ağır okul çantaları omurga sağlığı için risk

Ağır sırt çantalarının okul çağındaki çocukların gelişmekte olan eklemlerinde ve kaslarında zorlanmalara sebep olabileceğini söyleyen Öztürk; “Ağır sırt çantaları okul çağındaki çocukların gelişmekte olan eklemlerinde ve kaslarında zorlanmalara sebep olabilir. Yanlış duruş ve kendi ağırlığının taşıyamayacağı yükler çocuklarda sadece skolyoz değil, kas gerginliği, sırt ağrısı, bozuk yürüyüş, kamburluk, bel ağrısı gibi olumsuzlukları da doğurur. Bel ağrısı şikâyetinin okul çağındaki çocukların yüzde 70’inde görüldüğünü gözlemliyoruz. Özellikle üç kiloyu aşan okul çantaları çocukların omurga sağlığı için risk oluşturuyor. Ancak ağır çanta taşımanın skolyoz oluşturacağı ile ilgili kesin bir bilimsel veri yoktur. Bu etken ancak artırıcı bir etken olabilir ”

Haberin Devamı

Yetişkinlerde sırtta ve kuyruk sokumunda hafif kamburluk olması, boyun ve belde ise bir dereceye kadar çukurluk görülmesi normal sayılır. Vücut ergonomisi için çok önemli olan bu fizyolojik eğriliklerin ilk görülme yaşları çocuğun ilk ayağa kalkma yaşlarıdır. Bebekler, çocuklar ve erişkinlerde ön ve arkadan omurganın dümdüz görünmesi, sağ ya da sol tarafa eğik olmaması gerekir.