Çocukları Cinsel İstismardan Korumak İçin Bunları Yapın!

Çocuk istismarı ne yazık ki insanlık tarihi kadar eski bir konu. Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 3 milyondan fazla çocuk istismarı ihbarı yapılmakta. Çocuk istismarı başlığı altında fiziksel istismar, cinsel istismar, sömürme ve duygusal istismar gibi birçok kötü muamele gerçekleşmektedir. Bizim gibi aile içi olayların genellikle gizlendiği toplumlarda bu sayı tam olarak bilinmemekte. Kim bilir daha çoğumuzun haberi olmadığı neler yaşanıyor. Haklı olarak da ünlü ünsüz herkes olaylar karşısında tepkisini ortaya koydu. Bergüzar Korel’in konuyla ilgili videosunu tesadüfen gördüm. Gözlerinden ateş çıkıyordu… Tüm aklı başında insanların gözlerinden çıkan ateşler gibi.

Masum çocuklar birtakım kişiler tarafından taciz edildi, kimi öldürüldü. Yaşananları değiştiremiyoruz ancak bundan sonra yaşanmaması için farkındalık yaratarak daha tedbirli olmak elimizde.

Cinsel istismar nedir?
Cinsel istismar sözel istismardan tecavüze kadar uzanan bir kavram. Telefon, internet, yüz yüze cinsel içerikli konuşmalar, teşhircilik, cinsel ilişki kurma, dokunma fuhuşa sürükleme, kısacası çocuğa yapılmaması gereken her şey cinsel istismar sayılıyor.

Ne yazık ki utanma, mağdurun kendisine inanılmayacağını düşünmesi, suçluluk hissetmesi veya tehdit nedeniyle genellikle gizleniyor. Kendisine inanılmayacağını düşünen çocuk bu derece zor bir olayı açıklamaktansa katlanmayı yeğleyebiliyor. Eğer bu istismar aile içinde gerçekleşiyor ise buna “ensest” deniliyor.

Cinsel istismar konusunda çocuklar yalan söyler mi?
Bu konuda uzmanların görüşlerine ve araştırmalara baktığımızda yanlış bildirimin çok az olduğunu görüyoruz. Bu nedenle çocuk, eğer böyle bir söylem ile size gelir ise ona mutlaka inanın ve dinleyin. Çocuğun bunları dile getirebilmesi için ise ona, bu tip hassas konuları rahatça, korkmadan, utanmadan konuşabileceği yönünde güven verin. Güven ise doğru iletişim ile oluşuyor. Çocuk ile sık sık sohbet etmek, aile içinde onun fikirlerine, anlattıklarına verdiğiniz değeri göstermekte önemli. Kısacası çocuğunuz doğduğu günden itibaren her hareketi, davranışı, sözü ile ilgilenin. Eğer tüm bunları nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız yardım isteyin. Hiçbir şey yapamıyorsanız bir okula girip rehberlik öğretmeni ile konuşsanız bile sizi ilgili yerlere yönlendirecektir. Çocuk gelişimi konusunda çalışan psikiyatrist ve psikologların kitaplarını okuyabilirsiniz. Bu konuda yayın yapan medya, dernek, vakıf, kamu kuruluşlarının web sitelerini takip edebilirsiniz.

Özetle,
Çocuğunuz ile doğru iletişim kurun, nasıl yapılacağını bilmiyorsanız destek alın ya da okuyun,
Çocuğunuza güven verin
Ona kendini ifade edebilmesi için fırsat tanıyın
Evde yalnız, komşuda, akrabada vb. bırakmayın
Başka yerde kalmasına izin vermeyin

Anaokulu çağından itibaren yaşına uygun olarak başkalarının onun vücudunda nerelere dokunup nerelere dokunmaması gerektiği konusunda eğitin,

Kendisini rahatsız eden davranışlar ile karşılaştığında sizinle konuşması yönünde yüreklendirin.

Vücudundaki yara, morluk vb izleri sakince sorun nasıl olduğunu öğrenmeye çalışın

Çocuğunuzda içe kapanma ya da normal halinden farklı bir ruh hali gözlemlediğinizde onunla konuşun

Yabancılara karşı uyarın. Para veya oyuncak verme vb bahaneler ile kendisine yaklaşanlardan hızla uzaklaşmasını tembihleyin.

Kendisinden yardım isteyerek onu başka yere götürmeye çalışanlara “benim yerime size bir yetişkin daha iyi yardımcı olur” gibi bir bahane ile yardım etmeden oradan uzaklaşmasını öğütleyin.

Kısacası gözünüz, kulağınız, eliniz daima çocuğunuzun üzerinde olsun. Her ne olursa olsun sizinle konuşmaktan çekinmemeli. Bunu ona hissettirin. Ebeveynler olarak hepimizin görevi çocuklarımıza sahip çıkmak ve onları mutlu, huzurlu, sağlıklı bireyler olarak yetişmek.

Serap Torun

Haberin Devamı

Gazeteci /KidsGourmet Yayın Yönetmeni

Haberin Devamı

Twitter: @seraptorun73

Haberin Devamı