Çocuklarımızın Mahremiyetini Koruyarak Bayramı Tadıyla Yaşamak

Bayram tatili başlamak üzere. Bayram dolayısıyla bolca aile ve akraba ziyaretleri yapılan bu dönemde çocuklarımızın özel alanlarını korumaya ayrıca dikkat etmeliyiz. Çocuklarımız öyle şirinler ki, yaptığımız ziyaretlerde tanımadıkları yabancıların oyuncağı olmaları an meselesi. Çocuğa birden sarılmak isteyenler mi dersin, izin almadan öpmeye çalışanlar mı, "Elimi öp, sana şeker vereyim", "Yanağından öptürürsen sana çikolata veririm" gibi istediğini yaptırmak için şartlar öne sürenler mi...

Yaptığımız ziyaretler aile bağları, akrabalık ilişkileri, sosyalleşme vb. açısından çok değerli. Ama bu duruma bir de çocuklarımız açısından bakalım. Artık şehir hayatında çekirdek ailelerimizle kendi halimizde yaşıyoruz. Sabah okul, iş, ya da gündelik işler, akşam kendi halimizde geçirdiğimiz birkaç saat ve gecenin ardından yeniden yeni gün, muhtemelen aynı tempo. Görüştüğümüz insanlar da genellikle günlük temponun içinde okul arkadaşları, iş arkadaşları, şanslıysanız komşular oluyor. Akrabalarsa en yakınlar dışında sadece anne baba olarak bizim tanıdığımız, çocuklarımızınsa genellikle yılda bir- iki kez gördükleri kişiler oluyorlar.

Haberin Devamı

Hal böyle olunca öp kızım amcanın elini, hadi öp büyük teyzenin torununu gibi yönlendirmelerle çocukları öne sürmeyin. Özel alanlarını ihlal etmeyin. Biz o kişileri tanıyor olsak da çocuklarımız ilk kez görüyor olabilirler. Onlara bireysel alan tanıyın. Bir alışma sürecine ihtiyaçları var. Bu süreç tüm misafirlik süresini de kaplayabilir. Çocuğunuzun sizin yanınızda misafirliğinizi, paylaşımlarınızı gözlemlemesi de gayet iyi bir kazanım, istemiyorsa illa birileriyle öpüşmesi gerekmiyor.

Çocukların mahremiyetlerini korumak için izin almadan kimsenin onlara dokunamayacağını anlatıyoruz. "Hayır" diyebilmeyi öğretiyoruz. Bir yandan bunu yapmaya çalışırken diğer yandan şeker vs. öne sürerek öpmeye çalışmak çocuklarımızın iradesine, özel alanlarına zarar verir.

Bayram ziyaretlerinde ne yapmalıyız?

- Yaşı kaç olursa olsun, çocuğunuza bayramı, bayramda neler yapıldığını, yaşına uygun olarak anlatabilirsiniz.

Haberin Devamı

-Gitmeden önce aile, akraba ziyaretleri yapacağınızdan bahsedebilirsiniz.

-Ziyaretler sırasında "Haydi sen de öp" gibi sözlerle çocuğunuzu zorlamayın. Alışma süresi vardır, zaman tanıyın. Kendi girişiyorsa ne ala, değilse ittire ittire birden kaynaştırmaya çalışmayın. Sizi gözlemlemesi de gayet iyi bir adım olabilir.

-Şeker /para /oyuncak vs. öne sürerek çocuğunuzu öpmeye çalışmalarına izin vermeyin. "Hayır, bu şekilde yönlendirmiyoruz, vermek istiyorsanız verin, ya da sans="" source="" style="margin: 0px 0px 10px; padding: 0px; font-size: 15px; rgb(51, 51, 51); 20px; font-family: "> Ayşegül Karahan Ertuğrul
Eğitimci, Ebeveyn Danışmanı

www.aysegulkarahan.com
Facebook /@aysegulkarahanBilincliAileler
Instagram /