Çocukların Kötü Alışkanlıklarını Düzeltmek İçin 7 Basit İpucu

Çoğu ebeveyn çocuklarının tırnak yeme, saç çekme, parmak emme, ısırma v.b. davranışlarından şikayetçidir. Malesef bu olumsuz davranışlar çocukluk döneminde başlayıp bazılarında yetişkinlik döneminde bile devam edebilmektedirler.

Çocuklar çoğu zaman bu davranışları zararsız ve masum bir eylem olarak görürler. Dolayısıylda bu kötü alışkanlıkları bırakmak için çaba göstermezler. Çocukların bu davranışları sergilediklerini görmek çoğu anne babayı endişelendirerek kaygıya sürükleyebilir.

İyi haber ise irade olduğu yerde değişimin var olduğudur. Kötü alışkanlıkları değiştirmek zor ama imkansız değildir. Sabır, ilgi, gözlem ve bilinçli çabalar ile çocuklarınızın bu olumsuz davranışları bırakmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kötü Alışkanlıkları ortadan kaldırmada bazı önemli noktalar şunlardır:

1-DİKKATE ALMAMAK

Kötü alışkanlıklara aşırı dikkat etmek ve cezalandırmak aslında olumsuz bir etkiye neden olabilir. Çocuğunuzun davranışına dikkat ettikçe, çocuk bu davrnışın tekrar edilmesi için teşvik edilmiş olacaktır. Dolayısıyla rahatsız edici davranışı başta dikkat vererek önlemeye alışmak yerine çocuğunuzun zamanla bu davranıştan kurtulmasına fırsat vermelisiniz.

2- ÖVGÜ ve ÖDÜLLENDİRMEK

Çocukları iyi davranışlar sergilerken övmek ve ödüllendirmek, kötü davranışları önlemek için oldukça iyi bir stratejiktir. Çocuklarınızın iyi davranışlarına dikat çekmeniz ve övmeniz o davranışları pekiştirmelerini sağlarken, kötü davranışlardan uzak durmaları içinde iyi bir neden olacaktır.

3-EĞİTMEK

Çocuğunuz ancak bilinçli olursa kötü davranışı bırakabilir. Yaptığı davranışın neden kötü olduğunu çocuğun anlaması gerekmektedir. Çocuğunuza yaptığı davranışın neden hoş olmadığını ve olası zararlarını anlatın ve onu bilinçlendirin.

4- DİKKATLİ OLMAK

Çocuklar birden fazla olumsuz ve kötü davranış sergileyebilirler. Bu davranışların hepsini aynı anda ortadan kaldırmaya çalışmak yerine en az zararlı olan davranışı ortadan kaldırmakla yola başlamak önemlidir. Acele etmeyin. Sakin ve sabırlı olun. Çocuklarınızı bu davranışı sergilediği zaman özellikle toplum önünde azarlamayın ve onu utandırmayın. Özel olarak uyarmayı yada konuşmayı tercih ediniz.

Haberin Devamı

5- ASIL NEDENİ BELİRLEMEK

İstenmeyen bu kötü davranışlar (saçını çekme, tırnak yeme, saldırganlık, ısırma, parmak emme v.b.) genellikle bir stres nedeiyle ortaya çıkar. Çocuğun bu davranışı sergilemesine neden olan stres ve baskı unsurunun tespit edilmesi oldukça önemlidir. Bu stres kaynağını bulmak ve onu ortadan kaldırmak çocuğun bu istenmeyen davranışıda bırakmasına yardımcı olabilir.

6-KURALLAR KOYMAK

Kuralları belirmek önemlidir. Tutarlı ve kararlı olun. Destekleyici olun ve çocuklarınızın sorumluluk almalarına ve kendi kararlarını vermelerine imkan sağlayın. Aldıkları kararların olumlu yada olumsuz sonuçlarına katlanmaları gerektiğini öğreterek sorumluluk duygularını geliştirin. Böylece yaptıkları kötü davranışları düzeltmek adına inisiyatif almalarını sağlamış olacaksınız.

7- MORAL VERMEK/ MOTİVE ETMEK

Çocuğunuzu istenmeyen bu davranışı bırakabileceği yönünde cesaretlendirin. Çocuğunza neyin doğru neyin yanlış olduğunu izah edin. Bu süreçte yanında olduğunuzu ve ona destek verdiğinizi hissetirin.

Haberin Devamı

Murat ATİLA

Klinik Psikolog/ Aile Danışmanı