Ebeveyn Çocuklarınız kavga ediyorsa ayırmayın

Çocuklarınız kavga ediyorsa ayırmayın

05.01.2018 - 14:46 | Son Güncellenme:

Ebeveynlerin zorlandığı en önemli konulardan biridir kardeş kavgaları. Kardeşler arasında paylaşma önemli bir soruna dönüşebilir. Peki, kardeş kavgaları gerçekten tehlikeli mi?

Çocuklarınız kavga ediyorsa ayırmayın

Hemen hemen her kardeşi olan çocuğun hayatının belli bir döneminde yaşadığı durumdur kardeş kavgası. Kardeş kavgaları dışarıdan bakınca korkutucu görünse de çocuğun gelişimi üzerinde olumlu etkilere sahip olabiliyor. İşte o etkiler…

Haberin Devamı

Tartışmalar yaratıcılığı geliştiriyor

Pennsylvania Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre, çocuklar evde kapalı kapılar ardında büyüdükleri için istikrarlı karar vermekte zorlanabilir. Eğer çocuk anlaşmazlığa düşmezse yaratıcılığı kısıtlanır. Kardeş kavgaları çocuklar arasında hazırlanma, tartışma, uzlaşmaya varılma, sorumluluk alma ve yaşam alanlarında beceri kazanmasını sağlıyor. Uyumlu bir evde büyümeyen çocuklar daha yaratıcı oluyor.

Çocuklar kendi sorunlarını kendileri çözmeli

Çocukların kendi aralarındaki kavga ne kadar şiddetlenirse şiddetlensin ebeveynlerin müdahale etmesi çocuklar arasında ayrımcılık olarak algılanabilir. Çocuklara kendi sorunlarını kendilerinin çözmeleri için müsaade edin böylece sorun çözme becerileri gelişecektir.

Haberin Devamı

Kıyas yapmayın

Yere tüküren bir çocuğu tükürmeyen kardeşiyle kıyaslamak çocuğun daha fazla öfkelenip hırslanmasına neden olur. Çocuğu kıyaslamak yerine yaptığının doğru bir hareket olmadığını göstermeye çalışın. Çocuklarla tartışmaya girmek onu olaya kattığı için daha fazla etkili olur.

Merve Ağdağlı-PembeNar Özel