Ekonomi ‘Çok büyük reform sürecine girmeliyiz’

‘Çok büyük reform sürecine girmeliyiz’

20.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, “Ülkemizin uluslararası rekabetçiliğini koruyabilmesi için birçok alanda çok büyük bir reform sürecine girmesi gerekiyor” dedi

‘Çok büyük reform sürecine girmeliyiz’

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, teknoloji ve insan gücünü etkin kullanan ülkelerin dünyada söz sahibi olabileceğini belirterek, “Ülkemizin uluslararası rekabetçiliğini koruyabilmesi için, birçok alanda çok büyük bir reform sürecine girmesi gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Koç Holding’in kurumsal dergisi Bizden Haberler’in ocak sayısında, Ömer Koç’un, Koç Topluluğu’nun 31. Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı’nda yaptığı konuşmaya yer verildi. Koç, şöyle konuştu:

“Küresel ekonomide önemli oyuncu olmayı hedefleyen Türkiye için dış kaynak kaçınılmazdır. Yatırımcı ve girişimciyi cezbeden, demokratik ve siyasi açıdan istikrarlı yatırım ortamı sağlanması fevkalade önemli. Yüksek katma değer yaratan üretim yapısına geçilmesinin ötesinde, yeni dijital çağda bizi rekabetçi kılacak ortamın hazırlanması en önemli unsur. Bunun için en önemli üç faktör kaliteli eğitim, bilime aktarılan kaynaklar ve özgür düşünce ortamıdır.”

AB ile işbirliği

Türkiye’nin elindeki ekonomik ve siyasi kozların büyümesinin Avrupa ile entegre olabilmesine bağlı olduğunu kaydeden Koç, “Demokratik değerlerin, kurumlarımızın ve hatta teknoloji kapasitemizin gelişebilmesi için Avrupa ile işbirliği içinde olmak zorundayız. Avrupa Birliği ile entegre bir Türkiye, Amerika, Orta Doğu ve Uzak Doğu için de daha önemli bir stratejik ortak demektir” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Cesur adımlar

Koç, gruptaki yöneticilere hitaben de şunları söyledi:

“Ülkemizin itibarını güçlendirmek için cesur adımlar atmalıyız. İleri teknolojilere yatırım yapmak, dijidal dönüşüme liderlik etmek, inovatif iş alanları geliştirmek, uluslararası marka ve şirketler yaratmak için azami gayret göstermeliyiz. Ekonomiyi kuvvetlendirmek için bütün gayreti göstermenin ötesinde ülkemize bilim, eğitim, kültür ve sanatta hizmet etmenin daha önem kazandığına ve sorumluluğumuzun büyüdüğüne inanıyorum. Bu yolda en önemli moral kaynağımız, çağdaş ve bilimsel zihniyetle birlikte, gelişmiş, aydın, laik ve müreffeh bir Türkiye’ye olan inancımızdır.”

‘Yurtdışında yeni şirket bakıyoruz’

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, son 3 yılda 8 yeni yurtdışı yatırımı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Dünya genelinde şirket değerleri halen çok yüksek. Buna rağmen disiplin, kararlılık ve cesaretle yeni şirketleri incelemeye devam ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Çakıroğlu, sürücüsüz araç teknolojisindeki hızlı gelişmeler ve elektrikli araç sayısındaki artışa Koç Topluluğu’nun seyirci kalamayacağını belirterek, “Birçok ülke ve şehir benzinli ve dizel motorlu araçlara kısıtlama getireceği tarihleri açıkladı. Önde gelen otomotiv şirketleri emisyon sorunu sebebiyle yakın zamanda dizel motorlu araç üretimine son vereceklerini ilan etti. Pilin kilovatsaat başına maliyeti, 5’te 1 düştü. Şarj istasyonlarının sayısı da gün geçtikçe artıyor. Hatta bu amaçla, rakipler ortak bir platformda buluşuyor. Yatırımcılar, şirketleri uzun vadeli getiri potansiyeline ve karşı karşıya kalacağı risklere göre değerliyor. Mevcut otomotiv ve enerji şirketleri iş modellerini bu gelişmelere göre değiştirmezlerse, şirket değerinin düşmesi için 2030 yılının beklenmeyeceğini rahatlıkla söyleyebilirim. Şirket değerleriyle ilgili en somut örnek Tesla. Tesla yılda yaklaşık 100 bin araç üretiyor ve hiç kar etmedi. Buna rağmen şirketin değeri 2015’ten bu yana yüzde 70 artarak 56 milyar dolara yükseldi.”

Haberin Devamı

Blockchain teknolojisi

Bitcoin’e de değinen Çakıroğlu, “Bitcoin hakkındaki spekülasyonlardan ziyade, kripto paraların temelini oluşturan Blockchain teknolojisinden bahsetmek istiyorum. Blockchain denilince ilk akla gelen finans sektörü olmasına rağmen bu, çok geniş kapsamlı uygulama alanı olan ve önümüzdeki dönemde daha fazla konuşacağımız bir teknoloji” diye konuştu.

Yazarlar