Sağlıklı Beslenme Çorbanın keyfi kışın çıkar!

Çorbanın keyfi kışın çıkar!

19.12.2008 - 09:40 | Son Güncellenme:

Çorba, içindeki malzemenin özelliklerine göre birçok besin öğesini içeren besleyici bir yemek. Yöresel özelliklere göre farklı malzemelerle hazırlanan çorbalar, dengeli beslenmenin önemli bir parçasıdır

Çorbanın keyfi kışın çıkar

Dilara Koçak

Haberin Devamı

Geleneksel sofralarımızda başlangıç yemeğimiz genelde çorbadır. Dünya genelinde Rusya ve Meksika’dan sonra en çok çorba tüketen ülkeymişiz. AC Nielsen tarafından 2006 yılında yapılan çalışmaya göre çorba, pilavdan sonra en çok tükettiğimiz yiyecek... Evlerimizde en çok mercimek, şehriye, ve tarhana çorbası pişiyor. Sabah kahvaltısından başlamak üzere her öğünde yaygın olarak çorba tüketiliyor, öğle ve akşam hatta uzun gecelerin sabahı çorba ile kapanıyor. Yöresel özelliklere göre pek çok farklı malzeme ile hazırlanabilen çorbalar dengeli beslenmenin önemli bir parçası.

Hem lezzetli hem sağlıklı

Çorba, içindeki malzemenin özelliklerine göre birçok besin öğesini içeren besleyici bir yemek.
Yoğurt çorbası iyi bir kalsiyum kaynağı
Mercimek veya ezogelin çorba protein ve lif açısından zengin
Tavuklu veya etli çorbalar, hayvansal protein sağlıyor
Sebzeli çorbalar iyi bir lif, vitamin ve mineral kaynağı olabiliyor
Yumurta eklenerek hazırlanan çorbalar protein açısından zenginleşmiş oluyor
Süt ve sebze ilave edilen çorbalar çocuklar için çok besleyici
Benim en sevdiğim çorba, annemin tavuklu nohutlu çorbası, aslında bir yemek kadar da besleyici ve doyurucu tarifini aşağıda bulacaksınız ben onu yediğimde normal bir tabak yemiş kadar doyuyorum, mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Dilara’nın Vicdan Çorbası bir diyetisyenden beklendiği üzere çok yenilmiş bir gün sonrasında vicdanınızı rahatlatmak için uygulayabi-leceğiniz kilo kaybını kolaylaştırıcı bir tarif ama sakın önyargılı olmayın hem lezzetli hem de marifetli.
Vezire’nin Özbek Çorbası ise benim evdeki yardımcımın en özel çorbası. Bir diyetisyene yemek beğendirmenin kolay olmadığından şikâyet etse de ben halimden memnunum, çünkü bu çorbada annemin çorbası gibi içinde her şey olan bir yemek akşam kocaman bir kase içtiğimde yanına biraz da salata veya sebzeyle masadan çok mutlu kalkıyorum.

Bol ödüllü arkadaşım Sahrap Soysal’a gelince kendisi gerçekten dünya çapında ödüllü bir yemek yazarı ve onun ev davetleri hep baştan çıkarıcı. Çorbayla ilgili bir şeyler yazacağımı söyleyince, bizimle “Derviş Sofraları” isimli kitabındaki Buğday Çorbası’nın tarifini paylaştı. Buğday Çorbası Selçuklu Türkleri arasında çok yaygınmış ve yoğurtla yapılıyor.

Haberin Devamı

“İnsanın midesi çorba ister”

Günümüzde yörelere göre bu çorbaya fasulye, mısır, pirinç gibi malzemeler de eklenebiliyor.
Sahrap Hanım’ın notlarına göre Mesnevi’de “İnsanın midesi buğday çorbası ister” diye de bir beyit bulunuyormuş.


Şimdi, bu çorbaların tarifine ve içeriğine diyetisyen penceresinden bir bakalım

Dİlara’nın Vicdan Çorbası

2 kabak, 2 soğan, 2 domates, 1 çorba kaşığı bulgur, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, birer demet nane, maydanoz, dereotu, birer tutam kimyon, pul biber, kuru nane, karabiber, 2-3 diş sarımsak, az tuz, limon suyu ve 2-3 bardak suyu beraber pişirin, daha sonra blenderdan geçirin.

Annemİn Tavuklu Nohutlu Mersİn Çorbası

1 adet tavuk göğsünü haşladıktan sonra elinizle ufak ufak parçalara ayırın, kaynayan suya biraz, pirinç, biraz haşlanmış nohut biraz biber salçası, biraz domates salçası, karabiber, tuz ve kuru nane ekleyin. Pirinçler yumuşayınca tavukları tekrar ilave edin, 5-6 dakika sonra çorbanız hazır. Dilerseniz biraz limon sıkabilirsiniz
Değerlendİrme: Çorbaya hiç yağ koymadan tavuğun suyu ile pişirilmesi, içinde nohut ve pirinç gibi tahıllar olması protein ve karbonhidrat dengesi açısından çok iyi tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Sahrap’ın Buğday Çorbası

1 su bardağı aşurelik buğdayı 1 gece önceden ıslayın. Ertesi gün bu suyu döküp temiz ve bol suyla haşlayın. Diğer tarafta 1 çorba kaşığı un, 1 yumurta ve 1 kg yoğurdu tel çırpıcı ile çırpın. İçine et ya da tavuk suyu ile biraz tuz ekleyip ateş üzerine alın. Haşladığınız buğdayı da ekleyip kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın, sık sık karıştırarak en az 15 dakika bekleyin. Kıvamı koyulaşan çorbayı ocaktan alıp üzerine kuru nane ekleyerek servis edebilirsiniz.
Değerlendİrme: Aşurelik buğdayın besin değeri iyi, kan şekerini hızlı yükseltmez, içindeki yoğurt kalsiyum ve protein açısından çok değerli. Sağlıklı sofralar için çok uygun.

Haberin Devamı

Vezİre’nİn Özbek Çorbası

2 kabak, 1 soğan, 3-4 diş sarımsak, 3-4 parça brokoli, bir demet dereotu, bir demet maydanoz, biraz tuz, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2-3 bardak su içinde hep beraber kaynatılacak daha sonra blenderdan geçirilecek. Diğer tarafta yağsız kıyma, pirinç, az tuz, karabiberle hazırlanmış minik köfteler yağda kızartılacak. Daha sonra blenderdan geçen karışıma ilave edilip 10 - 15 dakika beraber kaynatılacak.

Değerlendİrme: Ana yemek olarak servis edilebilecek bir çorba tarifi köftelerin yağda kızarması dışında çok dengeli bir içerik ve sağlıklı bir seçim olduğunu düşünüyorum denemenizi tavsiye ederim.

Yazarlar