Cumartesi Anneniz için pişirin

Anneniz için pişirin

09.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anneler Günü’nde onun için patlıcanlı börek ve kalpli kurabiye pişirmeye ne dersiniz?

Anneniz için pişirin

Anne gibisi var mı dünyada; ana yüreği gibi şefkatlisi, ana kucağı gibi güvenlisi? Hatırlıyorum, ben çocukken annemin yüzünde hep o gülümseme olurdu, hani “yemeğini iyi yedi, güzel de uyudu, şimdi ben de rahat edebilirim” gülümsemesi. Ne gariptir değil mi kendinden önce başka biri için seve seve yaşamak.
Ben bir babayım ama içinde bir canlı büyütmek, kalbini kalbiyle, mideni küçücük midesiyle paylaşmak
çok farklı olsa gerek.
Hepimizin aklına anne deyince yemek gelir; anne keki, böreği... Okuldan eve döndüğümüzde hazır bekleyen sofraları hatırlarız.
Bu haftaki yazımı annelerimize adıyorum ve size onlar için kolayca hazırlayabileceğiniz kalpli kurabiye ile annemin patlıcanlı börek tariflerini veriyorum.

Haberin Devamı

Patlıcanlı börek

MALZEMELER (8 kişilik)
l 4 patlıcan
l 2 orta boy soğan
l 1/2 su bardağı zeytinyağı
l 1 demet maydanoz
l 2 orta boy domates
l 2 közlenmiş kırmızı biber
l 250 gr keçi peyniri
l 1 çay kaşığı kekik
l Tuz ve çekilmiş tane karabiber
Hamur için
l 500 gr un
l 2 yemek kaşığı sirke
l Su
l 1 tutam tuz
l 2 yumurta
Üzeri için
l 1 yumurta sarısı
l 4 yemek kaşığı zeytinyağı
l Çörek otu, susam

Hazırlanışı
l Patlıcanları soyun, küp şeklinde doğrayın ve tuzlu suda 10 dakika bekletin. Soğanları soyun ve doğrayın. Tavada biraz zeytinyağını ısıtın. Suyunu iyice sıktığınız patlıcanları ve tuzu ilave edin. Tavanın kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin. Yumuşayan patlıcanlara, kabukları soyulup küp doğranmış domatesleri ilave edip kavurun. Soğumaya bırakın.
l Maydanozun ince doğranmış yaprak kısımlarını, ince dilimlenmiş köz kırmızı biberleri, karabiber, kekik ve rendelenmiş keçi peynirini karıştırın, patlıcan harcına ilave edin.
l Hamuru için derin bir kaba un, tuz, sirke, iki yumurta ve aldığı kadar su ekleyin. Kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Portakal büyüklüğünde eşit parçalara bölün ve yuvarlanan hamurları un ve oklavayla yufka büyüklüğünde açın. Her bir yufkayı dörde bölün, geniş kısmına hazırlanan içi doldurun, sigara böreği gibi sarın ve gül şeklinde döndürerek yuvarlayın. Tepsiye dizin.
l Yumurta sarısı ve zeytinyağını bir kasede çırpın ve fırçayla üzerlerine sürün. Çörek otu ve susam serpin. Önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında üstü pembeleşinceye kadar pişirin.

Haberin Devamı

Kalpli kurabiyeler

MALZEMELER (24 adet)
l 125 gr tereyağı l 110 gr toz şeker l 1 yumurta l 1 paket vanilya l 250 gr un l Beyaz ve renkli şeker hamuru l Kayısı marmeladı

Hazırlanışı
l Tereyağı, yumurta ve şekeri bir kaseye alıp mikserle çırpın. Unu ve vanilyayı ekleyip yoğurun. Hamuru iki parça yağlı kağıt arasında merdaneyle 5 milimetre kalınlığında açın. Şekilli kurabiye kalıplarıyla kesin.
l Kurabiyeleri fırın tepsisine dizip önceden ısıtılmış
180 derecelik fırında
15 dakika pişirin. Izgara teli üzerine dizip soğutun.
l Şeker hamurlarını ince açıp kurabiyeleri kestiğiniz kalıpla kesin. Kurabiyelerin üzerine kayısı marmeladı sürüp üzerlerine şeker hamurlarını yerleştirin ve servis edin.

Haberin Devamı

Bramble

Hafif meyveli, yaz aylarında ferahlatıcı bu kokteyli yarın annenizle yudumlayın

MALZEMELER
l 6 cl Gordon’s Gin
l 3 cl taze sıkılmış misket limonu suyu
l 1 cl şeker şurubu
l 1 cl böğürtlen likörü
l 1 dilim misket limonu
l 2-3 böğürtlen

Hazırlanışı
Tüm malzeme şeykırda buzla çalkalanır. Kırık buz dolu bir kokteyl bardağına süzülür. Bir dilim misket limonu ve iki-üç böğürtlenle servis edilir.

Yanında ne yemeli?
Ben bu kokteylle sebzeli ve kremalı bir ravioli’yi tercih ederim.