Cumartesi Baş üstünde yeri var

Baş üstünde yeri var

08.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Şapka tasarımcısı Merve Bayındır, kendi alanında gelinebilecek en prestijli noktalardan birine geldi ve Royal Ascot’un resmi şapka tasarımcılardan olmayı başardı. Hikayesini Londra’da yaşayan tasarımcının kendisinden dinledik.

Baş üstünde yeri var

Şapka, yüzyıllardır İngiliz kadınları için bir aksesuar olmanın çok ötesinde prestij meselesi, hatta “elitlik” göstergesi. Hele bir de söz konusu, her yıl Kraliyet Ailesi onuruna Ascot Hipodromu’nda düzenlenen at yarışı Royal Ascot ise iş iyice ciddiye biniyor; kraliyet ailesi üyeleri, at sahipleri ve jet sosyete mensupları aylar öncesinden, yarış günlerinde takacakları şapkaları hazırlatmak için ünlü tasarımcılardan randevu alıyor. Ülkedeki şapka tasarımcılarının en önemlileri, Britanya İmparatorluk Nişanı’na da sahip olan Philip Treacy ile Stephen Jones. Tabii bir de son dönemlerde Kraliçe’nin şapkalarını hazırlayan Rachel Trevor-Morgan var. Ve tahmin edersiniz ki, yeni tasarımcıların adlarının bu isimlerle aynı yerlerde anılması epey zor. Ancak üç yıl önce, cesur bir adım atarak markasını Londra’ya taşıyan Türk şapka tasarımcısı Merve Bayındır, bu hayali gerçek kılmayı başardı. O artık, İngiltere’de 1711 yılından beri düzenlenen geleneksel Royal Ascot at yarışlarının resmi şapka tasarımcılarından biri! Yani resmi rehber, yarışı izlemeye gidecek kadınlara “Şapka arıyorsanız bu tasarımcılardan birini seçebilirsiniz” derken, onun da ismini öneriyor.

Pullu, payetli şapkaları Londra’da fark yarattı

Merve, “Markamı kurduğum günlerden beri uluslararası pazara açılmayı ve şapka tasarımcılığı alanındaki en prestijli oluşumlardan biri olan Millinery Collective’e üye olmayı çok istiyordum” diyerek anlatıyor Londra’ya taşınma motivasyonunu. Geldiği yıldan itibaren üç kez üst üste, şapkalarıyla Royal Ascot’un giyim kurallarını anlatan resmi rehberde yer almayı başarmış, bu aralık ayında ise The Royal Ascot Millinery Collective’e seçildiği haberini almış. Merve’ye göre, şapkalarının İngiltere’de bu denli sevilmesinin en önemli sebeplerinden biri, iddialı tasarımlar yapmaktan çekinmiyor oluşu. “Ben gelene kadar Londra’da pul ve payet gibi parlak materyalleri kullanarak şapka hazırlayan kimse yoktu. Bu işe başladığımda tasarlamayı hayal bile edemeyeceğim kadar iddialı şapkalar burada çok ilgi gördü” diyor, tasarımcı. Tabii şapkalarının hemen hemen her detayını bizzat elde hazırlaması da yaptıklarını daha değerli hale getirmiş. Kişisel olarak geometrik hatlı tasarımlara ilgi duyuyor olsa da, İngiltere’de çiçekli şapkalara duyulan ilgi, zamanla dikkatini doğaya vermesini sağlamış ve Georgia O’Keeffe, Van Gogh gibi ressamların çiçeklerinden de ilham almış Merve.

Baş üstünde yeri var

“Şapkayı kendinize baktırmak için takın”

Royal Ascot’u izlemeye giden herkesin şapkasını konuşturmayı sevdiğini, bu yüzden de kimsenin büyük, iddialı şapkalar takmaktan çekinmediğini söylüyor Merve Bayındır. Zaten şapkalara ilgi duyanlara ya da böyle bir davete katılacaklara verdiği en önemli tavsiye de bu: “Büyük bir şapka takıyorsanız onu sürekli elinizle tutmanız, düzeltmeniz hoş görünmez. Bakışlardan rahatsız olacaksanız çarpıcı bir şapka takmayın daha iyi. Çünkü şapkayı zaten kendinize baktırmak için takmanız gerek.”

Baş üstünde yeri var

“Royal Enclosure”ın meşhur stil kuralları

Etkinlikte geçerli olan giyim kuşam kuralları, locaların kademelerine göre değişiyor. En katı kurallar ise kraliyet ailesi üyelerinin ve at sahiplerinin localarının yer aldığı meşhur “Royal Enclosure” bölümünde geçerli. Aslında bu kurallar, 2017 yılında kadınlara tulum giyme izni verildiğinde biraz yumuşadı diyebiliriz ama yine de pek özgür bir alan olduğu söylenemez. Düşünün, bundan bir önceki kural değişikliği ise 1971’de kadınlara pantolon takım giyme izni verildiğinde yaşanmıştı. Peki bugün hâlâ geçerli olan kurallar neler mi? Buyrun:

Kadınların etekleri diz hizasında ya da diz hizasından uzun olmalı.

Elbise askılarının kalınlıkları minimum 2.50 cm olmalı. Strapleze, düşük omuzlu modellere ve incecik askılara ise izin yok.

Şapka takmak zorunlu. Taban çapı 10 cm’nin altında olan aksesuarlar şapka olarak kabul edilmiyor.

Kadınlar pantolon takım giyecekse, pantolon ve ceket aynı renkte olmalı, tulumlar ayak bileklerine kadar gelmeli.

Elbette göbeği açık kıyafetler de yasaklılar listesinin en üst sıralarında.

Kraliçe net çizgileri olan modeller seviyor

Gençliğinde oldukça iddialı şapkalar takan Kraliçe Elizabeth’in şimdilerde kısa kenarlı, net çizgileri ve hafif yamuk yükseltileri olan şapkaları sevdiğini söylüyor Merve Bayındır. Elbette hemen hemen her zaman canlı renklerde giyindiği için şapkaları da aynı tonlarda ve genelde çiçek motifleriyle süslü.

Baş üstünde yeri var