02.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
ELİF İPEK TÜRER - ipek.turer@milliyet.com.tr
Kayısılı & darılı revani
Ebru Omurcalı (Araştırmacı yazar / şef)
MALZEMELER
(8-10 kişilik)
- 1 su bardağı
toz şeker
- 4 yumurta
- 1 çay kaşığı zerdeçal - 1 çay bardağı erimiş tereyağı
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı iri çekilmiş mısır unu
- 1.5 su bardağı irmik
- 1 su bardağı un
- Bir fiske tuz
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 limon suyu ve rendesi
- 8 kayısı
Şerbet için
- 3 bardak su
- 3 su bardağı
toz şeker
- 1 tatlı kaşığı
limon suyu
Üzeri için
- Krema
Hazırlanışı
Yumurta, zerdeçal ve toz şekeri krema kıvamını alıncaya kadar 5 dakika mikserle çırpın. Yoğurt ve tereyağını ekleyip 1-2 dakika daha çırpmaya devam edin. Un, mısır unu, irmikle beraber kalan hamur malzemelerini ekleyin (kayısılar hariç ). Harcı nazikçe karıştırarak birbirine yedirin. Kayısıların çekirdeklerini çıkartın ve ikiye bölün. Kayısıların üzerine un serpin. 1.5 karış büyüklüğündeki fırın tepsinizi iyice yağlayın. Hamuru tepsiye boşaltın ve hafifçe bastırarak kayısıları koyun. 170 derecede ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Revaniyi fırından çıkartın ve oda sıcaklığında ılık hale gelince dilimleyin. Üzerine şerbeti yavaş yavaş yedirerek dökün. Revaniyi 4 saat dinlendirin ve kremayla süsleyerek servis yapın.
Şerbetin hazırlanışı
Su ve toz şekeri yarım saat kaynatın. Limon suyunu ekleyip karıştırın.
Füme patlıcan çorbası
MALZEMELER (4 kişilik)
- 4 bostan patlıcanı - 2 yemek kaşığı tereyağı - 1 yemek kaşığı un
- 1 litre süt - 1 bardak su
- 5 dilim pastırma - 3 dilim tulum peyniri - Yeteri kadar tuz ve karabiber
Hazırlanışı
Patlıcanlar közlenir ve kabukları soyulur. Tereyağı bir tencerede eritilir ve üzerine un ilave edilir. Un iyice kavrulur ve soğuk süt tek seferde ilave edilerek beşamel sos elde edilir. Beşamel sosun içerisine közlenmiş patlıcanlar katılır. Daha sonra su eklenerek çorba kıvamına getirilir ve kaynatılır. Kaynayan çorbaya tulum peyniri ilave edilir ve blendırdan geçirilir. Daha sonra süzdürülür ve tekrar ocağa koyularak pastırma katılır. Bir müddet pastırmayla beraber kaynayan çorbadan pastırmalar alınır, tuz ve biberle lezzetlendirilir.
Fesleğen ve peynir dolgulu fırında kabak
Sedef İybar (Yemek danışmanı)
MALZEMELER (6 kişilik)
- 6-7 top kabak - 200 gram süzme peynir - 1 demet fesleğen
- 1 çay bardağı sıcak sebze suyu ya da su - 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 2 yumurta - 1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı
Kabakların içini çiğ haldeyken oyun. Fesleğenleri doğrayın. Doğradığınız fesleğenleri, peynir ve yumurtayı karıştırın. Oluşturduğunuz bu dolguyu kabakların içine doldurun. Kabakları fırın kabına alın. Zeytinyağı ile sebze suyu/suyu karıştırarak kabakların üzerine dökün. Üzerine bir çay kaşığı kadar tuz da serperseniz daha iyi olur. Hazırladığınız içi dolgulu kabakları 180-200 derecelik bir fırında 20-25 dakika pişirdikten sonra çıkarıp servis edin.
Bezelye püreli, baharatlı tavuk
MALZEMELER (4 kişilik)
- 8 tavuk budu - 2 kuru soğan
- 2 havuç - 1 kg bezelye
- 1/2 demet dereotu - Ceviz içi büyüklüğünde, rendelenmiş taze zencefil - 4 diş dövülmüş sarımsak - 1 çorba kaşığı bal
- 2 çorba kaşığı limon suyu
- 1 tatlı kaşığı dilediğiniz acılıkta pul biber - 5 çorba kaşığı zeytinyağı - 2 çorba kaşığı tereyağ
- Tuz, biber
Hazırlanışı
Bal, limon suyu, zencefil, sarımsak, iki kaşık zeytinyağı ve pul biberi karıştırıp tavukların üzerine bulayın ve bir gece dinlendirin. Yemeden önce sosundan sıyırıp demirdöküm bir tavada ya da tencerede iki kaşık zeytinyağında her tarafını kızartın. Sosunu geri ekleyip tuzunu ve karabiberini de koyun ve kendi suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte pişirin. Soğanları minik doğrayıp tereyağında kavurun. Havuçları rendeleyip biraz daha kavurun. Bezelyeyi ve iki bardak kaynar suyu ekleyerek kısık ateşte pişirin. Gerekirse biraz daha sıcak su ekleyin. Robota aktarıp kabaca kıyılmış dereotu, tuz, karabiber, bir kaşık zeytinyağı ekleyerek püre haline getirin. Püreyi tabağa koyup üzerine tavuk butlarını dizerek servis edin. n