Cumartesi Bayramda ağzınız tatlansın

Bayramda ağzınız tatlansın

26.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İşte size bayramda ağzınızda güzel tatlar bırakacak iki tarif: Biri kavunlu baklava, diğeri ev yapımı çikolata...

Bayramda  ağzınız tatlansın

Bayram sofraları aileyi, eşi dostu doyasıya görmek için de harika bir fırsattır. Kiminin işi, kiminin okulu, kiminin gönül meseleleridir sofrada paylaşılan. Beraber sevinirsiniz önce, sonra beraber üzülür, ardından da mutlaka pozitif bir aile bireyi yumruğunu masaya vurur ve çözüm üretir dertlere. İşte bu yüzden güzeldir büyük masalar, dolu dolu ziyafetler. Yenen harikulade yemekler de sohbete keyif üstüne keyif katar.

Her mevsimin bayram sofrası farklıdır benim için. Kışları içinizi ısıtacak çorbalardır masanın girişi, uzun süre pişmiş tandırdır olayların gelişmesi, yoğun şerbetli bir tatlıyla son bulur bu hikaye... Bu bayram, sofralarımızı yazın ziyaret ediyor.

40 yıllık tarife meydan okuyor

Haberin Devamı

Bu hafta size sunacağım yemeklerden ilki kavunlu baklava... Şeker seviyesini olabildiğince doğal kavundan almak istedim, hem ferahlatıcı bir meyve hem de 40 yıllık baklava tariflerine tatlı tatlı meydan okuyor gibi. Diğeri ise ev yapımı çikolata, kim demiş Şeker Bayramı sadece marketlerden, pastanelerden alınan şekerlerle, çikolatalarla kutlanır diye? Bu pratik tarif sonrasında hayalinizdeki çikolatayı yaratabilir, sevdiklerinize kendilerini özel hissettirebilirsiniz.

Ev yapımı bayram çikolatası

MALZEMELER (4 kişilik)
l 150 gram sütlü kuvertür (doğranmış)
l 150 gram bitter kuvertür
l 60 gram krema
l 25 gram tereyağı
l 50 gram toz fıstık
l 50 gram toz badem
l 50 gram Hindistan cevizi
l 50 gram dövülmüş yer fıstığı

Haberin Devamı

Hazırlanışı
Kremayı kaynatın. Çikolataları kaynamış olan kremanın içine ekleyin ve homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Tereyağını da ekleyin ve dondurucuda soğumaya bırakın. Yaklaşık yarım saat sonra buzluktan çıkartın ve 10 gramlık parçalar halinde elinizde yuvarlayın. Arzu ettiğiniz gibi toz fıstık, toz badem, dövülmüş yer fıstığı ve Hindistan cevizine bulayın. Bayramda kendi yaptığınız çikolatanızı sevdiklerinizle paylaşın.

Kavunlu cevizli baklava

MALZEMELER (20 kişilik)
Hamuru için
l 3 yumurta
l 1 bardak yoğurt
l 1 bardak su
l 1 çay bardağı sıvı yağ
l 1 çay kaşığı karbonat
l 8 bardak un
İç harcı için
l 2 bardak toz şeker
l 3 bardak dövülmüş ceviz içi (ince doğranmış)
l 2 dilim kavun
Üzeri için
l 150 gram tereyağı
Açmak için
l 1 bardak buğday nişastası
Şerbeti için
l 1.5 kg toz şeker
l 1 lt su
l Yarım limon

Hazırlanışı
l Şerbet için su ve şekeri kaynatın. Kaynamaya başlayınca limonu sıkın ve
10 dakika kaynamaya bırakın.
l Yumurtaları yoğurma kabına kırın; yoğurt, su ve sıvı yağı ekleyerek karıştırın. Üzerine karbonatı ilave edin, unu da yavaş yavaş aktarın. Hamuru pürüzsüz kıvama gelinceye kadar yoğurun, üzerini örterek 20 dakika dinlendirin. Sonra hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, 30 adet beze hazırlayın.
l İç harcını hazırlamak için iki dilim kavunu ince ince dilimleyip küçük küçük doğrayın. Doğradığınız ceviz ve toz şekeri kavunla birlikte cam bir kapta karıştırın.
l Hamur parçalarını nişastaya bulayarak tepsi büyüklüğünde açın. Yufkalardan birini yağlanmış fırın tepsisine serin, üzerine eritilmiş tereyağını sürün.
İki katta bir tereyağı sürerek
15 katı tamamlayın. Üstüne kavunlu, cevizli harçtan serpiştirin. Diğer
15 yufkaya da aynı işlemi uygulayın.
l Son yufkayı da yerleştirdikten sonra baklavayı dilimleyin. Kalan yağı tekrar kızdırın, baklavanın üzerine aktarın.
175 dereceye ayarlı fırında 45-50 dakika pişirin. Ilık şerbeti sıcak baklavaya dökün. Şerbetini çekince servis edin.

Haberin Devamı

Fesleğenli limonata

Oldukça ferahlatıcı olan
bu kokteyl iftardan sonra hissettiğiniz şişkinliği alıp midenizi de rahatlatır

MALZEMELER
l 5 cl sıkma limon suyu
l 2.5 cl şeker şurubu
l 1 cl portakal suyu
l 4-5 adet fesleğen yaprağı
l Soda

Hazırlanışı
Önce şeker şurubu hazırlamak için
1 kg toz şeker üç bardak suya katılır,
5 dakika kaynatılıp soğumaya bırakılır. Sonra soda haricindeki malzemeler şeykırda buzla soğutulup çalkalanır, büyükçe bir bardağa konulur, üzerine biraz soda eklenir ve taze fesleğen yaprağıyla servis edilir.