Cumartesi Bir ramazan sofrası

Bir ramazan sofrası

28.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ramazanda uzun soluklu iftar sofralarınızın vazgeçilmez lezzeti olacak ayran aşı ve kirde kebabı tariflerini sizinle paylaşıyorum

Bir ramazan sofrası

Ramazan ayı deyince aklıma mis gibi tarhana ve mahalle fırınından sokaklara buram buram yayılan pide kokusu gelirdi. Bu bereketli ayda eve sıcacık pide götürmek için oluşan kuyrukların ve bu kuyrukta edilen sohbetlerin benim için ayrı bir önemi vardı. Sanki ramazan ayı sadece sofralarımızda bereketin artmasına değil, aynı zamanda yakın ilişkilerin kurulmasına da bir vesile oluyordu. Bereketten nasibini ziyadesiyle alarak kurulmuş uzun soluklu iftar sofralarında edilen keyifli muhabbetler ve paylaşımlar ramazanın en güzel yanıydı. Hemen hemen herkes bu ayı evinde ne pişirdiyse onu eşle dostla paylaşarak geçirirdi ve bereket iftar sofralarındaki koyu sohbetlerle taçlandırılırdı.

Pratik yemekler öne çıkıyor
İftariyelikler daha ramazan ayı kapıyı çalmadan her evin dolabında, mutfağında
hazır olda bekletilirdi. Oysa bugünlerde ramazan ayı şehir hayatına sıkışmış monotonluk içinde değerini giderek yitiriyor. Eskisi kadar içtenlikle hazırlanmış, özentiden uzak ramazan sofralarına rastgelmek ise oldukça zor. Hatta son birkaç yıldır ramazanın yaz dönemine denk gelmesiyle birlikte iftar için hazırlanan lezzetli ve yapılışı oldukça zahmetli yemeklerin yerini pratik ve serin tatlara bırakması da dikkat çekiyor.
Bu güzel ayda iftar sofralarınızın vazgeçilmez lezzeti olacak ayran aşı ve kirde kebabı tariflerini sizinle paylaşıyorum. Daima hatırınızda kalacak, bereketli ramazan sofralarınızı sevdiklerinizle kurmanız dileğiyle...

Haberin Devamı

Ayran aşı

MALZEMELER (4 kişilik)
l 500 gram yoğurt
l 1/2 su bardağı nohut
l 1/2 su bardağı yeşil mercimek
l 1/2 su bardağı buğday
l 3 yemek kaşığı zeytinyağı
l 10 yaprak taze nane
l 3 su bardağı su
l Tuz ve çekilmiş tane karabiber

Hazırlanışı
Nohut, yeşil mercimek ve buğdayları yumuşayıncaya kadar haşlayın, sonra süzüp soğutun. Yoğurdu suyla çırpıp tuz ve karabiber ekleyin. Soğuyan malzemeleri yoğurda katarak karıştırın. Zeytinyağını ısıtıp içine ince kıyılmış nane ekleyip çorbanın üstüne dökerek servis edin.

Kirde kebabı

MALZEMELER (4 kişilik)
l 500 gram kuzu eti
l 2 soğan
l 4 diş sarımsak
l 6 domates
l 10 dal taze kekik
l 2 yemek kaşığı zeytinyağı
l Tuz ve çekilmiş tane karabiber

Haberin Devamı

KAYGANA İÇİN
l 600 ml süt l 200 gram un
l 8-9 dal maydanoz l 2 yeşil biber l 4 yumurta l Tuz

SOS İÇİN
l 2 su bardağı yoğurt
l 4 yemek kaşığı tereyağı
l 2 tatlı kaşığı toz paprika

Hazırlanışı
l Soğanları ince ince doğrayın. Zeytinyağını kızdırıp soğanları ve ufak ufak doğradığınız sarımsakları soteleyin. Soğanlar renk değiştirmeye başlayınca ince şeritler halinde doğradığınız etleri ilave edip yüksek ateşte soteleyin. Kabuklarını soyup küp küp doğradığınız domatesleri de etlere ilave ederek koyu bir kıvam alana kadar pişirin. Taze kekik yapraklarını ilave edin. Arzu ettiğiniz miktarda tuz ve karabiberle tatlandırın.
l Kaygana için derin bir kaba süt, un, yumurta ve tuz koyup hepsini krep hamuru kıvamına getirin. İçine ince kıydığınız maydanoz ve yeşil biberleri ekleyin. Bir tavaya ince olacak şekilde krep malzemesinden dökün. Her iki tarafını da kızartıp kenara alın. Kayganadan bir kat alta, üstüne et, tekrar kaygana olacak şekilde dört kat dizin.
l En üst katı boş bırakarak sos olarak dilerseniz üzerine sarımsaklı ya da sade yoğurt dökebilir, tereyağında kızdırılmış toz paprika gezdirip servis edebilirsiniz.

Hurmalı demirhindi

Susuzluğu azaltan ve şişkinliği alan bu alkolsüz kokteyl zindelik verir

MALZEMELER
l 4 büyük hurma
l 1 çorba kaşığı demirhindi
l 2 çubuk tarçın
l 1 limon
l 1/2 litre su
l 3-4 karanfil

Haberin Devamı

Hazırlanışı
Bir çorba kaşığı demirhindi
ve tarçın bir bardak kaynar suda demlenir veya büyük bir cezvede
5 dakika kaynatılır. Süzülüp soğutulur. Çekirdekleri çıkarılan dört hurma blendıra konur ve soğutulmuş demirhindi eklenir. Bir limonun suyu sıkılıp karışıma katılır. Hepsi blendırda çekilip buz dolu bir sürahiye alınır. Üzerine bir bardak soğuk su ile bir limonun kabukları konur ve üç-dört karanfil ilave edilir. Bu kokteyl iftardan sonra veya yatmadan önce içilir.

Yanında ne yenir?

Bu içecekle beraber özel bir yemek tercihimiz yok. Genellikle ramazan sofralarında tüketilen tüm yemeklerden sonra hazmettirici ve ferahlatıcı bir etki gösterir.