Cumartesi Çeşit çeşit yerli gazoz

Çeşit çeşit yerli gazoz

03.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vefa Gazozcusu’nda çam sakızlısından Hindistan cevizi aromalısına 50’den fazla şehrin 100’den fazla gazozu bulunuyor

Çeşit çeşit yerli gazoz

Sattığı çeşit çeşit yerli gazozla dikkat çeken Vefa Gazozcusu’nun arkasında iki genç arkadaş var. Fikir sahibi 25 yaşındaki Mahmut Saklı ve ortağı 23 yaşındaki Ali Karacaer. Saklı “Yerli gazoz fikri üniversite yıllarımda açtığım bir gıda işletmesinde global ürünleri satmayıp memleketimizde her zaman daha iyilerinin olabileceğini düşünmemle başladı aslında” diyerek anlatmaya başlıyor. Bir hocası için Niğde gazozu ararken onlarca geleneksel gazoz çıkıyor internette karşısına, o da araştırmaya başlıyor. Ve sonrası yaklaşık bir yıldır Vefa’da hizmet veren Vefa Gazozcusu...
Dükkanda 50 farklı şehrin 100’den fazla çeşit gazozu bulunuyor. Ankara, Bağlar, Bade, Çamlıdağ, Dört Mevsim, Huzur, Hünkar, Laçin, Medrese gibi birçok gazoz mevcut. Saklı genelde limonlu, frambuazlı ya da karışık meyveli gibi klasik gazozların tercih edildiğini; yine de kahve, çikolata, hurma, damla sakızlı, Hindistan cevizli, demirhindi ve çam sakızlı gibi alışılmışın dışında tatlardaki gazozlara da yoğun ilgi olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

“Yerli gazoz meraklısı çok”

İki ortak kendi favorilerini paylaşmıyor, işte de her gün sırada hangisi varsa onu içtiklerini söylüyorlar. “Yerli gazozların meraklıları oldukça fazla. 25-30 tanesi özellikle aranan, az bulunan gazozlar. Bu sebeple de müşterilerin özellikle geldiği bir mekanız. Örneğin Cüce, Bozdağ, Madran, Aysu, Şifa, Mercan, Turgutlu’yu sayabilirim” diye devam ediyor Saklı. Gazozların yarısını bu sektörün en büyük toptancılardan birinden temin ettiğini, diğer yarısını ise kendi imkanlarıyla üreticilerle irtibat kurarak kargolattığını anlatıyor.

Hangi gazozları satacaklarını neye göre seçtikleri konusunda ise belirli kıstasları var: “Gazozları belirlerken özellikle dikkat ettiğimiz konu öncelikle yerli olması ve yüzde yüz şeker pancarı kullanılması. Alkol içeren ve mısır şurubu kullanan firmaları kesinlikle satmıyoruz. Bir de piyasada tutunan ürünleri satmama kararı aldık, gün yüzüne çıkmak için bekleyen gazozları satmak her zaman tercihimiz.”