Cumartesi Doğayı takın!

Doğayı takın!

10.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yaprak, meşe palamudu, deniz yıldızı ya da kuş tüyünü kimyasal işlemlerden geçiriyor; altın ya da gümüşle kaplıyorlar. Liff kolye, küpe ve yüzüklerde üzerinizde doğadan bir parça taşıyorsunuz...

Doğayı takın

İTÜ mezunu, doğa dostu iki ortağın, Pelin Albayrak ve Mehmet Fakıoğlu’nun markası “Liff”. Ormanları, yürüyüşleri seven ikili doğanın getirdiklerinden ilham alarak bir fikir geliştiriyor: “Acaba gerçek bir ürünü formunu bozmadan aksesuar haline getirebilir miyiz?” Sonrasında da akçaağaç, defne, gingko gibi çeşit çeşit yapraktan kozalak ve meşe palamuduna, deniz kabuklarından kuş tüylerine kadar malzemeleri tek tek toplayarak kolye, küpe ve yüzükler yapmaya başlıyorlar. Erkekler için ise kokina yaprağından kol düğmeleri var. “Doğa o kadar güzel ve eşsiz ki... Aslında bizim üçüncü ortağımız doğa. O tasarlıyor, biz onu kalıcı objeler haline getiriyoruz” diyor Albayrak. Fakıoğlu ise “İnsanlar gerçek olduğunu anlamıyor, kalıp alınmış sanıyorlar. Öğrenince şaşırıp, çok farklı buluyorlar. Satışlarımız da kulaktan kulağa beğeninin yayılmasıyla ilerledi zaten” diye ekliyor.

Haberin Devamı

Öncelikle yapraklar kimyasal işlemle iskelet haline getiriliyor ve iletken hale sokuluyor. Bakır kaplanıp mukavemet kazanan malzeme son olarak altın ve gümüşle kaplanarak takılar elde ediliyor. Fakıoğlu “Devamlı doğada bir şeyler arıyoruz. Ağaçlara, meyvelerine bunu kaplasak nasıl olur gözüyle bakıyoruz. İnsanın parmak izi gibi her bir yaprak da birbirinden farklı. Dolayısıyla her ürün de bir adet” diyor. Bireysel satışlar haricinde etkinliklere özel siparişler ve firmalarla projeler geliştirerek müşteri ve çalışanlar için hediyelik ürünler üretiyorlar. İki ay önce evlenen ikili kendi düğünlerinde de nikah şekeri yerine altın kapladıkları yapraklardan magnetler dağıtmış... Yakın dönem planları arasında ise başaklar ve eğrelti otlarından tasarımlar var. “Geri dönüşümlü kumaş ve derilerden aksesuarlar yapmayı düşünüyoruz. Defne, Başak, Çınar gibi isimler için de takı serileri çıkarmayı düşünüyoruz. İsimlerle ilgili çok talep geliyor” diye ekliyor Fakıoğlu. Yurt dışında ise ilgi çekme sebepleri ürünlerin Türkiye’den ve el yapımı olması.

Haberin Devamı

Aynı zamanda fidan dikmiş oluyorsunuz

Liff’in takıları liff.com.tr internet sitesinde, İstanbul’da Galata’da Lunapark ve Santralİstanbul’da, Bursa, Alaçatı, Göcek ve Alanya’da satılıyor. Yurtdışında ise Hamburg, Cenevre ve Dubai satış noktaları arasında. Takıların yanında kapaklarında kozalaklar, meşe palamutları kullandıkları organik mumları da var. Şu an en çok tercih edilen ürünlerin doğal taşlarla kombinlenen yapraklar ve doğal yaprak dedikleri model olduğunu anlatıyor ikili. Altın renkli kolyeler çok beğeniliyormuş. Balayında aldıkları deniz kabuğunu kaplatmak gibi özel sipariş verenler de oluyormuş. Liff bir yıldır ÇEKÜL ile işbirliği içerisinde, kendileri adına İzmir’de oluşturulan ormanda 200 fidan dikilmiş bile.

Yaprak, meşe palamudu gibi tasarımlardan aldığınızda fidan dikilmesine katkı sağladığınız için siz de bir sertifika alıyorsunuz. Hedeflerini sorduğumda ise “Yeni koleksiyonlar çıkarmak, daha çok firmayla iş birliğine gitmek ve istediğimiz konsepte uygun bir dükkan açmak” diye yanıtlıyorlar beni.