Cumartesi İki tekerle kültür turu

İki tekerle kültür turu

13.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tarihi Yarımada’yı merak edenler için artık özel scooter turları düzenleniyor. Bu kültür turları lisanslı turist rehberleri eşliğinde yapılıyor

İki tekerle kültür turu

İstanbul’un en önemli turistik noktalarından Tarihi Yarımada’yı merak edenler için özel scooter turları başladı. 30 yıllık lisanslı turist rehberi Berna Canyoran ve Kazım Uzunoğlu, İstanbul’da yaşayan ama şehrini iyi tanımayanları scooter’larla tura çıkarıyorlar.

Haberin Devamı

Bilinmeyen hikayeler

İstanbul’u iki tekerle keşfetmek için sabah erken saatlerde Canyoran ve Uzunoğlu ile buluşmak gerekiyor. Tarihi Yarımada olarak tanımlanan bölgeyi Vespa ile gezdiren ikilinin engin tarih birikimi yol boyunca dikkat çekiyor. “İstanbul Kazan Biz Kepçe” adını verdikleri 32 kilometrelik tur yaklaşık beş saatte tamamlanıyor.Kentin arka sokaklarında, kenar mahallelerinde ve farklı kültürlerin yaşandığı semtlerinde scooter ile gitmek gerçekten keyif verici. Scooter gezisi, 300 yaşındaki Sultanahmet Camii’nin bulunduğu tepenin hemen altındaki deniz kenarında başlarken, çeşitli cemaatlere ait kiliseler, esrarengiz hikayeleri olan camiler, efsanelere konu olan dini yapılar, serin suların aktığı mermer işlemeli çeşmeler, ahşap ve kerpiç evlerin İstanbul’da halen var olduğunu kanıtlayan sokaklarda devam ediyor.

Haberin Devamı

Cankurtaran’da başlayıp Balat’ı da içine aldıktan sonra Sultanahmet’te son bulan tur boyunca iki balkon arasına gerilen çamaşırların gölgesinde, sokaklarında top oynayan Roman çocuklarının şen kahkahaları eşliğinde yol alınıyor. Uzunoğlu “Amacımız insanları yaşadıkları güvenli, rahat, alışılagelmiş ortamlardan çıkarmak ve parçası oldukları şehirde yaşanan farklı hayatları ve mekanları göstermek” diyor: “Gezide gerçekten de ilginç insanlarla tanışma fırsatı oluyor. Mahallelerin delilerinden tutun da gömlek kravatla çay servisi yapan kahveci amcaya kadar günlük hayatta karşılaşmadığımız tipler bu turun süresi içinde doğal şekilde önümüze çıkıyor. Kültürel ve mimari boyutun zenginliği açısından dikkat çekici bir tur. İstanbul’un az bilinen ve az ziyaret edilen mekanlarını ancak scooter ile tanıyabiliriz.”

Tarihle yoğrulan rota

Turun rotası şöyle: Armada Hotel (Cankurtaran) garajı, Küçük Ayasofya, Zarif Ermeni Patrikhanesi (Kumkapı), Hüzünlü Stoudios Manastırı (İstanbul’un en eski kilisesi), Yedikule, Silivirikapı, Mevlanakapı, Eğrikapı ve tüm surlar, ışıkla bezenmiş Mihrimah Sultan Camii, Sulukule, Özkilisli’de (Fatih) öğle yemeği, Ayvansaray ve Kazasker Ivaz Efendi Camii çevresi, sinagog ve kiliseleriyle Balat, Fener Rum Lisesi, Kadınlar Pazarı ve Vefa Bozacısı, Süleymaniye, Sirkeci, Eminönü, Sultanahmet.