Cumartesi Mengen’den gelen konuklar

Mengen’den gelen konuklar

11.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bolu’nun Mengen ilçesi büyük şeflerin doğum yeri. Bu hafta size, Mengen’in zengin mutfağından iki tarif veriyorum

Mengen’den gelen konuklar

Türkiye’de herhangi bir yemeğin iyisini yemek istiyorsanız Mengen’e uğramalısınız. Mengen, Bolu’nun mütevazı bir ilçesi. Asıl özelliği, büyük şeflerin doğum yeri olması. Şimdiye kadar yiyip içtiğiniz önemli restoranlarda, otellerde, kafelerde en az bir Mengenli aşçı mutfağın beyni olmuştur.
Geçtiğimiz hafta 30’uncu Uluslararası Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali için aşçılarımız Mengen’de buluştular ve en büyük Mengen pilavını (tam 3 bin 150 kilo) yaparak “Guinness Rekorlar Kitabı”na girdiler. Orijinal tarifte kuzu eti kullanılıyor ama bu denemede 180 kg dana eti kullanıldı.
Ana yemek gibi
Bu hafta sizinle bu tarifi paylaşacağım. Mengen pilavı etin işin içine girmesiyle doyurucu bir ana yemek işlevini görüyor. Bu pilavın ayırt edici unsuru kesinlikle ceviz. İkinci tarifim ise güveçte Mengen kebabı. Bana farklı dünya mutfaklarından çeşitli vizyonları anımsatan bu tarif, güvecin üstüne yufka konmasıyla can buluyor.
Siz siz olun, yolunuz Mengen’e düşmese bile mutlaka mutfağınıza Mengen yemeklerini davet edin.

Haberin Devamı

Mengen pilavı

MALZEMELER
(8 kişilik)
l 500 gr pirinç
l 250 gr kuzu kuşbaşı et
l 2 soğan
l 3 domates
l 200 gr mantar l
1 demet dereotu
l 6 yemek kaşığı tereyağı
l 1 su bardağı ceviz içi
l 8 su bardağı su
l 1 çay kaşığı toz şeker
l 1 tatlı kaşığı kekik
l Tuz, karabiber

l Pirinci ılık tuzlu suda 1 saat bekletin. Birkaç kez yıkayıp süzün. Soğanları yemeklik doğrayın. Domatesleri soyup küp küp doğrayın. Mantarları temizleyip ince ince dilimleyin. Dereotunu yıkayıp kıyın.
l Tereyağının yarısını tencerede eritip soğanı soteleyin. Eti ilave edip devam edin. Mantar ve domatesi ekleyip karıştırın. Birkaç dakika kavurup suyunu ilave edin.
l Etler hafif yumuşayınca pirinç, tuz ve toz şekeri ilave edip kaynatın. Kısık ateşte 25 dakika pişirin ve ateşten alın.
l Kalan tereyağını tavada kızdırıp ateşten alın. Dereotu, kekik, karabiber ve cevizi ekleyip karıştırın. Pilavın üzerine döküp 10-12 dakika dinlenmeye bırakın. Pirinçleri ezmemeye dikkat ederek özenle harmanlayıp sıcak olarak servis yapın.

Haberin Devamı

Güveçte Mengen kebabı

Hazırlanışı
l Güveçleri 200 derece fırında ısıtın. Etleri doğrayın. Soğanları ince doğrayın ve yağla kavurun. Etleri, kavrulan soğanlara ekleyip soteleyin. 3 bardak kaynar su ilave edin ve yumuşayıncaya kadar pişirin.
l Sebzeleri kuşbaşı doğrayıp kızartın. Etleri sebze ve baharatlarla karıştırın.
l Güveçleri fırından alın, yapılan karışımı içlerine koyun ve üzerine beşamel sos döküp yine 200 derecede fırında 10 dakika pişirin. Fırından çıkartıp üstüne kaşar rendesi koyun ve üzeri kızarıncaya kadar fırına tutun. Sıcak servis yapın.
Beşamel sosu hazırlamak için tencerede yağı eritin. İçine eleyerek un koyun ve yakmadan kavurun. Kavrulan unun üzerine soğuk süt ekleyin. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Tuz ve muskat ilave ederek ocaktan alın.

MALZEMELER (6 kişilik)
l 500 gr kuşbaşı et l 3 patates
l 3 havuç l 1 orta boy kuru soğan l 1 avuç bezelye
l 3 bardak su l 1 su bardağı kaşar rendesi l 3 çorba kaşığı margarin l Tuz, karabiber, kırmızı biber l Sıvı yağ
Sos için: l 1/2 litre süt l 2 çorba kaşığı buğday unu l 50 gram margarin l Muskat cevizi l Tuz

Haberin Devamı

Moscow mule

Servis edildiği bakır kupayla tanınan bir kokteyldir. Çok çabuk soğuyan bakır kupa sayesinde buz gibi içebilirsiniz

MALZEMELER
l 4 cl Absolut Elyx votka
l 10 cl Peroni Lager bira
l 3 parça lime
l 2 parça taze zencefil

Hazırlanışı
Lime, zencefil ve votka şeykıra konulur, bir tokmakla ezilir, buzla çalkalanıp buz dolu bakır bir kupaya süzülür. Üzerine bira eklenip kırık buz, iki dilim lime ve zencefille süslenir.

Yanında ne yemeli?
Tekrar popüler olan bu kokteylin yanında benim tercihim kinoalı bir sebze salatası.