Cumartesi Moda haftaları böyle geçti

Moda haftaları böyle geçti

13.03.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

Bir ay süren moda haftaları maratonu geride kaldı. Gelin, her biri internet üzerinden farklı sunumlarla tanıtılan 2021-22 Sonbahar/Kış koleksiyonlarının çok konuşulanlarına birlikte bakalım.

Moda haftaları böyle geçti

Ayşim Özgür

Bir ressam için sergi, bir müzisyen için konser ne ifade ediyorsa moda tasarımcıları için de defileler aynı önemi taşıyor. Yaratıcılıklarını, emeklerini, üzerinde çalıştıkları projeleri göz önüne sermek, bunu yaparken de iyi ışıklandırmalardan, özel mekanların atmosferinden, ses sistemlerinden yardım alarak davetlilere farklı deneyimler yaşatmak… İşte, pandemiyle birlikte moda dünyasının değişime uğrayan en önemli taraflarından biri bu oldu ve ilk kez bu defa tüm koleksiyonlar dijital platformlar üzerinden tanıtıldı. Tasarımcılar, markalar artık şovlarını canlı izlemeye gelenlerin tepkilerini anında göremiyor belki ama şimdi de “ön sırada kim oturacak” kargaşası olmadan sektördeki herkes dünyanın her yerinden yeni koleksiyonları görebiliyor.

Haberin Devamı

Gigi geri döndü

Uzun süredir doğum izninde olduğu için defilelerde göremediğiniz Gigi Hadid, Versace defilesinin açılışını yaparak podyuma geri döndü ve kızıla boyattığı saçlarıyla çok konuşuldu. Hem “modeller oyuncular gibidir, tasarımlara hayat verirler” diyerek model seçimlerinde ne denli titiz olduğunu bir kez daha vurgulayan Donatella Versace hem de Hadid’in hayranları böylece Gigi’lerine kavuşmuş oldu.

Moda haftaları böyle geçti


Her yerde kar var

Adı üstünde koleksiyonlar “kış koleksiyonları” ama uzun yıllardır markaların kayak temalı tasarımlar hazırladığı görülmüyordu, kısacası küresel ısınma lüks modaevlerini de etkilemişti… Fakat son defilelere bakılırsa, önümüzdeki kıştan itibaren bu durum değişiyor. Miu Miu, koleksiyon videosunu karlı Dolomit Dağları’nda çekti, Chanel rengarenk salopetler ve tüylü botlarla kayak sonrası partilerinden ilham alan tasarımları modaseverlerle buluşturdu, Thom Browne ise defilesinin baş modeli olma rolünü Amerikalı kayakçı Lindsey Vonn’a verdi.

Haberin Devamı

Ay dekorunda final

Sunumları dijital platformlar üzerinden yapmak tasarımcıları gelecek hakkında daha fazla düşündürmüş olmalı ki, “fütürizm” pek çok defilenin en önemli temalarından biri olarak öne çıktı. Tasarımlarıyla “dünya dışı varlıklar”a selam yollayan Rick Owens, metalik dokulara geniş yer ayıran ve şovun finalini Ay dekoru önünde yapan Balmain, bilim kurgu filmlerindeki kostümlerden esinlenen ve kısa bir uzay filmi çeken Salvatore Ferragamo ile gözler gelecekte.

Hem dijital hem seyircisiz

Bu sezon defileler hem dijital hem seyircisiz düzenlendi ve Louis Vuitton gibi bir moda devi de ilk kez seyircisiz koleksiyon tanıtma deneyimini yaşamış oldu.

Hayvanlar alemi

Bu sezon, Moschino’nun model kadrosuna Miranda Kerr, Dita Von Teese, Hailey Bieber gibi yıldız isimleri dahil eden Jeremy Scott, fantastik tasarımlarıyla da çok konuşulan isimlerden biri olmayı başardı. Zürafa, krokodil desenleriyle süslü iddialı kostümleri, önümüzdeki kış hangi ünlüler giymeye cesaret edecek, göreceğiz.

Defile iptal olunca gazete çıkardı

Her zaman yaratıcı defile fikirleri bulmayı başaran tasarımcı Jonathan Anderson, artık kendi adını taşıyan markasının yanı sıra Loewe’nin de kreatif direktörlüğünü yapıyor. Anderson, salgının yarattığı engeller sebebiyle 5 Mart’taki defilesini iptal etmek zorunda kalınca koleksiyonu tanıtmak için ilginç bir format buldu ve manşetinde “Loewe defilesi iptal edildi” yazan bir gazete hazırladı. İçinde markayla ilgili haberlerin ve yeni tasarım görsellerinin yer aldığı gazete hem moda sektöründe çalışanların evine yollandı hem de dijital olarak yayınlandı.