Cumartesi ne var ne yok

ne var ne yok

01.01.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

Radikal gazetesi ve çeşitli dergilerdeki çizimleriyle tanıdığımız Turgut Yüksel, ilk sergisi “Saadetler Diliyorum”u Karşı Sanat’ta açtı

ne var ne yok

Sert gerçeğin renksiz tasviri

“Saadetler Diliyorum” sergisi teknik olarak nasıl ortaya çıktı?
Sergideki eserler bilgisayarda, kalem-kağıt kullanmadan yaptığım, sonra doğrudan dijital ortamdan aktarılıp gazeteye basılan resimler. Yani temelini boya değil, piksel oluşturuyor. Ama sergi için en geleneksel resim malzemelerini kullanmak istedim, o da en eski zemin malzemesi olan tuval bezi ve yine en eski baskı tekniklerinden bir olan serigrafiydi. Sadece dijital baskı olsaydı sergi açmamın bir manası kalmazdı. Önemli olan, çalışmaların malzeme ve ortam değiştirmesi ve her resmin tek olana indirgenmesiydi.

Sergiye hazırlanmanız ne kadar zaman aldı?
İlk aşaması çok uzun sürdü. 70 tane iş seçtim. Bir gün bana iyi gelen bir iş ertesi gün kötü geliyordu. Daha sonra estetik ve sanat teorisi olarak fikrine güvendiğim, Mimar Sinan Üniversitesi’nde doktora yapan bir arkadaşım serginin editörlüğünü üstlendi. 70 tane işi koydum masaya, onunla üç ayda 31 taneye indirdik. Ondan sonra da teknik işlemler başladı.

İnsanlar neden serginize gelmeli?
Basite indirgenmiş, rüküşlüklerden ve detaylardan arınmış, çok sert bir gerçek var ortada; bu gerçeğin temiz bir tasvirini görmek için sergiye gelebilirler.

“Size saadetler diliyorum, ne haliniz varsa görün!”
Çizimlerin neredeyse tümümde şiddet anlatılıyor...
Çevremize baktığımız zaman hem legal hem de illegal yolla o kadar çok şiddete maruz kalıyoruz ki, birincisi bu. İkincisi, militarizm bunun onaylanmış ve yasal hali. “Saadetler Diliyorum”un anlamı da “Öyle bir dünya tasvir ettiniz ki, bu dünyada size saadetler diliyorum; ne haliniz varsa görün. Bulabiliyorsanız orada saadeti, sizin olsun” gibi bir vurgu bu. Yaptığım bu işler benim rahatsız olduğum duygular üzerine ilerliyor. Bu muhalif bir sergi...

Neden sadece siyah ve beyazı kullandınız?
Siyah ve beyazın anlatımdaki keskinliği, kafama çok doğru oturdu. Renk benim için gereksiz bir malzeme.
“Saadetler Diliyorum”, Karşı Sanat’ta 19 Ocak’a kadar açık. (0212) 245 71 53

Haberin Devamı

Konser
Alternatif yılbaşı
Yılbaşını bu gece kutlamak isteyenler için Jolly Joker Balans’ta alternatif bir parti düzenleniyor. Kolpa ve WhyNut gruplarının yer alacağı bu gecede ağırlıklı olarak cover parçalar yer alacak. Biletix’teki biletlerin fiyatları 28 TL.

Akustik 45’likler
Dilek Sert Erdoğan “Akustik 45’likler” projesiyle 5 Ocak’ta Beyoğlu Hayal Kahvesi’nde sahneye çıkıyor. Geçmişten günümüze kadar en beğenilen Türkçe şarkıların yer alacağı gecenin biletleri Biletix’te 23,50 TL.

Yılın ilk nostaljik partisi
Naim Dilmener ve Sarp Dakni bu gece eski 45’liklerden oluşan yerli ve yabancı şarkıları Babylon ‘da çalıyorlar. Biletix’teki biletlerin fiyatı ayakta 28 TL.

Klasik
Hande Soner başlıyor

Akbank Sanat Barok Müzik Günleri’nin ilk konserinde 6 Ocak Perşembe günü, Hande Soner sahneye çıkacak. 20.00’de başlayacak konserin bilet fiyatları 10 ve 20 TL. Tel: (0212) 252 35 00

Haberin Devamı

Caz

Renkli repertuar

Usta müzisyen Yahya Dai 6 Ocak Perşembe gecesi Nardis’te renkli bir repertuar ile sahnede olacak. 21.30’da başlayacak konsere giriş öğrenciler için 15, tam 30 TL. Tel: (0212) 244 63 27